Vanredne okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 postavile su nove standarde, navike i uslove. Tokom prethodnog perioda bilo je neophodno da se prilagodimo i počnemo da primjenjujemo nove obrasce u životu i radu.

Neočekivana ubrzana digitalizacija u neprofitnom sektoru navela nas je da razmislimo koji su to alati koji nam mogu pomoći ne samo da se priviknemo na drugačiji način rada, već i da lakše i efikasnije ispunjavamo svoju misiju. Na neke se već godinama oslanjamo, a neke smo otkrili tek nedavno. Sada, nakon što smo ih testirali i isprobali, želimo sa tobom da podijelimo 10 alata i servisa koje je Catalyst Balkans usvojio, a nadamo se da i tvojoj organizaciji mogu olakšati marketing, fandrejzing, finansije, IT, komunikacije i organizaciju unutar tima.

Ne brini, nećemo ti dati spisak softvera i ostaviti te da guglaš kako se šta koristi. Umjesto toga spremili smo 10 video tutorijala prilagođenih neprofitnim organizacijama, kroz koje možeš naučiti kako da iskoristiš:

  1. Giving Balkans da strateški targetiraš korporativne donatore

  2. Donacije.rs i e-payment da dođeš do online donacija

  3. Neprofitne.rs da pokažeš transparentnost svoje organizacije

  4. CiviCRM da unaprijediš komunikaciju sa podržavaocima

  5. TechSoup Balkans da dobiješ licenciran softver po povlašćenim uslovima

  6. Deflect.ca da zaštitiš svoj sajt od napada

  7. CiviCRM da efikasnije organizuješ onlajn događaje

  8. Ahaslides da povećaš interaktivnost na onlajn događajima

  9. QuickBooks da olakšaš život finansijskim menadžerima

  10. Microsoft Planner da unaprediš organizaciju tima


Kako da strateški targetuješ korporativne donatore

 

 

Catalyst Balkans je 2017. lansirao aplikaciju Giving Balkans u kojoj možeš pronaći detaljne informacije o donatorima i davanjima u svim zemljama Zapadnog Balkana od 2015. godine do danas.

Naš video će ti pomoći da saznš kako da pomoću ove aplikacije pronađeš donatore koji su bliski misiji tvoje organizacije i koji mogu postati tvoji podržavaoci, kao i mnoge druge funkcionalnosti.


Kako da dođeš do online donacija za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

Širom svijeta je online fandrejzing sve češći i popularniji način za dolazak do donacija, dok je na Zapadnom Balkanu ovaj metod još uvijek u povoju.

Kako funkcionišu dostupne opcije i koji bi, u skladu sa ciljevima i aktivnostima tvoje organizacije, bio najbolji izbor za vas, objasnili smo u videu, uz primjere dobrih praksi iz regiona.


Kako da pokažeš da je tvoja neprofitna organizacija transparentna

 

 

Transparentnost je ono što tvoju organizaciju i njen rad može izdvojiti od ostalih. Ukoliko ste transparentni u svom radu, brže ćete steći, održati i sačuvati povjerenje donatora i lakše se povezati sa svojom zajednicom i potencijalnim podržavaocima.

Jedan od načina da tvoja organizacija pokaže transparentnost i predstavi svoj rad, zaposlene, aktivnosti, programe, projekte, misiju i sve ono što vam je važno jeste platforma Neprofitne.rs.


Kako da unaprijediš komunikaciju sa svojim podržavaocima putem e-maila

 

 

Na našim radionicama uvijek se trudimo da organizacijama skrenemo pažnju na značaj redovne komunikacije putem e-maila i na benefite koje pruža slanje newslettera.

Newsletter i sami primjenjujemo u praksi, jer se pokazao kao više nego koristan alat za komunikaciju sa različitim ciljnim grupama, dosta precizniji za targetiranje od društvenih mreža.

U videu ćeš saznati kako da kreiraš i pošalješ newsletter, šta kvalitetan newsletter treba da sadrži i još korisnih savjeta koji će pomoći da tvoja organizacija unaprijedi svoj e-mail marketing.


Kako da dođeš do popusta za softver za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

TechSoup Balkans je dio globalne TechSoup inicijative, koja neprofitnim organizacijama obezbjeđuje donacije u vidu licenciranog softvera, hardvera i IT usluga, sa ciljem podrške u unapređenju njihovog rada.

