Ove nedelje sa vama delimo priče o volonterskim akcijama, gestovima humanih pojedinaca i dobrim delima za podršku zajednici, sa ciljem da vas motivišemo da se uključite u neke od aktuelnih akcija i podržite ostvarenje nekih važnih ciljeva.

Pročitajte 8 inspirativnih priča o davanjima koje smo izdvojili za vas i saznajte kako možete pomoći decu i odrasle u svratištima širom Beograda, decu obolelu od raka, otvaranje novog sportskog centra u BiH i akciju za Belhospice koja će biti organizovana ovog proleća u Japanu.

CarGo u humanitarnoj akciji za decu iz svratišta

CarGo je započeo akciju "Ugrejmo Beograd", sa ciljem da pomogne više od stotinu dece koja borave u svratištima širom Beograda.

Akcija traje do kraja februara i iz Udruženja CarGo pozivaju sve koji su u mogućnosti da se uključe i pomognu im u humanoj misiji - da ugreju još veći broj mališana i starijih sugrađana, koji borave u svratištima.

Sve što je potrebno da uradite jeste da prilikom poručivanja CarGo usluge, ostavite garderobu u automobilima članova CarGo, koju će zatim ovo udruženje proslediti svratištima.

 

 

Dan dece obolele od malignih bolesti

Udruženje NURDOR, tradicionalno će, i ove godine, obeležiti Dan dece obolele od raka, tako što će, 15. februara, organizovati skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije, u periodu od 12 do 14 sati.

Humanitarne akcije, pod sloganom “Mnogo je važno da zagrliš snažno”, biće organizovane u Beogradu, Nišu, Novom Sadu,Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

U okviru akcija biće prikupljane i donacije, namenjene izgradnji nove Roditeljske kuće u Beogradu.

 

 

Humanitarni kilometri u Japanu, za podršku Belhospice Centru

Volonter Azila za konje Staro Brdo i ultramaratonac iz Beograda, već godinama trči za BELhospice tim, a ove godine je organizovao jednu potpuno novu i drugačiju akciju.

Dragan će od 17. do 27. aprila boraviti u Japanu, gde će se truditi da pretrči što više kilometara, sa ciljem podrške Belhospice Centru. Između ostalog, učestvovaće na Adachi Goshiki Sakura polumaratonu, a jedan dan će izdvojiti za trail running po planini Fudži.

Svi koji to žele, akciju mogu podržati i kupiti kilometre tako što će željeni iznos donirati na račun BelHospice-a broj: 170-230030536–65.

Donatora koji uplati najveći iznos očekuje i iznenađenje - ime osobe koja uplati najveći iznos naći će se ispisano na kamenu (cirilica/latinica + katakana) koji će humani trkač nositi od dna planine Fudži i koji će biti ostavljen na najvišoj tački do koje stigne prilikom trail trke. Sve će biti propraćeno fotografijama, a Dragan će, krajem svake nedelje, na svom Facebook profilu, objavljivati informaciju o imenima donatora i doniranim iznosima, kako bi svi podržavaoci bili u toku.

Ukoliko želite da se baš vaše ime nađe na kamenu koji će biti ostavljen na Fudžiju, donirajte za Belhospice, a za više informacija i da kontaktirate Dragana povodom akcije posetite link.

 

 

Humanitarni kilometri za decu sa Daunovim sindromom

Darko Lončar, ultramaratonac i predsednik Udruženja "Dečki u plavom" će 20. marta trčati 125 kilometara od Sarajeva do Mostara, sa ciljem podrške deci oboleloj od Daunovog sindroma.

Svi koji žele da podrže akciju kilometre mogu kupiti uplatom donacije na račun Udruženja za Down sindrom Mostar, 3381302231830812, sa naznakom “donacija za pretrčane kilometre”.

Kampanja “Sport za sve”

Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Klubom borilačkih sportova Tuzla (KBS Tuzla) pokrenula je kampanju “Sport za sve”, sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za renoviranje budućeg multifunkcionalnog prostora “Centar za rast i razvoj djece i mladih”.

Za sve donatore koji će podržati kampanju prikupljanja sredstava, KBS Tuzla obezbedio je poklone – klupski kalendar, klupsku majica, zastavicu kluba, kao i reklamiranje korporativnih donatora/sponzora.

Svi koji žele da doniraju i podrže kampanju, mogu to učiniti on-line na linku ili uplatom na račun br. 1321 0020 0707 4926 kod NLB banke.

 

 

Taksista iz Zenice obezbeđuje besplatan prevoz za decu sa smetnjama u razvoju 

Rusmir Ljutvijević iz Zenice je krajem januara postao taksista, a od drugih ga izdvaja to što je u svako doba dana ili noći dostupan da bez naknade prevozi decu sa smetnjama u razvoju.

Rusimir je i sam otac dečaka sa smetnjama u razvoju, koji ne može da hoda, ni da govori i zbog toga je želeo da pruži podršku deci i roditeljima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Kako ističe, zahvalan je zajednici koja je i njega podržavala na različite načine.

Inspirisan humanom akcijom Rusimira Ljutijevića, Zeničanin Armin Zilić, koji je ujedno i vlasnik firme za šlepanje vozila, odlučio je da svoje usluge, bez nadoknade, ponuditi svim roditeljima dece sa smetnjama u razvoju.

Paketi za pacijente onkološke klinike KCUS

Povodom 04. februara, Svetskog dana borbe protiv raka, zaposleni Addiko banke posetili su Onkološku kliniku Kliničkog centra u Sarajevu i uručili higijenske pakete pacijentima.

Pakete, koji su podeljeni u okviru akcije “Jedna paketić za jedan osmijeh”, koju već devetu godinu sprovode zaposleni Addiko banke u Bosni i Hercegovini, dobilo je svih 59 ležećih pacijenata na ovoj klinici.

Zaposleni u banci su nešto ranije podelili oko 300 paketića deci pacijentima u bolnicama u Mostaru, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banja Luci, kao i deci korisnicima socijalnih centara u Gračanici, Tesliću, Čapljini i Bijeljini.

Volonterska akcija "Vama na dar" 

Obrtnička škola „Gojko Matulina“ iz Zadra, u saradnji sa lokalnim udrugama na području Zadarske županije, već neko vreme sprovodi volontersku akciju pod nazivom "Vama na dar".

Tokom februara, u saradnji sa biogradskom udrugom "Nada", u prostorijama lovačkog društva "Jarebica", organizovano je besplatno pružanje frizerskih i usluga manikira i pedikira za penzionerke i penzionere, članice i članove ovog udruženja.

Kako navode iz škole, ovo je bila prilika da učenici steknu praksu za buduća zanimanja, ali i da, kroz volontiranje, daju doprinos svojoj zajednici.