Videli ste u našem izveštaju o stanju dobročinstva u Bosni i Hercegovini da je 2018. bila godina rasta davanja za opšte dobro. Broj dobrotvornih akcija je porastao za 29% u odnosu na 2017, a procenjena darovana suma za uvećana za 33,3% i iznosi 7,9 miliona EUR.

Hajde sada da pogledamo ove podatke bliže i pronađemo najveće pojedinačne donacije.

Hm, zašto bismo rangirali tako donatore, zar upravo Catalyst Balkans ne zastupa stav da dobročinstvo nije takmičenje i da iznosi nisu presudni?

Naravno, jasno je da se dobročinstvo ne meri isključivo u novcu – mnogi pomažu donirajući svoje vreme, znanje ili robu čiju monteranu vrednost nije uvek lako izmeriti. Takođe, svaka donirana marka može imati različit društveni uticaj na zajednicu. Tako doniranih 20 hiljada konvertabilnih maraka može spasiti jedan život finansirajući nečije lečenje, ili omogućiti obrazovanje desetinama mladih, koji će zahvaljujući tome moći sutra da se zaposle i imaju zdravstveno osiguranje. Visina doniranih iznosa je samo jedan od pokazatelja ko su predvodnici dobročinstva u BiH.

A koliko su ovi podaci pouzdani?

Nažalost, zvanični podaci o privatnim davanjima još uvek ne postoje u BiH. Ni o davanjima pojedinaca, ni o davanjima kompanija. Jedini podaci koji postoje su oni koje smo preuzeli prateći medije, ili dobili direktno od donatora i onih koji prikupljaju sredstva. Svi ti podaci su prikazani u Giving Balkans aplikaciji, koju možete uvek da koristite.

Moguće je da zbog toga ovo nisu potpuni podaci. Zato smo uvek spremni da ih dopunimo i proširimo, kako bismo stvorili što bolji uvid u stanje dobročinstva i tako omogućili njegov dalji razvoj. Ukoliko smatrate da bi na neki način trebalo da dopunimo i ažuriramo listu, ili da pišemo o nekom važnom dobročinstvu koje nismo spomenuli, pišite nam na zorana@catalystbalkans.org.

Dok čekamo vaše priče i predloge, podsećamo se najvećih 7 donatora iz 2018, i prilika kada su donirali veće svote novca da bi pomogli ugroženim pojedincima ili čitavom društvu.

Najveća lična donacija: 590.000 EUR Agana Hodžića za rad narodnih kuhinja

Uvek i u svim zemljama se na prvom mestu nađu donacije kompanija. Ali najveću donaciju u BiH i jednu od najvećih u regionu dao je pojedinac - Kanađanin poreklom iz Bosne i Hercegovine, Agan Hodžić je svojim testamentom ostavio 511.000 EUR za tri narodne kuhinje.

Tokom života u Kanadi radio je različite poslove, a deo zarađenog kapitala odlučio je da donira onima kojima je to najpotrebnije. Njegov nećak ističe kako je Agan tokom svoj života uvek pomagao, kako svojoj porodici tako i siromašnima: “Kada je video kako narod u Bosni i Hercegovini siromašno živi, koliko ima gladnih ljudi, nemoćnih, kako ljudi nemaju posla, a naravno moraju da jedu, njegov motiv je pre svega bio da nahrani gladne.”

Podelivši iznos na tri jednaka dela, Narodna kuhinja Stari grad Sarajevo, Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet i Crveni krst Federacije Bosne i Hercegovine nastaviće da obezbeđuju obroke ugroženima, zahvaljujući pomoći koju je kao legat ostavio Agan Hodžić.

68.000 besplatnih obroka za migrante

Kada su pojedinačne donacije u pitanju, izdvojila se i akcija koju je, u vreme kada su migranti sa Bliskog istoka boravili u kampu blizu Velike Kladuše, sproveo Asim Latić, vlasnik restorana Latan, koji je svakodnevno delio besplatne za migrante obroke toj zajednici.

U početku je pravio obroke i za goste svog restorana i za ugrožene, ali kada je broj besplatnih obroka premašio 250, odlučio je da zatvori restoran za javnost u februaru i posveti se obezbeđivanju obroka za migrante.

