Decembar je mesec sa najvećim brojem davanja.

Podaci našeg godišnjeg izveštaja o filantropiji „Srbija daruje 2018“, pokazuju, na primer, da je prosečan broj akcija davanja mesečno tokom godine iznosio 231, dok je u decembru zabeležena 381 akcija.

U susret praznicima, brojne kompanije, organizacije i pojedinci i ove godine su pokazali humanost i solidarnost i pokrenuli različite akcije kako bi prazničnu radost mogli da osete deca i porodice iz različitih ugroženih i marginalizovanih kategorija.

Izdvojili smo samo neke od akcija koje su obeležile nedelju iza nas.

Humanitarna akcija „Slatkiš za mog drugara“

Radio-televizija Vojvodine, trinaestu godinu zaredom, organizuje novogodišnju humanitarnu akciju "Slatkiš za mog drugara". Tokom akcije sakupljaju se slatkiši koji se svakog 31. decembra nose deci u Sigurnoj dečijoj kući, Svratištu za decu ulice, obolelim mališanima na onkološkom odeljenju Dečije bolnice, deci i mladima s invaliditetom, članovima udruženja "Vera, ljubav, nada", kao i štićenicima Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Svi koji žele da podrže akciju slatkiše mogu dostaviti u Radio Novi Sad, na adresi Ignjata Pavlasa 3, svakog dana, do ponedeljka 30. decembra.

#BudiDedaMraz – Coca Cola akcija za decu i mlade ometene u razvoju

Kompanija Coca Cola pokrenula je akciju #BudiDedaMraz Coca-Cola Mašina dobrih dela, u okviru koje će donirati potreban nameštaj i opremu za pet domova za decu i mlade ometene u razvoju, širom Srbije.

Coca-Cola mašina dobrih dela nalazi se u okviru Coca-Cola X NY District festivala, koji se odigrava na Topličinom vencu u Beogradu i traje sve do 8. januara 2020.

Za to vreme, posetioci će imati priliku da se ’’transformišu’’ u Deda Mraza i tako pokrenu magiju dobrih dela. Limenka Coca-Cole ubačena u mašinu pokreće proces tranformacije dok mašina svira novogodišnje pesme.

Novogodišnji paketići za decu iz Tiršove

Mališani koji se trenutno nalaze na lečenju u Dečijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, dobii su prošle nedelje novogodišnje paketiće koje je za njih obezbedila kompanija "Dunav osiguranje".

Kapiteni Partizana NIS i Crvene zvezde MTS, Novica Veličković i Branko Lazić, zajedno sa predstavnicima kompanije „Dunav osiguranje“ obradovali su mališane koji se nalaze na lečenju u Dečijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj i uručili im paketiće.

Ovo je, inače, tradicionalna akcija kompanije „Dunav“, koja svake godine obezbeđuje paketiće za decu iz Tiršove.

Humanitarna akcija za NURDOR u Zrenjaninu

Zrenjaninski volonteri Udruženja NURDOR u nedelju, 22.decembra od 10 časova, u restoranu “Domaćin” (Koče Kolarova 31, Zrenjanin) organizuju humanitarni događaj, pod nazivom „Poslaću ti čestitku“, sa ciljem podrške deci oboleloj od raka.

U okviru događaja biće prodavane NURDOR čestitke, po ceni od 100 dinara, a od prikupljenog novca obezbediće se paketići za decu koja se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije.

Svi koji to budu želeli, mogu na događaju donirati igračke, društvene igre, knjige, bojice ili slikovnice koje bi želeli da poklone deci. Plišane igračke i slatkiši su jedino sa čim deca ne smeju da dolaze u dodir.

Akciji prikupljanja paketiće priključile su se i osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Dr Jovan Cvijić“.

Humanitarni izbor najlepše novogodišnje jelke

Tradicionalno po 23. put, hotel Hyatt Regency Beograd organizovao je humanitarni izbor najlepše novogodišnje jelke u saradnji sa Fondacijom NORBS Plus, koja pomaže osobama sa retkim bolestima.

U izboru su učestvovale kompanije Gorenje, Generali osiguranje Srbija, Lidl Srbija, vinarija Tikveš, OMV Srbija, krzno Stevanović, Herbalife Nutrition, Henkel, Eurobank Srbija, Vojvođanska banka / OTP Group u saradnji sa članovima Dnevnog centra „Živimo zajedno“, Pink international company, NLB banka i magazin „Lepota i zdravlje“.

Ukupan iznos participacije kompanija učesnica od 11.050 evra, biće doniran Fondaciji NORBS+ zvaničnoj fondaciji Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, kako bi osobama koje boluju od retkih bolesti bila nabavljena neophodna medicinsko-tehnička pomagala.

Humanitarnom prodajom božićnih drvaca prikupljeno 29.470 kuna

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u okviru humanitarnog programa „Za 1000 radosti“, koji u narednih 12 meseci sprovodi pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“, Caritas Hrvatske je u subotu, 14. decembra, prodajom božićnih drvaca i dobrovoljnim prilozima prikupio 29.470 kuna, za potrebe siromašnih porodica.

Pored građana, akciju su podržali i predstavnici kompanija, kao i brojne javne ličnosti.

Svi koji žele da se uključe u program Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu!» mogu to učiniti, pozivom na broj telefona za donacije: 060 9010, cena po pozivu 6,25 kn, ili, uplatom na poseban račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a: IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-19), on-line uplatom, kao i donacijom proizvoda, roba i usluga.

ADRA pripremila 5.000 paketića za decu širom BiH

Humanitarna organizacija ADRA BiH, u okviru projekta „Djeca pomažu djeci“, prikupila je 5.000 novogodišnjih paketića, koji će biti podeljeni socijalno ugroženim mališanima u Banja Luci, Sarajevu, Doboju, Rudom, Mostaru, Trebinju, Gornjem Vakufu, Donjem Vakufu, Busovači, Tuzli, Derventi, Konjicu, Mostaru, Čapljini, Drvaru, Bosanskom Petrovcu, Bugojnu.

Projekat „Djeca pomažu djeci“ sprovodi se u saradnji sa organizacijom ADRA Nemačka i u okviru njega deca u Nemačkoj pripremaju novogodišnje paketiće za svoje socijalno i ekonomski ugrožene vršnjake u različitim delovima sveta.

Akcija „Budimo humani“: prikupljanje novogodišnjih paketića za ugroženu decu u Severnoj Makedoniji

Tri majke iz Severne Makedonije, Elena (@elenagagic), Elena (@aktivnosti_za_deca) i Simona (moe_dete) koje su i Instagram influenserke, pokrenule su, putem ove društvene mreže akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica.

Udruženje „Ljubeznost“ organizovaće podelu paketića, a svi koji to žele akciju mogu podržati pozivom na humanitarni broj 070/143-100, ili uplatom na račun udruženja 300-00000-429785.

Ukoliko i vi u ovom prazničnom periodu želite da uradite nešto lepo za druge, podsećamo vas na naše predloge na koji način tokom praznika možete učiniti dobro delo.