U svetu u kome su inovacije ključ za ostvarivanje punog potencijala novih generacija, zamislite da svako dete ima znanje i alate da se istakne kroz praktično učenje. Ovaj članak govori o priči Lige stvaralaca Kosova (Kosovo Makers League), neformalnoj obrazovnoj platformi i njihovoj misiji da transformišu obrazovanje na Kosovu kroz inovativnu inicijativu. Među njegovim vodećim programima je najveće takmičenje robotike na Kosovu, gde učestvuju deca uzrasta od 6 do 15 godina iz osnovnih škola i drugih obrazovnih institucija. Shodno tome, centralna ambicija KML-a je da svakom detetu na Kosovu omogući pristup obrazovanju iz robotike putem kampanje „Jedan robot po detetu“.

Izgradnja budućnosti, jednim po jednim„botom“ – kampanja „Jedan robot po detetu“

KML je želeo da obezbedi što je moguće više obrazovnih robota, koji će se besplatno distribuirati u javnim osnovnim školama na Kosovu, čime se postiže njihova digitalizacija. Ovo bi omogućilo uključivanje što većeg broja dece u novi pristup obrazovanju, gde se tehnologija koristi za podsticanje kritičkog i kreativnog razmišljanja, timskog rada i komunikacijskih veština – kritičnih veština neophodnih za suočavanje sa izazovima ove zemlje.

KML je kroz kampanju „Jedan robot po detetu“ imao cilj da opremi najmanje 50% javnih osnovnih škola u zemlji, kako bi što više dece uzrasta od 6-15 godina imalo priliku da se druži sa svetom robotike. Uvereni da će uz inkluzivnu i negujuću atmosferu u javnim osnovnim školama širom zemlje, deca različitog pola, uzrasta i etničkog porekla imati priliku da slobodno istražuju i dobiju inspiraciju, na kraju ih oblikujući u buduće lidere u oblasti nauke i tehnologije.

Kako se sve dogodilo?
Flatra Thaki, generalna direktorka u Ligi stvaralaca Kosova i Ardita Dushi, izvršna direktorka “KosovaIdeas”
Fotografija: Arber Gjoni

KML je shvatio da prema statistici Ministarstva prosvete na Kosovu, postoji 878 javnih osnovnih škola (osnovnih i srednjih) registrovanih za školsku 2021/22. U prošlosti su angažovali 212 javnih škola, tako da su želeli da postignu svoj cilj da obezbede robota dostupnog svoj deci u osnovnim školama na Kosovu – a da bi to uradili, morali su da uključe još 666 škola i da im obezbede obrazovne robote (naravno besplatno). Do 2024. nameravaju da distribuiraju 908 robota za podršku oko 227 škola.

Da bi se ovo postiglo, KLM je započeo kampanju prikupljanja sredstava u partnerstvu sa njihovom sestrinskom organizacijom „KOSOVA ideas“, prvom crowdfunding platformom posvećenom projektima u svim oblastima umetnosti i kulture, građanskog angažovanja i drživosti koji se realizuju na i za Kosovo. Kampanja je pokrenuta onlajn 1. juna 2023. i završila se 15. jula 2023., maratonom koji je trajao 45 dana. Osmislili su kampanju „Jedan robot po detetu” i zajedno sa njom početni plan kako da dođu do cilja da prikupe 50 hiljada evra i angažuju 227 škola. Plan je uključivao upornost i prilagođavanje. Dopiranje do tehnoloških kompanija putem individualizovanih imejlova bio je prvi korak. Pošto tamo nisu uspeli da dobiju izuzetu podršku, prilagodili su svoj plan. Nastavili su sa još jednom inicijativom pod nazivom „Doniraj 1 evro“, šireći poruku svim školama koje su ranije učestvovale, nastavnicima, roditeljima, itd. To im je omogućilo da podstaknu donacije od samo 1 evro, pružajući drugoj deci iste mogućnosti kao i deca u njihovoj zajednica već ima.

Sledeći korak je bio doći do opština iz kojih su došli KML-ovi timovi „Kosova Makers League OPEN“ i da im se pokaže važnost obrazovnog programa u kome služe, kao i uspeh koji su njihove škole postigle širom Kosova. Neke od opština su podržale ovu kampanju dajući ukupno 41.536 evra za podršku svim svojim školama. U tom smislu, uspeli su da obezbede dobar deo podrške, odnosno oko 65% od ukupnog iznosa prikupljene kampanje.

Ono što KML nije očekivao, ali je prijatno otkrio jesu spontane inicijative za prikupljanje sredstava koje su pokrenuli timovi „Kosova Makers League OPEN“. Ovi timovi su preuzeli na sebe da pojedinačno organizuju kampanju „Jedan robot po detetu“ u svojim zajednicama. Na primer, student Amar Dobreva, iz Južne Mitrovice, organizovao je inicijativu za prikupljanje sredstava za podršku kampanji, sa pozivom da se formira tim iz ogranka „Down Syndrome Kosova“ u Mitrovici i obećavajući donaciju sredstava za robote iz svoje ušteđevine.

Još jedan značajan primer angažovanja zajednice dolazi od NVO „Mladi inovatori“, koja je učestvovala u „Takmičenju robotike“ od njegovog osnivanja. Organizovali su radionice za decu i roditelje koji su imali koristi od KML obrazovanja, prikupljajući sredstva za kampanju. Njihov cilj je bio da pomognu drugim institucijama i školama u nabavci robota. Svojim naporima su uspešno prikupili dovoljno sredstava za otprilike 8 do 10 novih škola da se pridruže ligi.