Do sredine 2018, Asim Latić i njegov tim su pripremili 68.000 obroka za ugrožene, a u tome su im pomogli udruženje Pomozi.ba i građani.

Zajednica Bošnjaka Džordžije podržala 103 porodice donacijom od 138.000 EUR

Kada su u pitanju davanja dijaspora, prošle godine je najaktivnija bila dijaspora u Severnoj Americi.

Jedan od primera za to je Zajednica Bošnjaka Džordžije, koja je osnovala dobrotvorni fond u Atlanti pre više od 10 godina, kroz koji pomaže studentima, migrantima, porodicama koje su povratnici i ekonomski ugroženoj populaciji. U 2018. godini, ova Zajednica podržala je 103 porodice u 46 gradova u Bosni i Hercegovini, sa ukupno 138.000 EUR u vidu stipendija i pomoći.

BH Telecom - 500.000 EUR kroz konkurse

Kompanije BH Telecom obezbedila je donacije u vrednosti većoj od 500.000 EUR, u vidu donacija za opremu i zalihe. Većina sredstava izdvojena je kroz konkurse koje kompanija organizuje već nekoliko godina.

Najčešće podržavane teme u 2018. bile su spremnost na vanredne situacije, digitalno obrazovanje i narodne kuhinje, u okviru kojih je kompanija opremila informatičke kabinete u 64 osnovne škole, obezbedila opremu za vatrogasne jedinice i spasilačke službe, kao i namirnice za pripremu obroka.

Mikrofin – više od 36.000 EUR za podršku obrazovanju

Mikrokreditno društvo Mikrofin, kroz više različitih akcija, podržalo je više od 20 škola, biblioteka i drugih organizacija, iznosom od preko 36.000 EUR, u vidu sredstava, opreme i zaliha.

Ovo društvo je dalo doprinos u vidu IT opreme, knjiga, opreme za muzičke instrumente i didaktičkog materijala, koji su prvenstveno bili namenjeni osnovnom obrazovanju.

Addiko Bank – podrška zajednici kroz donacije i korporativno volontiranje

Addiko Bank sprovela je niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, koje su najviše bile usmerene na pomoć deci iz lokalnih zajednica.

U leto 2018, Addiko banka je donirala 15.800 EUR lokalnoj zajednici Starčevica za opremu za igrališta, dok je na jesen izdvojila 1.000 EUR za podršku projektu „Užine” koji je pokrenulo udruženje Pomozi.ba kako bi pomoglo ekonomski ugroženoj deci u seoskim područjima.

Banka je takođe nastavila sa aktivnostima u okviru svog višegodišnjeg programa korporativnog volontiranja pod nazivom „Addiko Cares”, tokom koga su zaposleni donirali svoje vreme i veštine za 14 vrtića i neprofitnih organizacija širom zemlje.

Bosna Bank International (BBI) – podrška kroz rad Dobrotvornog fonda BBI

Podrška Dobrotvornog fonda BBI podrazumeva stipendije za decu, informisanje javnosti o aspektima preduzetništva i podršku novim preduzećima u vidu obezbeđivanja sredstava i mentorstva.

U 2018. godini, najviše aktivnosti bilo je usmereno na pomoć ugroženoj deci. U okviru tri različite inicijative u novembru (uključujući prihode od Sajma halal industrije u Sarajevu), BBI je pružila podršku udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka” i organizaciji „SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina” u vidu donacije vredne skoro 9.000 EUR.

U junu, banka je takođe donirala 15 krava selima širom zemlje, obezbeđujući preko potrebnu podršku ugroženim seoskim porodicama.

Znate za nekoga ko nije na našoj listi, a trebalo bi da bude? 

Deleći priče i podatke o dobrim delima, stvaramo prilike da ih bude još više. Ako znate za izuzetan primer dobročinstva iz prošle godine, pozivamo vas da ga podelite sa nama. Ukoliko smatrate da postoji kompanija ili pojedinac koje bi trebalo uvrstiti na našu listu najvećih donatora iz 2018. slobodno nam pišite na: zorana@catalystbalkans.org.