U prethodnom periodu kompanije, organizacije, građani i pojedinci u regionu udruženo su radili na tome da pomognu najugroženijim članovima svojih zajednica.

Pročitajte priče o dobrim delima za podršku najugroženijim grupama i saznajte koje akcije i sami možete podržati.

Podrška prodavcima magazina

LiceUlice LiceUlice pokrenulo je online akciju, kojoj se i sami možete pridružiti u svega nekoliko klikova.

Cela Covid-19 situacija i jesen utiču na manji broj ljudi na ulicama, što znači i potencijalno manju prodaju za ulične prodavce. Zbog toga su iz LiceUlice ekipe kreirali specijalan filter za Instagram story, uz pomoć koga možete pozvati svoje prijatelje da kupe online izdanje najnovijeg broja, ili online pretplatu.

Akciju možete pidržati tako što ćete preuzeti prepoznatljivi plavi prsluk sa Instagram profila LiceUlice, i u nekoliko klikova snimiti stori ili izbaciti post sa pozivom za kupovinu novog 66. digitalnog izdanja, pretplatu, ili donaciju.

#Podrži16

Još jedna akcija koju možete podržati je akcija #Podrži16, koju je pokrenuo Centar za integraciju mladih, kako bi omogućio da Kafe bar 16, jedino mesto u Beogradu gde deca iz Svratišta mogu da uče, rade i obavljaju praksu, može nesmetano da radi u narednih 6 meseci.

Akciju možete podržati online donacijom na našoj platformi Donacije.rs. Kafe bar 16 osnovao je Centar za integraciju mladih, kako deca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi. Ova deca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu - bez struje, vode, u kućama od kartona.

Pandemija koronavirusa koja je zaustavila svet, i čije posledice smo svi osetili, posebno je pogodila ranjive grupe među kojima su i deca i mladi koji žive i rade na ulici. S druge strane, Kafe bar 16 je kao ugostiteljski objekat među prvima osetio ekonomske posledice uvođenja mera kojima se čuva zdravlje stanovništva. Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda kako je to bilo do izbijanja pandemije.

Zbog toga je potrebna podrška zajednice, koju i sami možete dati online donacijom za kampanju na našoj platformi Donacije.rs.

Akcija za najugroženije povodom Svetskog dana hrane

Povodom Svetskog dana hrane, koji se svakog 16. oktobra obeležava u više od 150 zemalja širom sveta, sa ciljem podizanja svesti o problemima siromaštva i gladi, u 11 gradova u Srbiji biće organizovana akcija Banke hrane Beograd i kompanije Delhaize Srbija, sa ciljem prikupljanja hrane za podršku najugroženijima.

Građani će imati priliku da se uključe u humanitarnu akciju i doniraju osnovne životne namirnice u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije, od 16. do 18. oktobra.

U kojim prodavnicama možete donirati hranu i sa volonterima Banke hrane porazgovarati o akciji, saznajte na linku.

Kupite masku i podržite nekadašnje žrtve nasilja u porodici

Nekadašnje žrtve nasilja u porodici možete podržati kupovinom pamučnih maski, koje proizvode Somborske šnajderke. Ovo socijalno preduzeće osnovale su nekadašnje i sadašnje štićenice Sigurne kuće u Somboru a sada ih možete podržati kupovinom brediranih zaštitnih maski.

Od svake prodate maske 100 dinara izdvaja se za ekonomsko osnaživanje ovih žena. Više informacija na sajtu i Instagramu Somborskih šnajderki, a za porudžbine pišite na: info@somborske.org.rs.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#gradjanskeinicijative #somborskesnajderke #budiodgovoran #covid_19 #zastitnemaske

A post shared by Somborske Šnajderke (@somborske_snajderke) on Oct 1, 2020 at 10:07pm PDT

 

Rođendanska akcija za podršku mladima bez roditeljskog staranja

Božica Boba Nedeljković, poznata umetnica koja živi i stvara u Gosauu nedaleko od St. Galena, nedavno je proslavu rođendana pretvorila u humanitarnu akciju, namenjenu Centru „Zvezda“. Umetnica je putem svog Fejsbuk profila pozvala prijateljice da joj ne kupuju poklone već da novac koji bi za to izdvojile doniraju Centru „Zvezda“, koji mladima koji su odrasli bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja pomaže u nekoliko gradova Srbije.

