Odbor za ljudska prava Vranje već 22 godine radi na zaštiti ljudskih prava najranjivijih grupa, osnažuje grupe i ženske organizacije u lokalnoj sredini za borbu protiv nasilja i svih oblika trgovine ljudima.

Od 2002. godine organizacija putem SOS telefona pruža podršku i pomoć ženama, devojkama i deci žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a za svoj rad su dobili i prestižnu svetsku nagradu With and For Girls (Sa i Za devojke) koju dodeljuje kolektiv 11 svetskih fondacija.

Pored ostalih aktivnosti, Odbor za ljudska prava Vranje, trenutno na našoj platformi Donacije.rs vodi crowdfunding kampanju za podršku Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Surdulica, kojoj je potrebna podrška u vidu dodatne medicinske opreme zbog brige o COVID pacijentima.

Suzana Antić Ristić, direktorka Odbora za ljudska prava Vranje ispričala nam je više o kampanji, aktivnostima i planovima na čijoj realizaciji ova organizacija trenutno radi.

8. mart 2020 - Vranje - proslava nagrade With and For Girls za 2019

Kako ste došli na ideju da pokrenete kampanju na platformi Donacije.rs?

Suzana: Ideja da na ovaj način prikupljamo sredstva je odavno prisutna kod nas. Trag fondacija i OAK fondacija, sa kojima sarađujemo godinama unazad su nosioci ovakvih ideja kod nas. Mi smo pre 5 – 6 godina imali radionice i seminare, na kojima su oni svoja znanja prenosili na nas. Takođe, pre toga nam je ASTRA, sa kojom sarađujemo u borbi protiv trgovine ljudima, prenela svoja iskustva sa globalgiving platforme.

Na osnovu svega toga, kao vredna lokalna nevladina organizacija, smo se prošle godine javili na Tragov konkurs za Akademiju održivosti i tu smo duži period bili na različitim obukama. Naučili smo kako se kreira kampanja i poziv za donaciju, kako se kompanije i građani pozivaju da doniraju. Tu je bio i vaš kolega iz Fondacije Catalyst koji nam je objasnio kako funkcioniše platforma Donacije.rs i pružio nam priliku da dođemo do vas.

Od početka jula ove godine jug Srbije je „planuo“ i postao žarište brzog širenja korona virusa. U jednom trenutku kapaciteti bolnica su bili popunjeni za kratko vreme u Vranju. Za dve nedelje su otvorene četiri COVID bolnice. Paralelno sa tim specijalna bolnica za plućne bolnice Surdulica je od Vlade Srbije dobila nalog da jedna zgrada (pošto imaju dve zgrade) bude u funkciji COVID bolnice, tako da su i u Surdilici počeli da primaju pacijente zaražene korona virusom, pošto u Vranju više nije bilo kapaciteta. Mi smo onda pozvali direktora bolnice i ponudili da organizujemo jednu građansku akciju i rekli da ćemo animirati građane i kompanije da im pomognemo. Oni su bili izuzetno zahvalni i prijatno iznenađeni i rekli su da prihvataju jer im je potrebna dodatna medicinska porema za COVID pacijente, zbog toga što imaju veliki protok ljudi i onda je potrebna i veća količina potrošnog materijala.

Ono što su nam posebno naglasili u Specijalnoj bolnici jeste da oni žele da pruže što bolju negu ljudima inficiranim virusom korona, ali paralelno da pružaju pomoć ljudima obolelim od karcinoma pluća, za šta su im potrebni odvojeni aparati, odnosno želeli su da koriste odvojene aparate u različitim bolnicama, da ne bi ljude obolele od karcinoma doveli u rizik da se zaraze korona virusom. Izuzetno je važno u uslovima pandemije COVID-19 održati redovne zdravstvene preglede i lečenje za nekovid bolesnike. To nas je dodatno podstaklo da budemo zajedno sa lekarima i medicinskim radnicima u ovim njihovim naporima.

Šta je najvažnija poruka za donatore i potencijalne podržavaoce?

Suzana: Solidarnost, koja nema granica. Bez obzira na to da li je u pitanju velika kompanija, ili donator pojedinac, mislim da je sada pravi trenutak da pokažemo solidarnost prema svima.

Koliko je COVID-19 kriza uticala na rad Odbora za ljudska prava Vranje? Kako su izgledale vaše aktivnosti u prethodnom periodu, na šta ste najviše bili fokusirani?

Suzana: Korona virus je uticao i na rad Odbora za ljudska prava Vranje.