„Takmičenje iz robotike“ u Štimlju, tokom kojeg je prikupljen novac za kampanju „Jedan robot po detetu“.
Izvor fotografije: Zvanični „Fejsbuk” nalog NVO „Mladi inovatori” u Štimlju

Ono što je važno, KML-ovi napori za prikupljanje sredstava obuhvatali su masovne i individualizovane e-poruke njihovoj mreži, redovnim pristalicama, pratiocima na društvenih mrežama i šire. Svi udruženi napori tokom kampanje rezultirali su velikim uspehom.

Od planova do dostignuća: Uvid u uspeh kampanje

Do kraja kampanje „Jedan robot po detetu“, KML je uspeo ne samo da dostigne već i premaši svoj cilj prikupljanja sredstava od 50 hiljada evra za više od 14 hiljada evra. Ukupna prikupljena sredstva dostigla su iznos od 64.175,00 evra, uz podršku 135 izvora. Tokom kampanje, KML je dobijao podršku od pojedinaca, organizacija i kompanija iz veoma različitih sektora, uključujući privatna lica, OCD, fondacije, poslovne kompanije i javne institucije.

Kroz ova sredstva prikupljena onlajn, KML će sada moći da angažuje u svom programu dodatnih 1.000 učenika i 250 mentora kroz dodatnih 250 škola, čime je uspeo da angažuje 50% javnih škola na Kosovu. Oni će nastaviti sa svojim naporima u budućnosti da prikupe više sredstava i uključe preostalih 50% javnih škola na Kosovu.

Istraživanje inovacija: Uvid u Ligu stvaralaca Kosova (KML)

KML, ogranak Fondacije BONEVET Priština, ima za cilj da stvori okruženje inovacija i kreativnosti za decu osnovnih i srednjih škola koja su zainteresovana za oblast nauke i tehnologije. Projekat podstiče i razvija njihove kognitivne veštine, birajući različite misije sa svrhom i tehnikom. Predvodi ga tim od tri mlada profesionalca i grupa od dvadeset volontera.

Njen najpoznatiji projekat je „Kosova Makers League OPEN“ gde KML organizuje edukativni program u formatu takmičenja, gde mentor sa timom od četiri učenika mora da se prijavi za program, da se opremi robotom i dobije uputstva. o tome kako „naučiti“ robota da radi stvari prema uputstvima učenika.

Izvor fotografije: Kosovo Makers League

KML zatim organizuje tromesečna takmičenja gde su svi registrovani timovi pozvani da pokažu svoje veštine majstorstva sa robotom. Tokom takmičenja dobijaju konkretna uputstva šta robot treba da radi, a mladi moraju direktno da kodiraju, sarađuju, pronalaze kreativna i brza rešenja kako bi robot postigao sve zadate prekretnice tokom takmičenja. Ovako, svaki tim osvaja bodove u zavisnosti od toga koliko je uspeo da prati uputstva data tokom takmičenja. Po završetku godine, određeni broj timova dobija nagrade za postignute rezultate na osnovu bodova koje su prikupili tokom godine.

Do sada su imali više od 900 različitih timova koji su se pridružili njihovim takmičenjima (sa više od 10.000 učenika i 700 angažovanih mentora u zajednici), koji su stigli do urbanih i ruralnih područja, do mnogih nevećinskih etničkih mladih i ranjivijih zajednica poput onih pogođenih Daunovim sindromom. Poslednje fizičko finale godišnjeg takmičenja „Kosova Makers League OPEN” (2022) organizovano je u tržnom centru Priština.

Takmičenje iz robotike „KML Open 2022/23”
Izvor fotografije: Kosovo Makers League

KML je započela svoj edukativni program „Kosova Makers League OPEN“ 2018. Počeli su sa 600 robota i 120 timova, ali su nakon petog izdanja takmičenja i njegovog uspeha odlučili da moraju da udvostruče domet do više opština na Kosovu i više mladih da dobiju priliku da nauče logiku programiranja, ojačaju svoje veštine saradnje, istraže predmete STEAM (nauka, tehnologija, inženjering, umetnost i matematika) i obezbede im prostor da izraze svoje talente.

Zaključak

Liga stvaralaca Kosova i kampanja „Jedan robot po detetu“ je uzor o tome kako akcija inspirisana zajednicom može dovesti do ogromnih pozitivnih promena. Uspeh kampanje nije samo svedočanstvo njihovog strateškog planiranja, već je takođe istakao nepokolebljivu podršku raznovrsnog niza saradnika, uključujući privatne pojedince, OCD, fondacije, preduzeća i javne institucije.

Na kraju, kampanja Kosova Makers League „Jedan robot po detetu“ prevazilazi promovisanje i omogućavanje STEAM obrazovanja. Ona oličava pristup koji vodi zajednica, ujedinjujući pojedince, organizacije i kompanije iz različitih sektora u zajedničku viziju za osnaživanje novih generacija. Uspeh kampanje ne samo da je dostigao svoj cilj prikupljanja sredstava, već je poslužio i kao svedočanstvo o kolektivnoj moći različitih aktera koji sarađuju na oblikovanju svetlije budućnosti za mlade na Kosovu.

Naslovna fotografija: Kosovo Makers League

Ovaj članak je omogućen velikodušnom podrškom američkog naroda preko Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Catalyst Balkans i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Država.

Program građanskog angažovanja na Kosovu je petogodišnja inicijativa koju sprovodi Kosovska fondacija civilnog društva (KCSF) u partnerstvu sa Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).