Preko TechSoup-a možeš dobiti pristup određenim alatima po povlašćenim cijenama za neprofitne organizacije. Jedan od primjera za to je da premium verziju Zoom platforme, čija je upotreba značajno porasla tokom pandemije, možeš dobiti po 50% nižoj cijeni.

Pogledaj video i saznaj kako da se pridružiš TechSoup zajednici i ostvariš sve pogodnosti koje ona nudi.


Kako besplatno da zaštitiš sajt svoje neprofitne organizacije od napada

 

 

Hakerski napadi nažalost ne zaobilaze ni web sajtove neprofitnih organizacija. Ukoliko u timu nemate programere ili osobe zadužene za bezbjednost na internetu, naš video će vam pomoći da saznate kako besplatno možete zaštiti svoj web sajt od hakerskih napada.


Kako da efikasnije organizuješ vebinare

 

 

U prethodnih godinu dana, događaje uživo zamijenili su online sastanci, vebinari i virtuelne radionice.

O tome kako da uspješno organizuješ vebinare i online radionice već smo pisali, kao i o alatima koji ti mogu pomoći kako u tome, tako i generalno po pitanju online rada.

Kako bismo ti dodatno pomogli da vebinari tvoje organizacije izgledaju što bolje i da biste mogli efikasnije da pratite učesnike, pripremili smo video iz koga ćete saznati kako da integracijom svog Zoom i CRM naloga ispratite koji su učesnici i učesnice prisustvovali vašim događajima, a koji se nisu pojavili.


Kako da organizuješ interaktivne vebinare i održiš pažnju učesnicima

 

 

Pošto svi svakodnevno učestvujemo na velikom broju vebinara, kada organizujete svoj, važno je učiniti ga zanimljivim, korisnim i kroz interakciju održati pažnju učesnika.

Platforma AhaSlides omogućava ti da praviš interaktivne prezentacije u koje možeš uključiti i ankete, mogućnost da učesnici postavljaju i odgovaraju na pitanja ili ostavljaju reakcije na tvoju prezentaciju.

Svi koji su bili na našim radionicama imali su priliku da vide kako funkcioniše AhaSlides, a kako da ga primijeniš u praksi saznaj u našem videu.


Kako finansijskim menadžerima u neprofitnim organizacijama olakšati život

 

 

Finansije i administracija su važan, ali često komplikovan dio rada u neprofitnim organizacijama, koji zahtijeva baratanje mnoštvom podataka, velikim brojem baza i različitim Excel tabelama.

Kako bismo onima koji rade u finansijama olakšali život, pripremili smo video iz koga će tvoja organizacija naučiti kako da sve podatke čuva online, na jednom mjestu.


Kako da unaprijediš organizaciju unutar tima tvoje neprofitne organizacije

 

 

Interna komunikacija i planiranje su jedan od najvažnijih segmenata za rad svake organizacije. Kada je riječ o većim organizacijama, kao i o onima koje istovremeno rade na velikom broju projekata, ovaj segment može biti donekle izazovan, naročito u uslovima online rada.

Jedan od alata koji može pomoći tvom timu da organizujete svoje planove i projekte bez prevelikog opterećivanja jeste Microsoft Planner. Kako funkcioniše Planner i kako ti može pomoći da olakšaš timski rad u okviru različitih projekata saznaj u našem videu.


Nadamo se da će ti ovi instrukcijski videi pomoći da otkriješ nove mogućnosti za unapređenje rada tvoje organizacije u digitalnoj sferi, kao i kako da te mogućnosti implementiraš. Trudili smo se da pokrijemo različite oblasti i segmente i vjerujemo da smo uspjeli da sa tobom podijelimo neka nova, a i proširimo neka postojeća znanja.

Za edukativni sadržaj namijenjen neprofitnim organizacijama i vijesti iz sektora pratite nas na društvenim mrežama, a ukoliko želite da obradimo neku posebnu temu, pošaljite nam svoje ideje.

 

Izrada svih video-materijala je omogućena uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Sadržaj videa je odgovornost isključivo Fondacije Catalyst Balkans i ne predstavlja nužno stavove Balkanskog fonda za demokratiju, Njemačkog Maršalovog fonda, USAID-a i Vlade SAD.

.