U ponedeljak je obeležen još jedan Međunarodni dan žena. Međutim, kao ni prethodnih godina, u Srbiji se, kao ni u regionu položaj žena u društvu nije promenio niti poboljšao u odnosu na  prethodne godine.  

Diskriminacija, mizoginija, neplaćen kućni rad, nejednaki uslovi na poslu, manje zarade, porodično i partnersko nasilje samo su neki od problema sa kojima se žene svakodnevno suočavaju. 

Kada su u pitanju filantropija i donacije, žene, ženska pitanja i organizacije koje se njima bave ne nalaze se među najzastupljenijim primaocima donacija, već se, naprotiv, za ove svrhe donitra ređe i u manjem procentu. 

Ipak, u poslednjih nekoliko dana, desilo se nekoliko akcija i inicijativa namenjenih ženama i važnih za poboljšanje položaja žena u društvu.  

Povodom 8. marta, kojim je započela ova nedelja, ovaj nedeljni pregled vesti o davanjima  posvetili smo upravo tim akcijama i inicijativama, uz napomenu da su rodna ravnopravnost, ženska prava i poboljšanje položaja žena, u društvu, naročito onih koje pripadaju marginalizovanim grupama, teme kojima je važno baviti se svakoga dana. 

Marija Lukić osnovala fondaciju za zaštitu žena od seksualnog zlostavljanja 

Marija Lukić iz Brusa osnovala je osmog marta fondaciju koja će se pre svega baviti zaštitom žena od seksualnog zlostavljanja. 

Ovim povodom ona je istakla da je Fondacija „Marija Lukić“ simbolično osnovana na 8. mart - Međunarodni dan žena, trogodišnjicu od kad je bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutku, prijavila za seksualno zlostavljanje. 

Sedište Fondacije, koja će u fokusu imati zaštitu i unapredjenje ravnopravnosti polova, ljudska, gradjanska i manjinska prava, kao i  pružanje pravne i psihološke pomoći ženama i deci žrtvama nasilja, će biti u Brusu, sa ciljem da se skrene pažnja na ugroženost prava žena posebno u unutrašnjosti. 

Pored Marije Lukić, koja je osnivačica Fondacije, Upravni odbor će činiti advokatica Milena Vasić, advokat Ljubodrag Vuković i glumac Stojan Đorđević.   

Endava i Comtrade Digital Service 
donacija za Sigurnu kuću 

Zahvaljujući inicijativi žena zaposlenih u kompanijama Endava i Comtrade Digital Service (CDS), koje odnedavno posluju kao jedna kompanija, tri Sigurne kuće u Beogradu biće opremljene belom tehnikom, nameštajem i pokućstvom, dok su njihove štićenice dobile i vaučere za kupovinu kozmetičkih i higijenskih proizvoda. 

Vrednost donacije iznosi više od pola miliona dinara. 

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, u okviru koga funkcioniše Sigurna kuća, Vesna Stanojević, istakla je ovim povodom da je važno da se na dan kada se najviše govori o rodnoj ravnopravnosti i emancipaciji žena, skrene pažnja i na problem nasilja u porodici koji je već godinama ozbiljan problem u ovom društvu. 

Donacija kompanije dm drogerie markt 

Povodom 8. marta, Dana žena, kompanija dm donirala je robu u vrednosti od 500.000 dinara Sigurnoj kući u Beogradu.  

Istim povodom, dm je darovao poklone majkama dece sa smetnjama u razvoju, koja pohađaju Osnovnu školu „Radivoj Popović“, kao i ženama koje su donirale krv u akciji „Ništa bez žena“, koju jedanaestu godinu zaredom organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Beograda. 

Žena za ženu: CKB donirala sredstva SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja 

Crnogorska komercijalna banka donirala je novčana sredstva za NVO „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica“. 

„Žena za ženu“ je prilika da se naš kolektiv podsjeti da je rodna ravnopravnost pitanje koje se tiče svih nas. Samim tim, nadamo se i inspiracija cjelokupnom društvu i biznis zajednici koliko je važno da budemo podrška jedni drugima na putu ostvarenja društva jednakih šansi, izjavila je ovim povodom Maja Vukčević, izvršna direktorka za Sektor korporativnog upravljanja. 

Donacija knjiga za žene i decu žrtve porodičnog nasilja 

Izdavačka kuća „Ars Lamina“ je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, donirala knjige korisnicama usluga Udruženja za emancipaciju solidarnost i jednakost žena - ESE u Skoplju. 

Podržavamo misiju Udruženja i donirali smo knjige ovim hrabrim ženama koje su odlučile da okrenu novi list u životu. Verujemo da to nije jednostavno, ali želeli smo da im stavimo do znanja, u okviru naših mogućnosti, da imaju prijatelja i podršku u njihovoj borbi, rekla je Aleksandra Lukić-Kamilovska iz izdavačke kuće „Ars Lamina“. 

Književna humanitarna akcija udruge Domino i Zaklade Solidarna 

Udruga Domino i zaklada Solidarna osmislile su humanitarnu književnu akciju, koja je trajala od 14. februara do 8. marta, u okviru koje su bile uključene tri knjige, od čije kupovine je 25% bilo namenjeno za Fond #spasime, čiji je cilj hitna pomoć i zaštita žrtava porodičnog i seksualnog nasilja. 

Više o akciji čitajte na linku