U Bosni i Hercegovini se svakodnevno baci i po nekoliko tona hrane preostale posle velikih skupova i događaja. Znajući ovo, nekoliko ljudi dobre volje je odlučilo da pokrene inicijativu i da situaciju promeni na bolje: osnovana je neformalna grupa volontera “Tanjir više” koja neiskorištenu hranu dostavlja najugroženijima.

“Ideja je nastala tako što se jedna osoba zapitala šta li se radi sa silnom hranom koja ostane u restoranima, naročito nakon većih događaja, venčanja, rođendana, iftara, konferencija, pa je tu dilemu podelila sa svojim Facebook prijateljima. Ubrzo je saznala da nije jedina koja se to pita i da su mnogi raspoloženi da se nešto uradi po tom pitanju", navodi koordinatorka projekta Amina Omanović. "S jedne strane, želimo omogućiti osobama u potrebi da dobiju gotov, skuvan, lep, ukusan i kvalitetan obrok. S druge strane, želimo smanjiti bacanje hrane, što se neminovno dešava, jer podaci pokazuju da nekoliko stotina tona hrane iz ugostiteljskih objekata godišnje završi na deponiji."

Hrana je do sada dostavljana ugroženima iz različitih grupa: migrantima, ženama i deci žrtve porodičnog nasilja, samohranim majkama, višečlanim porodicama sa malim primanjima, starim i iznemoglim osobama, osobama sa intelektualnim poteškoćama, studentima i svima drugima kojima je potreban gotov obrok, a koji ne mogu da ga priušte.

Priča je pokrenuta u Sarajevu, a model, lako primenjiv u bilo kom gradu i zemlji, preuzet je i primenjen i u Mostaru i Tuzli, a uskoro će “Tanjir više” biti distupan i u Zenici.

Svi koji učestvuju u realizaciji ideje, rade to potpuno volonterski, nalazeći vremena za filantropiju u svom dnevnom rasporedu. Oni se organizuju sami, komunicirajući preko Vajbera i Fejsbuka. Vozači nesebično odvajaju svoje vreme i resurse (automobil, gorivo, telefon) kako bi organizovali dostavu hrane do krajnjih korisnika. Oni u dogovoreno vreme dolaze da preuzmu hranu i dotavljaju je u kratkom roku (15-30 min maksimalno). Nakon obavljene dostave, sve se dokumentuje slikama, koje se uz saglasnost organizatora objavljuju na stranici. “Tanjir više” koristi društvenu mrežu za oglašavanje kako bi podstakli druge i podigli svest da se višak hrane može iskoristiti, a ne baciti.

Svi koji žele da doniraju hranu ili kojima je hrana potrebna, mogu se prijaviti preko Facebook stranice Tanjir više.