Nekolilko preduzeća, neprofitnih organizacija i dnevnih centara zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja u Crnoj Gori, udružili su se kako bi obezbedili letovanje za 15 socijalno ugroženih porodica koje imaju decu sa smetnjama u razvoju.

Tokom tri meseca, na vrhuncu sezone, porodice su imale priliku da odsednu u modenim smeštajevima u Bečićima i Pržnu. Ivana Đurović, izvršna direktorka LEEA doo i Darko Ivanović, generalni sekretar Građanske Alijanse su započeli inicijativu, a potpomogli su se Goran Kuševija direktor Direktorata za socijalno staranje i diječiju zaštitu, kao i deset dnevnih centara širom Crne Gore. Investitori, kao što je Đurovićeva su omogućili smeštaj, Ministarstvo jednokratnu novčanu pomoć, a superkarmet Hard discount Laković hranu tokom letovanja.

Iz Ministarstva poručeno je: “Jedinstven modalitet saradnje privatnog sektora, NVO i državnih institucija sproveden je u do sada neviđenoj razmjeri u Crnoj Gori i pokazao je da koordinisani napori NVO i društveno odgovornih kompanija koje brinu za zajednicu i pojedince mogu dovesti do dodatnog angažovanja i razumijevanja državnih organa…”

Inicijative kao što je ova nisu neuobičajene širom regiona. Prošlih godina, nekoliko inicijativa pružile su deci iz socijalno ugroženih porodica ili deci sa smetnjama u razvoju priliku da otputuju na letovanje. Primeri za to su inicijativa u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji, koja je počela sa Fejsbuk grupom Iznajmljivači sa srcem, aktivnosti Crvenog krsta u Beogradu, kao i preduzeća Valamar u Hrvatskoj.