Koja je bila uloga neprofitnog sektora u ublažavanju negativnih posljedica koronavirusa te koje su aktivnosti neprofitne organizacije provele u Srbiji tijekom pandemije?

Organizacija Građanske inicijative provela je studiju i prikupila informacije o potrebama i izazovima neprofitnih organizacija te njihovih korisnika tijekom krize izazvane bolešću COVID-19. Analizom je obuhvaćeno 145 organizacija, većinom iz Beograda, ali i ostalih dijelova Srbije. Pokazalo se da su najučestalije aktivnosti civilnoga društva bile pružanje humanitarne pomoći, praćenje aktivnosti institucija, psihosocijalna podrška, pružanje informacija i zagovaranje hitnih izmjena propisa povezanih s krizom.

Velik broj aktivnosti koje su neprofitne organizacije provele prošle godine u Srbiji tijekom pandemije izazvane bolešću COVID-19, poput pružanja pravne pomoći, psihosocijalne podrške i edukacija, realizirane su online.

Još jedan zaključak koji je organizacija Građanske inicijative izvela iz svoje studije kaže da su organizacije civilnoga društva tijekom pandemije preuzele ulogu države u pružanju nužne pomoći najranjivijim društvenim skupinama.

Više o studiji možete saznati pogledate li video snimku u kojoj Bojana Selaković, direktorica programa u organizaciji Građanske inicijative, govori o ulozi neprofitnog sektora u pandemiji.

Jedan dio studije odnosi se na donacije i davanja u svrhu ublažavanja negativnih posljedica koronavirusa u Srbiji. Građani, trgovačka društva i neprofitne organizacije pokazale su solidarnost i podržale zajednicu u borbi protiv bolesti COVID-19 raznim donacijama. Istraživanje je pokazalo da je gotovo polovica svih donacija bila namijenjena za kupnju medicinske opreme, a najveći donatori  bile su korporacije.

Više o ovoj i drugim temama povezanima s funkcioniranjem neprofitnog sektora u Srbiji i njegovim aktivnostima možete saznati u video snimkama iz serijala „Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ u kojima Bojana Selaković, direktorica programa u organizaciji Građanske inicijative, govori o ulozi neprofitnog sektora u pandemiji.

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ projekt je kojeg provodi Europski pokret u Srbiji u suradnji s novinskom agencijom Beta, a uz potporu Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.