„Novčana pomoć sakupljena u akciji Božice Bobe Nedeljković biće upotrebljena za kupovinu namirnica i kućne hemije za naše Kuće mogućnosti u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Od srca zahvaljujemo Bobi, njenim gošćama i svima koji su dali donaciju. Mi postojimo zahvaljujući takvim ljudima“, izjavila je za Vesti-online Tatjana Dražilović, direktorka Centra „Zvezda“.

Uz podršku građana, Crveni krst Beograd skupio 4.000 kg namernica

U okviru humanitarne akcije „Stalo nam je. Hvala što pomažete“ za samo dva dana, Beograđani su donirali više od 4.000 kilograma osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene građane.

Zahvaljujući saradnji Crvenog krsta Beograd i kompanije Delez Srbija, za najugroženije porodice biće spakovano 506 paketa sa osnovnim životnim namirnicama. Humanitarna akcija prikupljanja hrane tokom Nedelje solidarnosti bila je realizovana u 22 Maxi supermarketa širom glavnog grada Srbije.

Crnogorski Telekom i Mastercard donirali Crvenom krstu 12.000 evra

Nakon dvomesečne kampanje „Pretvorimo račune u dobro djelo“ predstavnici kompanija Crnogorski Telekom i Mastercard donirali su Crvenom krstu Crne Gore (CKCG) 12.000 evra za pomoć starijim i ugroženim osobama u ruralnim područjima.

Telekom i Mastercard su za svaku transakciju koju su njihovi korisnici u avgustu i septembru obavili kroz Telekom ME aplikaciju koristeći Mastercard platnu karticu, donirali 0,50 eura CKCG za program „Briga o starijima''.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, istakla je da je posebno važno što su građani imali priliku da na ovaj način iskažu društvenu odgovornost i brigu za najstarije članove zajednice kojima je potrebna podrška svih, i zahvalila se Mastercardu i Telekomu na korisnoj inicijativi i finansijskom doprinosu kampanji.

Donacija za Dječiji dom „Mladost“

Kompanija Jugopetrol AD Kotor – EKO benzinske stanice obezbedili su za štićenike Dječijeg doma Mladost vrednu donaciju – opremu za školu, kao i 8 televizora koji će im olakšati praćenje različitih školskih programa i predmeta tokom trajanja online nastave i samim tim jednostavniju i lakšu organizaciju.

Humanitarni broj za podršku javnoj kuhinji

Do kraja oktobra u BiH aktivan je humanitarni broj 1416 putem kojeg možete donirati jednu marku za rad javne kuhinje “Obrok ljubavi” u banjalučkom naselju Obilićevo.

Ovu javnu kuhinju vodi udruženje “Mozaik prijateljstva”, koje se trudi da svakog dana obezbedi obroke za 500 socijalno ugroženih sugrađana. Vikendom se broj obroka penje na čak 1.000.

Kriza izazvana pandemijom virusa korona, kažu u udruženju, stvorila je dvostruke probleme: povećala je broj korisnika javne kuhinje i negativno uticala na poslovanje brojnih firmi koje inače pomažu rad udruženja.

Zbog toga iz Iz “Mozaika prijajteljstva” pozivaju građane da se pridruže akciji za pomoć i pozovu humanitarni broj 1416 tokom oktobra, jer “naše malo nekome znači obrok”.

Jedan od načina da pokažete humanost i solidarnost i pomognete nekim od najugroženijih članova zajednice, jeste i online donacija za neku od kampanja na platformi Donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.