Pre tačno nedelju dana obeležili smo još jedan Međunarodni dan žena. Iako su rodna ravnopravnost i emancipacija žena teme o kojima je potrebno razgovarati čitave godine, svakog 8. marta održava se veliki broj događaja čiji cilj je upravo podizanje svesti na ovu temu.

U prethodnoj godini, pojedini ljudi iz regiona su na veoma interesantne načine radili na poboljšanju društvenog položaja žena i podizanja svesti o njihovom doprinosu društvu. U dve takve inicijative  ključnu ulogu odigrao je i crowdfunding, kako su društvena igra Fierce Women u Hrvatskoj i knjiga #ŽeneBiH u Bosni i Hercegovini postale realnost upravo zahvaljujući finansiranju iz zajednice.  

Dok ova knjiga govori o važnim i nedovoljno istaknutim postignućima žena u oblastima kao što su politika, nauka i umetnost, u Catalystu se najradije osvrćemo na njihova dobra dela.  

Ovu nedelju zato posvećujemo ženama - vestima iz organizacija koje se bave pitanjima i pravima žena, projektima putem kojih se pruža podrška ženama, kao i predstavnicama našeg društva koje na različite načine pomažu da ono postane bolje. 

1. Avon pomaže Autonomnom ženskom centru 

U okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama“, kompanija Avon uručila je donaciju vrednu 22.660 EUR (2.677.000 RSD) Autonomnom ženskom centru. Novac je namenjen nastavaku realizacije i unapređenju projekta „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje.“ Putem ove inicijative Autonomni ženski centar nastoji da edukuje javnost i prevashodno mlade ljude o tome šta su zdravi partnerski odnosi i poveća osećaj bezbednost mladih devojaka od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Projekat je do sada sproveden u školama i na fakultetima u 15 gradova Srbije, a donacija Avona pomoći će održavanju još radionica, kao i organizaciju događaja na kome će se okupiti 60 devojčica kako bi im se dala prilika da izgrade sopstvene mreže podrške i solidarnosti.

2. BINGO proglasio pobednike konkursa “Odvažne i hrabre to ste vi!” 

U periodu od 18. februara do 3. marta uz podršku partnera supermark Bingo prodavao je niz posebno označenih proizvoda, a prihod od njihove prodaje bio je namenjen konkursu “Ovažne i hrabre to se vi”. Putem ovog projekta kompanija Bingo je želela da podrži rad ženskih organizacija i udruženja. Osim novca prikupljenog na ovaj način kompanija je takođe obezbedila i donacije u visini 6.000 EUR (12.000 KM). Od čak 136 pristiglih prijava nimalo stručni žiri je imao nimalo lak zadatak da odabere 7 najboljih. Koje organizacije i projekti će dobiti finansijsku i mentorsku podršku možete pogledati ovde.

 3. Žene iz Societe Generale banke donirale novac Udruženju multipleks skleroze 

Žene zaposlene u Societe Generale banci u Crnoj Gori ove godine su se odrekle svojih osmomartovskih poklona, u korist onih kojima je potrebna pomoć. Tako je suma od 2.000 EUR koji je ova firma namenila za kupovinu poklona za svoje zaposlene povodom 8. marta, umesto toga poslužila za podršku Udruženju multipleks skleroze, a novac je namenjen kupovini suplemenata za žene koje imaju multipleks sklerozu.

4. Humane planinarke osvojile Sniježnicu  

Pojedine organizacije iz regiona Dan žena obeležavaju putem akcija u kojima žene pokazuju svoju snagu, odlučnost ali i spremnost da pomognu ljudim iz svoje okoline. Upravo to je slučaj sa tradciionalnom akcijom Uspon 100 žena na planinu Sniježnica koju organizuje Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica. Akcija je ove godine imala humanitarni karakter s obzirom na to da su planinarke skupljale novac za sugrađanina Stjepa Sutića, kome su potrebne elektronska kolica. Za Stjepa je prikupljeno skoro 800 EUR (5.830 HRK).

  

5. Proslava žena u SOS Dečijem selu uz zaposlene Pivare Skoplje 

Važan način ulaganja u rodnu ravnopravnost jeste i edukacije najmlađih na ovu temu. Zbog toga su povodom 8. marta SOS Dečije selo u Skoplju posetile žene zaposlene u Pivari Skoplje, kako bi deci približile istorijski i savremeni značaj žena u društvu. Volonterke su prikazale kratak dokumenarni film posvećen Međunarodnom danu žena, a potom su usledili kviz kao i radionice. Uz to, su deca i mladi iz SOS sela i volonterke Pivare Skoplje zajedno čitalil inspirativne priče žena i potom razgovarali o tome kako bi se takve lekcije mogle primeniti i u životu.

  

3. Marija Šerifović donira honorar od koncerta ženama sa rakom dojke

Jedan od događaja kojim je obeležen ovaj 8. mart bio je i koncert Marije Šerifović u Sava centru u Beogradu. Kako je navela na svom Facebooku profilu, pevačica je odlučila da kao vrstu “poklona” svim ženama sopstveni honorar sa ovog koncerta usmeri na pomoć ženama koje žive sa rakom. I dalje nije odlučeno kako će novac tačno biti iskorišćen.

7. Vesti iz udruženja “Nismo same”

Tokom akcije “Nisi sama, ideš s nama” udruženje je nedavno obezbedilo čak 1.000 besplatnih taksi vožnji za žene koje su u procesu lečenja od raka dojke. Povodom Međunarodnog dana žena, potpresednica udruženja Goranka Perc učestvovala je na trci Crazy Hill Run koje organizuje sportsko društvo BSV Ludbreg. Tom prilikom ona je prepešačila 16km kao vid podrške svim ženama koje žive sa rakom, s obzirom da se i sama uspešno izlečila od ove bolesti. Udruženje će uskoro organizovati još jednu akciju prikupljanja sredstava – Dan narcisa 23. marta, kada će predstavnice udruženja prodavati baš ovaj cvet za podršku akciji “Nisi sama ideš s nama”. 

8. Umesto poklona, zaposlene iz Violete pomažu drugima 

Sve žene koje su zaposlene u firmi Violeta, povodom 8. marta tradicionalno dobijaju poklone i svečanu večeru koju organizuje firme. Ipak, ove godine i one su odlučile da umesto poklona sav novac koji je u kompaniji predviđen za ovu svrhu uputue Sigurnim kućama u BiH i udruženjima koja pružaju pomoć ženama sa iskustvom nasilja. U objavi na Facebooku, osim zasluženih pohvala za svoje zaposlene, iz Violete su podsetili da je rodna ravnopravnost jedan od osnova poslovanja ove firme, i da je odnos zaposlenih prema polu 50:50, dok se na 40% rukovodećih mesta nalaze žene.

8. Humanitarna akcija Zorice Drakulić Vidaković za samohrane majke i bake sa malim primanjima

Zorica Drakulić je dobro poznata filantropkinja u Crnoj Gori, prošle godine je ponela Oktobarsku nagradu Grada Herceg Novog, a pre toga nagradu Iskra za individualni doprinos u 2016. nedavno je organizovala još jednu akciju kako bi pomogla svojim sugrađankama. Ideja iza njene najskorije akcije jeste da se povodm 8. marta javnost podseti na one žene koje ne očekuju poklone povodom praznika žena. Tako je Zorica odlučila da 50tak njih obraduje poklonima, uz podršku supermarketa i lokalnih prodavaca. Zorica je takođe pozvala sve sugrađane da ovom prilikom doniraju odeću i nameštaj za socijalno ugrožene žene.