U okviru naše organizacije mi trenutno imamo dva programa koji u fokusu imaju žene, rodnu ravnopravnost i prava žena i devojaka. Jedan je SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici, koji ima licencu i od prošle godine je 24 sata besplatno dostupan za pozive.

Kada je u martu nastupilo vanredno stanje, mi smo uspele da se tehnički organizujemo i da ženama budemo na raspolaganju 24 časa. Na žalost, i pored urednog zahteva, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nam odobrilo kretanje dežurnog tima SOS telefona u periodu policijskog časa. Odluku i sada ne razumemo. Za neke žene u toj zabrani kretanja, nismo mogle baš sve da uradimo i pomognemo.

Tu je i program „SOS Kutak za devojke“, za koji smo ove godine dobili Svetsku nagradu za 2019. godinu, koja nam je u martu, sedam dana pre početka vanrednog stanja u Srbiji, dodeljena u Londonu.

OAK Fondacija Fiona Morrell i delegacija HRCVR na proglašenju pobednika With and for Girls

Devojke koje učestvuju u programu su jako solidarne, već prve nedelje vanrednog stanja su se organizovale i na Instagramu ( soskutakzadevojke_ ) krenule da sprovode svoje aktivnosti, kao što su „Čajanke“ četvrtkom od 20h, razgovori sa devojkama o prepoznavanju i sprečavanju nasilja u partnerskim odnosima, podržavajuće aktivnosti za devojke - kako sa 13 do 18 godina (pre)živeti u COVID karantinu, ali i o drugim aktuelnim temama.

Sam virus nas je usmerio na digitalne platforme i online način rada. Velika podrška u tom trenutku su nam bili Trag i UN WOMEN projekti namenjeni hitnoj podršci ženskim grupama za odgovor na iznenadnu COVID-19 pandemiju. I ovo je dokaz da zajedno možemo iti jače i mnogo toga uraditi.

Paralelno sa tim javljaju se i građani, kojima su mnoga ljudska prava uskraćena ili smanjena, pa smo, u skladu sa našim mogućnostima pomagali, pisali dopise, zvali, jer posledica ovog virusa je i to što su institucije i fizički zatvorene za građane. Naravno, dozvoljen je ulazak uz prethodan dogovor i najavu, ali to negativno utiče na ljude, građani nam se žale da ih institucije upućuju da se jave telefonom ili mejlom, ali mnoge institucije su zatvorile i taj kanal komunikacije, odnosno možete doći do osobe koja će vam pružiti određene informacije, ali ne i do osobe koja vam je potrebna. Ne prihvata se činjenica da nisu sve osobe u mogućnosti i nisu tehnički osposobljene da pišu mejlove.

Mi smo organizacija, aktivna na terenu već 22 godine i već nas znaju i u lokalnoj sredini, pa smo tokom korona virusa obezbedili i humanitarnu pomoć. Ambasada Velike Britanije u Srbiji, u saradnji sa Inicijativom A11 nam je pomogla da obezbedimo pomoć za žene i devojke sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja. To je jako ranjiva kategorija u našem društvu i drago nam je što smo uspeli da obezbedimo pomoć baš za te žene. To su žene koje nas kontaktiraju putem SOS telefona, ili im duže vreme pružamo podršku i informisanje, žene iz Sigurne kuće u Vranju i devojke koje su u programu SOS kutaka za devojke.

Britanska Ambasada obezbedila hitnu pomoć-HRCVR

U dogovoru sa Ambasadom Velike Britanije uspeli smo da podelu oko 40 paketa pomoći za žene sa iskustvom nasilja organizujemo malo drugačije, jer nama je jako važno da te žene same odaberu ono što im je potrebno da bi poboljšale ili održale kvalitet svog života. Osnovno ljudsko pavo-sloboda izbora je i u ovoj situaciji pojačala, u velikoj meri izgubljeno samopouzdanje žena. To je po nama, posebno veliki uspeh ove humanitarne pomoći.Tako da sa svakom ženom odemo u market i sama žena bira do određenog iznosa novca šta je njoj potrebno u ovom trenutku, a što je dovoljno za dva do tri meseca ishrane i higijene. Da vidite ta lica,često i suze od sreće i zahvalnosti Britanskoj ambasadi i tome što neko misli na njih. Bojazan, da li može 10 kg praška za pranje veša, jer potreban je uvek naročito u porodici sa troje i više dece, a nikada nije bilo dovoljno novca da se kupi i mala zaliha.

