Zdravstvo je već nekoliko godina unazad, cilj koji ljudi iz regiona najviše pomažu. Naš godišnji izveštaj o davanju iz 2017. godine pokazuje da je čak 35% svih donacija u Srbiji bilo usmereno na zdravstvo, dok u zemljama regiona on predstavlja: Crna Gora - 26%Bosna i Hercegovina - 31%Hrvatska - 21%Makedonija - 19% i Kosovo - 14%

Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno objavila Fondacija Ana i Vlade Divac i najveći broj ljudi iz srpske dijaspore - čak 66% - najčešće donira novac za lečenje građana. 

Naravno, osim urgentne pomoći osobama sa zdravstvenim problemima, svi prepoznajemo značaj ulaganja u unapređenje zdravstvenih ustanova, kako bi u datom trenutku oni kojima je medicinska pomoć neophodna mogli da dobiju kvalitetnu negu.  

Zato vam ove nedelje donosimo priče o zanimljivim i različitim načinama na koje su savremeni medicinski uređaji obezbeđeni za bolnice iz regiona.

1. Carnex donirao 70.000 EUR porodilištu u Vrbasu 

U bolnice naravno ne idu svi samo zbog zdravstvenih problema. To su takođe i mesta gde se dešava jedna divna stvar - rađanje dece. Porodilište Opšte bolnice Vrbas ove nedelje je otvorilo vrata nove operaciona sale za carske rezove. Sala je opremljena zahvaljujući donaciji od 70.000 EUR koju je obezbedila kompanija Carnex. Donacija je uručena povodom obeležavanja 60 godina rada ove firme, a direktor MK Grupe Jovan Purar tom prilikom je istako da je u poslednjih 5 godina kompanija donirala 4 milona evra u humanitarne svrhe.

 

2. Bal mod maskama Rotary kluba za Dom zdravlja u Tivtu 

Na tradicionalnom balu pod maskama koji organizuje Rotary klub Kotor prikupljeno je 7.790 EUR. Novac će poslužiti za kupovinu kolposkopskog aparata za Dom zdravlja Tivat. Pored kotizacija za učešće novac je prikupljan i putem donacija pojedinaca i preduzeća na događaju, prodaje lozova za lutriju i maski. Pored kotorskog kluba, i Rotary klub iz Budve sprema jedan humanitarni događaj. U pitanju je donatorsko veče koje će se održati 15. marta a sredstva se prikupljaju kako bi se opremilo Odeljenje za ginekologiju i akušerstvu i Odeljenje za pedijatriju u najstarijoj bolnici u Crnoj Gori - Opštoj bolnici Danilo l I na Cetinju.

3. Skijaško takmičenje za bolnicu u Valjevu 

U petak, 22.februara, na stazi Crni vrh na Divičibarama okupilo se 39-oro skijaša i skijašica, koji su se takmičili kako bi pomogli akciju Udruženju “Rodi se na lepom mestu”. Tom prilikom prikupljeno je  oko 1.000 EUR (121.000 RSD), a posebni podstrek takmičarima bile su i nagrade za najbolje. “Rodi se na lepom mestu” je u prethodnoj godini započelo prikupljanje sredstava za za opremanje ginekološko – akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu, a novac je pre svega namenjen kupovini porođajnih stolova. Iz bolnice je navedeno da je trenutno potrebno 3 stola, od kojih svaki košta oko 23.000 EUR. Donacije se i dajle mogu uplatiti Udruženju putem dinarskog računa: 265691031000090794 ili deviznog: RS35265100000021220159.

4. Humanitarni bal Udruženja lekara Hrvatske za bolnicu Gornja Bistra 

Još jedno svečano veče sa dobrim ciljem nedavno je organizovano i u Hrvatskoj. Udruženje lekara koje ove godine slavi 145 godina postojanja okupilo je svoje članove na donatorskoj večeri tokom koje su se prikupljala sredstva za Specijalnu bolnicu za hronične bolesti dece Gornja Bistra. Upravnik ove bolnice tokom večeri je naglasio da će prikupljene donacije poslužiti za podizanje kvalitete zdravstvenog stanja dece smeštene u bolnici a istakao je da je planirana i izgradnja nove bolnice, jer je trenutno bolnica smeštena u starom dvorcu.

5. Prečišćivači vazduha za kumanovsku bolnicu od kafea Square Garden 

Donaciju 6 aprata za prečišćavanje vazduha obezbedio je lokal Square Garden, uz podršku građana Kumanova.Tokom 2 meseca oni su održavali humanitarne žurke svake subote, na kojima su građani mogli da doniraju novac. Savremeni aparati namenjeni su prevashodno dečije odeljenje, na kome najveći broj dece dolazi upravo zbog zdravstvenih problema vezanih za respiratorni sistem.

6. Zaposleni CKB banke donirali aparat vredan 4.700 EUR Kliničkom centru Crne Gore 

Crnogorska komercijalna banka nastoji da posluje na društveno odgovoran način, ali se u različitim aktivnostima vezanim za pomoć zajednici redovno uključuju i sami zaposleni. Ova odlična saradnja između banke i ljudi koji tu rade nedavno je donela još jednu donaciju - uređaj timpanometar, vredan 4.700 EUR. Uređaj se inače koristi u svakodnevnom radu u ORL ambulanti prilikom dijagnostike oštećenja sluha, a ovom prilikom je doniran Institutu za dečije bolesti pri Kliničkom centru.

7. Udruženje Mrvice doniralo tople krevetiće bolnicama za prevremeno rođene bebe

Nakon uspešne akcije prikupljanja sredstava koju su sproveli u prošloj godini, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Mrvice, početkom ove nedelje doniralo je tople krevetiće za prevremeno rođenu decu. Krevetići, tačnije 9 njih, stigli su u Kliniku za dečije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a još 1 doniran je bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu. Krevetići se koriste za smeštaj bebe koje više nemaju potrebe za inkubatorom, kako bi se oni oslobodili za najmanju novorođenčad.

8. Humanitarni koncert filmske muzike u Hrvatskoj 

Organizacija Hrvatske liga protiv raka iz Nove Gradiške, Dr. Zorislav Slović, organizovala je 16. februara humanitarni koncert. Na repertoaru našle su se neke od najomiljenijih kompozicija filmske muzike, a sav prihod od koncerta namenjen je humanitarnoj akciji "Sve za njega". Novac je predviđen za kupovinu UZV sonde za dijagnostiku raka prostate. Cena uređaja iznosi oko 9.000 EUR (66.500 KN), a Terezija Grgić, predsednica udruženja, navela je da se akcija prikupljanja sredstava nastavlja dok se ovaj cilj ne ispuni.