Gradska biblioteka u Zenici pozvala je sve privredne subjekte iz ovog grada da doniraju po 150 EUR (300 KM), a zauzvrat, biblioteka će obezbediti besplatno članstvo učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima iz ovog grada.

Akcija je počela sredinom decembra, a traje sve do 15. januara kada biblioteka proslavlja 65 godina postojanja. Sa donacijom od 300 KM može se finansirati godišnja članarina čitavog jednog školskog odeljenje, odnosno 30-toro osnovaca, ili 20 srenjoškolaca ili studenata.

Sav prihod ostvaren tokom akcije biće usmeren na kupovini knjiga za fond biblioteke, a poseban akcenat biće stavljen na knjige koje su najpotrebnije deci i mladima - školsku lektiru i stučnu literaturu.

Iako je motiv ove akcije da se svim učenicima i studentima obezbedi članstvo opisao kao “utopijski”, direktor Gradske biblioteke Haris Abdagić objasnio je da je odziv već na samom početku akcije premašio očekivanja.

“Odziv nas je iznenadio jer se za četiri dana javilo osam firmi i nekoliko pojedinaca, tako da smo obezbijedili sredstva za učlanjenje 250 učenika”, rekao je  Abdagić.

Pored veoma zanimljive ideje, ova akcija odlikuje se i transparentnošću s obzirom na to da se svakom sponzoru dostavlja spisak sa imenima dece i mladih čije učlanjenje je njihov novac pomogao, a na Dan Gradske bibiloteke, 15. januara, svim sponzorima biće uručena plaketa za posebnan doprinos razvoju, pismenosti obrazovanje ili kulture.

Svi koji bi želeli da je podrže ili raspitaju se o ovoj akciji mogu se javiti na broj 063 142 100, email-om na biblioze@biblioze.ba, ili putem Facebook stranice biblioteke.