Oktobar su obeležile brojne akcije posvećene ekologiji i zaštiti životne sredine.

Pročitajte kako su kompanije i organizacije u regionu dale svoj doprinos za čistije, lepše i zdravije okruženje, očuvanje prirode i podizanje ekološke svesti.

Kompanije "Apatinska pivara" i "Knjaz Miloš" podržale akciju pošumljavanja na Adi Huji

Zaposleni u kompanijama "Apatinska pivara" i "Knjaz Miloš" pridružili su se, prošlog vikenda, dugogodišnjoj inicijativi pošumljavanja na Adi Huji, u Dunavskom parku, u okviru Supernatural festivala.

U akciji pod nazivom "Neka šuma bude s tobom" posađeno je 30 sadnica platana, vrbe i jasena, kao i 300 hrastova lužnjaka.

Ova akcija, traje još od 2011. godine, kada ju je pokrenulo Udruženje "Supernatural", koje je uz podršku Grada Beograda, JKP "Zelenilo Beograd", JKP "Gradska čistoća", i velikog broja institucija i kompanija transformisalo deponiju šuta na Adi Huji u šumu sa preko 1.000 stabala, 37 vrsta biljaka i 91 vrstom ptica.

SBB fondacija u akciji čišćenja u Zrenjaninu

U okviru društveno odgovorne kampanje pod nazivom "Ne prljaj. Nemaš izgovor!", Eko tim SBB fondacije, zajedno sa predstavnicima OŠ "Đura Jakšić" iz Zrenjanina i Crvenim krstom Zrenjanin organizovao je prošle nedelje čišćenje školskog dvorište OŠ "Đura Jakšić", Ulice cara Dušana i Manastirske ulice.

SBB Fondacija već nekoliko godina unazad sprovodi različite akcije za čistiju i zdraviju životnu sredinu. U poslednje 4 godine, ova fondacija je, u okviru akcije "Ne prljaj. Nemaš izgovor!", očistila 82 grada i odigrala predstavu "Ko to tamo prlja" za 25.000 dece.

Pored toga, u 2018. godini pokrenut je projekat "Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!" u kojem je do sada učestvovalo 52.328 dece iz 2522 odeljenja, odnosno 614 škola.

Osnovci iz Kraljeva volonterski učestvovali u akciji “Očistimo reke”

Dnevni list "Blic" i kompanija VIP Mobile, u okviru ekološke akcije "Očistimo reke", organizovali su čišćenje dela obale Zapadne Morave kod Kraljeva.

Akciji su se pridrućili radnici JKP "Čistoća" iz Kraljeva, kao i učenici iz Osnovne škole "Jovo Kursula", koji, prema rečima direktora ove škole, često volonterski učestvuju u različitim ekološkim akcijama.

Zaposleni u kompaniji OMV učestvovali u akciji pošumljavanja na Zlatiboru

Zaposleni kompanije OMV Srbija, u saradnji sa JP "Srbijašume" volonterski su, po drugi put su ove godine, učestvovali u pošumljavanju površine od jednog hektara u Srbiji.

Ovog puta zasadili su 2.000 sadnica crnog bora na području sela Draglica koje se nalazi na Zlatiboru.

Kako navode iz OMV-a, cilj ove akcije je da se doprinese većoj šumovitosti Srbije, jer je u pitanju efikasno rešenje koje može da utiče na smanjene emisije štetnih gasova, apsorbovanjem i akumuliranjem ugljen-dioksida iz atmosfere.

Bistrica dobila novi eko-park

U organizaciji Udruženja "Eko pokret – Maglaj", na lokalitetu Bistrica, uredjen je eko-park, koji je za građane od velikog značaja, jer Maglaj do sada nije imao uređeno izletište.

Zapuštena lokacija, zahvaljujući Udruženju "Eko pokret – Maglaj", podršci brojnih donatora, Opštine i Zeničko-dobojskog kantona, pretvoreno je u mesto za odmor i rekreaciju, koje će, kako navode inicijatori akcije, u budućnosti biti obogaćeno i dodatnim sadržajima.

Sportisti donirali drveće za tri osnovne škole u Mostaru

Članovi mostarskog Džudo kluba "Neretva", povodom 28. oktobra, Svetskog džudo dana, koji se ove godine, đirom sveta, obeležava uz akciju "Posadi drvo", donirali su sadnice za tri osnovne škole na području grada Mostara.

Kako navode iz ovog džudo kluba, na ovaj način želeli su da pokažu deci da je važno čuvati planetu Zemlju, drveće i prirodne resurse, kao i da motivišu I druge sportske klubove da se uključe u akcije pošumljavanja, podizanja ekološke svesti i očuvanja prirodnih resursa.

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova" 

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske već nekoliko godina sprovodi projekat pod nazivom "Plastičnim čepovima do skupih lijekova", čiji je cilj edukacija građana o odgovornom postupanju s otpadom, dok se od novca prikupljenog reciklažom ovih čepova sufinasira nabavka skupih lekova potrebnih za lečenje članova Udruge.

Prošle nedelje, akciju je podržala i Policijska uprava osječko – baranjska, koja je kompaniji "Drava International" predala prikupljene čepove, u težini od 1.760 kg.

Za svaki kilogram čepova, "Drava International" će izdvojiti 1 kunu i 20 lipa koji su namenjeni za Udrugu.

Projekat "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" sprovodi se od 2013. godine i do sada je prikupiljeno više od 100.000 kilograma čepova.

Donacija sadnica za gimnaziju u Skoplju

Pakomak DOO Skoplje i Halkbank Skoplje donirale su sadnice za Gimnaziju "Zef Ljush Marku", sa ciljem da budu posađene u blizini ove škole.

Ova akcija je deo inicijative koja se sprovodi sa ciljem da se pošumljavanjem javnih prostora doprinese podizanju ekološke svesti građana i zdravijoj životnoj sredini.