Projekat #ŽeneBiH započet je kao Facebook kampanja koja je trebalo da skrene pažnju na značajne žene iz istorije BiH. Nakon velikog uspeha na društvenim mrežama, kreatorke projekta su odlučile da pokrenu crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo, kako bi sakupile sredstva za izdavanje jedne veoma posebne knjige.

Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Maša Durkalić započele su kampanju tokom marta 2018, u okviru Meseca ženske istorije (Women’s History Month) i globalne borbe za rodnu ravnopravnost. Amila, Hatidža i Maša su odlučile da istaknu istorijske ličnosti iz sopstvene zemlje, koje su često nedovoljno (ili ne uopšte) prikazane, a to su izuzetne žene, koje su (bile) pionirke u svojim poljima i koje su se borile za rodnu ravnopravnost.

Kada se Mesec ženske istorije zavšrio, prijateljice su uvidele da postoji još mnogo priča koje nisu ispričane, te su tako odlučile da kampanju pretvore u knjigu #ŽeneBiH.Ova ambiciozna publikacija doneće priče o oko 50 inspirativnih žena iz BiH, a uključiće i originalne ilustracije 50 umetnica/dizajnerki. (Možda se sećate slične saradnje između aktivista za rodnu ravnopravnost i umetnika koji se desio ranije ove godine – projekat “Strašne žene” (Fierce Women).

Naravno, izdavanje knjige u fizičkom obliku zahteva određena sredstva, te su tako autorke lansirale crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo, putem koje se u suštini mogu unapred naručiti primerci knjige i tako pomoći njena publikacija. Kampanja nudi različite nagrade (perks), pa osim primerka knjige možete dobiti i dodatne poklone kao što su torbe i bedževi, ili unikatan primerak knjige sa ilustracijom značajne žene iz vašeg života.

Malo je reći da je ova kampanja uspešna, obzirom da je tokom prvog dana već premašila svoj prvobitni cilj od 4.500 USD (oko 3.900 EUR). Ipak, kako publikacija treba da izađe u februaru 2019, imate do kraja meseca da donirate i osigurate svoj primerak!

Više donacija znači više knjiga, veću svest pa tako i korak dalje u širenju rodne ravnopravnosti u čitavom regionu. Uz to, kreatorke će na ovaj način moći da primerke knjige poklone javnim bibliotekama, i tako budućim generacijama pruže ključne lekcije iz istorije žena.

Pomozite ovaj važan cilj i obezbedite fantastične nagrade za sebe, tako što ćete donirati ovde!