Prema nalazima našeg Godišnjeg izveštaja o davanju u Srbiji je u  2017. godini skoro 13% svih donacija bilo je namenjeno obrazovanju – ono što je možda i važnije jeste da je u proteklim godinama taj procenat bio u konstantnom porastu. 

Dobro obrazovanje čini mnogo toga – kvalitetno opremljene škole, kreativni i motivisani nastavnici i profesori, ali vannastavne aktivnosti vezane za umentosti, nauku i drugo. 

Naravno, ništa od toga ne bi postojalo bez dece i mladih koji svakoga dana uče, rastu i razvijaju se. Naravno, pored praktičnih znanja koja će jednog dana pretvoriti karijeru, u ovom uzrastu oni takođe uče i o tome kako da postanu dobri ljudi - a neretko usput tome uče i sve nas.

Zato vam ove nedelje donosimo priče o njima – o tome ko i kako pomaže njima, inovativnim idejama za unapređenje obrazovanja i sjajnim inicijativama u kojima su učestvovali deca i mladi iz regiona.

1. Uposlite ih i pomozite im da odu na ekskurziju 

Maturska ekskurzija je važan događaj u životu srednjoškolaca, ali nažalost nisu svi mladi u mogućnosti da priušte sebi ovo lepo putovanje. Zato je razredna jednog odeljenja  Desete beogradske gimnazije došla na odličnu ideju. Dragana Možek odlučila je da podstakne svoje đake da zarade novac kako bi celo odeljenje moglo zajedno da otputuje u septembru. Ovde možete pogledati njenu Facebook objavu i videti kakve usluge (između ostalog kurirske, fizički rad, babysitting) nude ovi vredni maturanti, i naravno informacije o tome kako da ih kontaktirate. Ukoliko nemate posao za njih, obavezno podelite objavu i podržite ih!

2. Besplatni dramski studio za socijalno ugroženu decu 

Širom regiona podrška umetnosti i kulturi je i dalje nedovoljno prepoznat cilj. Ipak, postoje i odlični projekti koji nastoje to da promene. Tako je nedavno udruženje Projekat sreća (Проект Среќа) otvorilo dramski studio Neverland gde će deca koja vole da glume moći da pohađaju besplatne časove i učestvuju na različitim dramskim radionicama. Studio je namenjen deci iz Opštine Centar (Skoplje) koja spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, a to podrazumeva decu iz jednoroditeljskih porodica, decu bez roditeljskog staranja, decu sa iskustvom porodičnog nasilja i iz ekonomski ugroženih porodica.

3.NIS opremio kabinet za mehatroniku u Pančevu 

Kabinet se nalazi u mašinskoj školi Pančevo, a oprema vredna skoro 8.500 EUR (1.000.000 RSD) pomoći će đacima da u savremenim uslovima koji simuliraju pravu procesnu industriju steknu osnovna znanja za zanimanja kao što su tehničar mehatronike i tehiničar za kompjutersko upravljanje. Mehatronika je inače savremena disciplina koja spaja mašinstvo, elektrotehniku i informaciono-komunikacione tehnologije (računarstvo, informatika itd).

4. Učenici tehničke škole iz Prijepolja kupili spavaćice za porodilište 

Oni nisu direktori firmi, pa čak i vlasnici uspešnih start-upova. Na raspolaganju imaju samo džeparac koji dobijaju od roditelja, ali znaju da je i to dovoljno da nekome pomognu. Tako su, odvajajući novac, učenici Tehničke škole iz Prijepolja uspeli da sakupe oko 85 EUR (10.000 RSD) i time obzebede 11 novih spavaćica za potrebe prijepoljskog porodilišta. Mladi ljudi iz ove škole već su pokazali svoju humanost, s obzirom na to da su na isti način prošle godine pomogli rad Narodne kuhinje u ovom gradu.

5. Koncert Muzičke škola Varaždin za Fondaciju sv. Mihael

Fašnički koncert održan u utorak 5. marta okupio je veliki broj učenika muzičke škole, ali i nekoliko zaista kreativnih profesora. Među njima se istakao Tomislav Cvrtila, koji je u uverljivom kostimu legendarnog frontmena grupe Queen, Freddyja Mercuryja, zajedno sa đacima izveo pesmu Bohemian Rhapsody. Osim sjajne zabave, koncert je poslužio i jednom odličnom cilju. Novačne donacije posetilaca koncerta namenjene su podršci radu Fondaciie sv. Mihael za prevenciju kriminaliteta. Aktivnosti organizacije vezane su za podizanje svesti građana i posebno dece, o temama kao što su bezbednost u saobraćaju, prevencija različitih oblika nasilja i borbe protiv zavisnosti.

6. Podrška mladim matematičarima iz Hrvatske 

Mladi talenti iz STEM oblasti popularna su tema ovih dana – to je između ostalog pokazala i kampanja POLIBOTI na našoj platformi Donacije.rs koja je nedavno premašila svoj cilj. U Hrvatskoj, podršku su dobili talentovani omladinci iz Udruge mladih koprivničkih matematičara (UMKOM). Novac doniran tokom humanitarnog Cageball turnira (fudblaska utakmica u kavezu) pmoćiće deci da otputuju na Kipar i tamo učestvuju na međunarodnom takmičenju euroMath. Cilj je bio postavljen na 570 EUR (5.000 HRK), a on je i premašen za nekoliko stotina kuna. Na terenu se našlo 7 ženskih i 13 muških ekipa.

7. Mali violinisti u Mostaru 

Muzički nadarena deca  nastupala su na koncertu i u Bosni i Hercegovini, u Mostaru. Violinisti iz muzičke škole Ivan Plemeniti Zajc pokazali su kako svoj talenat, tako i spremnost da pomognu onima oko sebe, s obzirom na to da je koncert bio humanitarnog karaktera i namenjen udruženju Vedri osmijeh. Ova organizacija pruža različitu vrstu podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Kao i kolege iz Varaždina, ni mališani iz Mostara nisu pravili kompromise kada je scenski nastup u pitanju, pa su tako nastupali u najrazličitijim kostimima i publiku zabavljali u ulogama gusara, doktora, mornara i princeza.

8. Predškolci iz Igala u akciji Čep za hendikep 

I najmlađi članovi našeg društva povremeno nas iznenade svojom spremnošću da čine dobra dela. Tako su se deca iz predškolske ustanove Naša radost uključila u akciju Čep za hendikep koja trenutno postoji u više država. Uz pomoć roditelja i vaspitača, oni su prikupljali plastične čepove, koji se recikliraju kako bi se prikupio novac za kupovinu pomagala za osobe sa invaliditetom. Osim što su ih prikupljali, deca su pomogla da se čepovi razrstaju i spakuju i lično ih predali predstavnici Udruženja Čep za hendikep.