Organizacija Forum for Civic Initiatives (Forum za građanske inicijative) iz Prištine već godinama radi na promovisanju održivog razvoja filantropije kroz rad sa lokalnom zajednicom. 29. novembra, u Prištini devetu godinu za redom FCI je organizovao dodelu nagrada za filantropiju.

Ceremoniju je otvorila Dajana Berisha, direktorka foruma, i naglasila da ovaj događaj, koji već postaje divna tradicija, ispunjava ljude optimizmom i nadom i dodala da FIDES nagrade prepoznaju pojedinačne humanitarne doprinose, podršku privatnog sektora obrazovanju, darežljivost i stalnu podršku dijaspore, volonterizam i energiju mladih, kao i pokretače ženskog osnaživanja i one koje štite okolinu.

Nagrade su dodeljene u više kategorija:

  • Posthumna nagrada za Roberta Elsija za njegov doprinos istraživanju istorije, kulture i života Albanaca.

  • FIDES nagrada za osnaživanje žena - Kadire Tahiraj iz organizacije Center for Promotion of Women’s Rights in Drenas (Centra za promociju ženskih prava u Glogovcu), za njen neprikosnoven doprinos promociji i zaštiti ženskih prava, i njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • FIDES nagrada za individualni doprinos - Vezir Ramushi, za doprinos najugroženijim pojedincima i porodicama, posebno onima koji imaju medicinske potrebe.

  • FIDES nagrada za mlade lidere -  grupa Families in Need, za organizovanje izuzetnih volonterskih akcija i njihove podrške ugroženim porodicama, sa posebnim fokusom na decu sa zdravstvenim problemima iz ekonomski ugroženih porodica, koje žive od socijalne pomoći.

  • FIDES nagrada za doprinos na nacionalnom nivou “Hasan Prishtina” - Raiffeisen Bank Kosovo, za doprinos u projektima koji unapređuju obrazovanje, inovaciju i kulturu.

  • FIDES nagrada za životnu okolinu - ERA Group, koja u se u kontinuitetu bavi zaštitom i očuvanjem životne sredine kroz edukaciju mladih.

  • FIDES nagrada za doprinos dijaspore - Fadil Berisha, za bezuslovnu podršku iz Sjedinjenih Američkih Država.