Za veći broj njih, od marta 2020.,od izbijanja pandemije COVID-19 u Srbiji, ovo je prvi paket pomoći u hrani, sredstvima za higijenu, intimnu higijenu. Ova pomoć je pomogla da jedan mališan, baš u uslovima korona virusa, prvi put ima mnogo bogatiji rođendan, sa čokoladama za njega i braću i sestre. Većina njih, uglavnom samohrane majke, nisu dobile pomoć od države, iako su uglavnom sve na evidenciji CSR kao primaoci socijalne pomoći. Ni Crveni krst se nije setio ove kategorije žena sa traumatičnim životima u porodično-partenrskom nasilju. Podelili smo pakete u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici, a ovih dana idemo u Bujanovac, Leskovac i Lebane.

SOS Kutak za devojke - Narandžasta kampanja UN 2019.

Pošto smo mi u Mreži žena protiv nasilja u Srbiji, kompanija AVON se takođe pridružila i donirala određen iznos novca, tako da pripremamo još jedan broj paketa pomoći za intimnu i ličnu higijenu, koji smo namenile devojkama.

Prilikom pripreme paketa iskoristili smo i nešto što smo naučili na TRAG Akademiji održivosti i u saradnji sa Donacije.rs, prilikom kupovine u DM i Lilly prodavnicama, pitali smo da li je moguće da nam daju donaciju u proizvodima, kako bismo obezbedili veći broj paketa za žene i devojke i već smo dobili potvrdu iz DM-a da će do kraja avgusta obezbediti dodatne proizvode, koji će nam pomoći da napravimo malo veći broj paketa. Čekamo još odgovor od kompanije Lilly i verujemo da će biti pozitivan.

Šta biste trenutno izdvojili kao najveće izazove sa kojima se sada suočavate?

Suzana: Već se u radu malih nevladinih organizacija na jugu Srbije naziru neki problemi koje najavljuju kao posledicu virusa. Mi na sve te probleme, verujem, možemo odgovoriti uz podršku lokalne samouprave i donatora.

Nama lokalne samouprave već govore da neće biti novca za nevladine organizacije jer su budžeti potrošeni na mere zaštite od pandemije, ali verujem da će drugi donatori biti sa nama u ovoj borbi protiv posledica pandemije, jer ako budu nestale civilne organizacije Srbija će izgubiti demokratski profil.

Već nestaju organizacije u lokalnim sredinama. 

Donirati, prikupljati novac i biti human i solidaran u ovoj situaciji je jako važno.
 

Nadgledamo - branimo prava žena na bezbedan smeštaj od porodičnog nasilja - DEMFEST 2019.

Šta su najvažniji planovi i aktivnosti na čijoj ćete realizaciji raditi u budućnosti?

Suzana: Mi smo pre nekoliko dana završili proces strateškog planiranja za narednih 5 godina. Radićemo na održanju usluge SOS telefona za žene. Podrška i informisanje putem telefona, naročito u ovim uslovima, je jedan način koji je veoma korisan, pa nam je to prioritet.

Radićemo i na održivosti programa koje imamo, kao što je SOS Kutak za devojke. Naš prioritet je da čujemo građane, pre svega žene i devojke, jer mi direktno sa njima radimo na terenu i želimo da ih razumemo i obezbedimo pomoć, koja god da je potrebna – ili materijalna, ili u zaštiti od diskriminacije i zaštiti ljudskih prava. Važno nam je da budemo u kontaktu sa ljudima i tokom epidemije korona virusa. Već smo našle neke načine, pa smo u prethodnih nekoliko meseci sa ženama iz ugroženih kategorija radile na komunikaciji kroz pisanje.

Sada razmišljamo kako da vratimo realna savetovališta, odnosno grupni i individualni dolazak žena u z kancelariju, uz sve mere zaštite. Tražimo način da naše aktivnosti zadrže tu socijalnu liniju i atmosferu.

Ulična akcija - volonterke SOS telefona i SOS Kutka za devojke Vranje

Sada, kada državne institucije i ustanove nemaju jasne procedure i kapacitete za rad sa građankama i građanima u  uslovima globalne smrtonosne pandemije COVID-19, ljudska prava se ruše u ogromnoj meri.

Sada smo kao nevladina-nepolitička organizacija potrebni više neko ikad mnogima ljudima. Smatramo da borbom za očuvanje ljudskih prava možemo doprineti, ako ne očuvanju, onda sporijem urušavanju demokratskih vrednosti u našoj zajednici i u zemlji.

Odbor za ljudska prava Vranja u nameri da pomogne medicinskim radnicima i obolelima od COVID-19 u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Surdulica možete podržati online donacijom, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.