U proteklih godinu dana pokazali smo šta znači snaga solidarnosti i zajedništva.

Prema podacima naših istraživanja, kompanije, građani i neprofitne organizacije na Zapadnom Balkanu su od 16. marta prošle do 31. marta ove godine donirali 70.253.602 EUR za borbu protiv posljedica COVID-19.

Detaljnije  informacije o tome koliko, kome i za šta smo donirali pronađite u našim infograficima, a u današnjem nedjeljnom pregledu vijesti o davanjima čitajte najnovije priče o davanjima za borbu protiv COVID-19 u našem regionu.

Humanitarna akcija Sandžak za Bosnu

U Novom Pazaru prije nekoliko dana je započela humanitarna akcija Sandžak za Bosnu, koju je pokrenula neformalna grupa građana radi pružanja pomoći i ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Na više mjesta u Novom Pazaru su već postavljeni štandovi na kojima se prikupljaju sredstva za kupovinu medicinske opreme koja će, uz saradnju sa organizacijom Dobro.ba, biti upućena u Goražde, Sarajevo i druge gradove BiH pogođene pandemijom.

Organizatori ove akcije ističu da je, bez obzira na to koliko se sredstava prikupi, značajna poruka i spremnost ovdašnjih ljudi da uzvrate pomoć koju je Bosna i Hercegovina prošle godine poslala Novom Pazaru i Sandžaku kada je bila slična situacija.

Već su prikupljena određena sredstva, pa će prva pomoć u vidu medicinske opreme uskoro biti upućena u Goražde.

Konkurs Solidarnost pre svega

Fondacija Ana i Vlade Divac otvorila je treći krug konkursa „Solidarnost pre svega“ uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID sa ukupnim raspoloživim fondom od 3.750.000 dinara.

Konkurs je namijenjen za lokalna udruženja građana, neformalne aktivističke grupe i medije u realizaciji projekata koji će pomoći zajednicama da iskažu građansku solidarnost tokom krize u Srbiji izazvane korona virusom.

Realizacijom projekta, korisnici sredstava promovisaće solidarnost, podsticati druge da se aktivno uključe u pomoć zajednici u kojoj žive i pomagati najugroženijima u ovoj krizi.

Više informacija pronađite na linku, prijavni obrazac pronađite ovdje, a svoje prijave pošaljite putem ovog linka.

Besplatna vožnja penzionera na vakcinaciju

NAXIS Taxi iz Beograda pokrenuo je 15. aprila zanimljivu akciju, u okviru koje će, u narednih mjesec dana, besplatno prevoziti penzionere sa beogradske opštine Rakovica na vakcinaciju i vraćati ih na njihovu adresu.

Dovoljno je zakazati vožnju pozivom na 1984 i vozač će vas odvesti na vašu lokaciju za vakcinaciju i vratiti natrag.

Donacija za bolnicu u Brezoviku

Bolnica u Brezoviku dobila je na poklon ultrazvučni aparat vrijedan 23.000 evra.

Ovaj aparat su donirali firma Endemont i Vesko Đurović iz Sutomora u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima za brigu i požrtvovanost tokom liječenja dok su oni ili članovi njihovih porodica bili pacijenti u toj ustanovi. 

Elektroprivreda Crne Gore donirala 15 hiljada EUR za bolnicu u Pljevljima

Elektroprivreda Crne Gore donirala je 15 hiljada EUR Opštoj bolnici u Pljevljima.

Ova donacija namijenjena je za instalaciju sistema centralnog dovoda kiseonika za potrebe Covid bolnice, koji je od izuzetnog značaja za unapređenje liječenja pacijenata.  

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, prilikom potpisivanja ugovora o donaciji, naglasio je da se od EPCG, kao nacionalne kompanije, očekuje da doprinese društvenoj zajednici, pogotovo kada se građani i država nalaze u specifičnoj situaciji, kakva je pandemija COVID-19.

Mozzart donirao voće za Bolnicu Gradiška

Kompanija Mozzart nastavlja da pruža podršku borbi protiv posljedica COVID-19 kroz brojne akcije.

Humanitarni Mozzart karavan prije nekoliko dana zaustavio se ispred Bolnice Gradiška, a medicinskim radnicima iz ove zdravstvene ustanove uručeni su paketi voća i prirodnih sokova.

Mozzart je, inače, prošle godine ovu bolnicu podržao vrijednom novčanom donacijom za nabavku medicinskih monitora.

Udruženju penzionera iz Prijedora donirano 10.000 maski

Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, je povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, posjetio gradsko Udruženje penzionera i uručio 10.000 zaštitnih maski namijenjenih najugroženijim članovima koji nisu u mogućnosti da sebi kupe maske.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar istakao je da su penzioneri najosjetljivija i najugroženija kategorija društva kada je riječ o pandemiji, dodavši da donacija znači mnogo i u moralnom smislu jer pokazuje da su penzioneri uvaženi i poštovani u svojoj lokalnoj zajednici.

Ukoliko i sami želite da svojim zajednicama pružite podršku u borbi protiv posljedica COVID-19, podsjećamo da je jedan od načina za to online donacija za neku od dobrotvornih akcija na platformi Donacije.rs.