U prethodnom periodu nastavili smo da pokazujemo solidarnost sa ugroženima zemljotresom u Hrvatskoj i doniramo za pomoć i podršku.

Pročitajte kako su izgledale akcije koje su kompanije, građani i najmlađi članovi zajednice organizovali za pomoć stanovništvu Hrvatske pogođenom zemljotresom.

U akciji „Djeca djeci“ prikupljeno blizu 8.000 artikala

Humanitarke iz Crne Gore okupljene u Facebook grupi 9 dobrih žena pokrenule su akciju „Djeca djeci“, sa ciljem prikupljanja školskog materijala, dečijih igračaka i stvari koje mogu pružiti razbibrigu mališanima u hrvatskim gradovima pogođenim razornim zemljotresom.

Kako saznaje portalanalitika.me prikupljeno je više od 150 paketića u kojima se nalazi oko 8.000 artikala. Paketići su već na putu ka Petrinji, Glini i Sisku.

Uspehu akcije doprinela je podrška brojnih građana iz Crne Gore i inostranstva, kao i Kluba volontera podgoričke gimnazije i pevača Sergeja Ćetkovića, koji je doprineo promociji akcije.

Ovo inače nije prva akcija koju su organizovale humane podgoričanke – one su nedavno organizovale i akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za decu koja su praznike dočekala u Institutu za bolesti djece. U okviru akcije pod nazivom „Zamisli želju“, prikupljeno je više od 350 poklona.

 

 

Mališani iz mostarskog vrtića u akciji za Baniju

Mostarka Mateja Lovrić pokrenula je pre nekoliko dana humanitarnu akciju „Žena-Ženi“ tokom koje se prikuplja pomoć za osobe pogođene zemljotresima u Hrvatskoj.

Akcija je započela u grupi „Mostarske mame“, a pridružili su joj se i mališani iz vrtića Zvjezdice, koji ne samo da su pripremili pakete nego su ih i oslikali i ispisali lepe želje za ugrožene u Baniji.

Zenički frizeri u akciji pomoći kolegama u Hrvatskoj

Zenički frizeri uzeli su aktivno učešće u humanitarnoj akciji čiji je cilj prikupljanje novčanih sredstava za pomoć kolegama u Hrvatskoj, u područjima pogođenim zemljotresom, Petrinji, Glini i Sisku.

Sabina Karić, predsednica Skupštine Sekcije frizera izjavila je da je plan da svi članovi učestvuju u akciji donacijom u vrednosti jedne usluge šišanja u narednih sedam dana ili po potrebi i duže.

Osim u frizerskim salonima, gde će biti postavljene kutije, uplate je moguće izvršiti i u prostorijama Udruženja poslodavaca Zenica, kao i na žiro račun broj: 134-010-0000-351-551, svrha “Donacija za frizere Petrinje, Siska i Gline”.

Banjalučani za Baniju

Udruženje građana Krajiški kulturni centar iz Banjaluke pokrenulo je humanitarnu akciju pod nazivom „Banija u srcu“, sa ciljem podrške u saniranju posledica zemljotresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Banije u Hrvatskoj.

Svi koji žele, akciju mogu podržati donacijom na sledeći način:

Za uplate iz BiH:

UG Krajiški kulturni centar “Sveti Sava”, Banjaluka
Broj računa: 567-241-27000445-27 kod Sberbanke a.d. Banjaluka
Svrha: Humanitarna akcija „Banija u srcu“

Za uplate iz inostranstva:

KKC „Sveti Sava“ Banjaluka,
BA395672410000419485, Sberbank Banjaluka,
SWIFT:SABRBA2B
EUR: 30111978900000000828
USD: 30111840300000000828
RUB: 30111810000000000828

Pored toga, pretplatnici mobilnog operatera M:tel mogu da doniraju 1 KM za pomoć postradalim Banijcima pozivom na humanitarni telefonski broj 1433.

Prikupljanje sredstava traje do kraja januara, nakon čega će pomoć biti podeljena na terenu.

 

 

PBZ grupa donira 7,8 miliona kuna za pomoć stradalima u zemljotresu

PBZ grupa, deo Intesa Sanpaolo Grupe, donirala je 7,8 miliona kuna kako bi pomogla stradalima i sanaciji posledica razornog potresa, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i šire područje.

Ovom donacijom ukupnog iznosa 7,8 miliona kuna obuhvaćena je Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku s donacijom u iznosu od 3,5 miliona kuna, donacija Pomoć za obnovu nakon potresa, na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 3,8 miliona kuna i donacija Dječjem domu Vrbina Sisak u iznosu od 500.000 kuna.

Pored toga, PBZ je doneo niz mera pomoći klijentima pogođenim razornim zemljotresom, kao što su odgađanje otplate kredita od 6 do12 meseci, privremena obustava pokretanja mera naplate kao i određenih nadoknada, na primer za vođenje transakcijskih računa otvorenih u poslovnicama Petrinja i Glina.

Donirajte računar za učenike iz ugroženih područja

Kompanija IDE3 IT pokrenula je projekat Kompići, koji za cilj ima prikupiti barem 200 komada računara i druge opreme za škole i učenike koji su izrazili potrebu za sredstvima za rad, a bez kojih su ostali usled zemljotresa.

Ako imate računar, monitor, tastaturu ili miš koje ne koristite, možete ih donirati Kompićima, a oni će ih proslediti učenicima kojima će biti od velike pomoći. Donirati možete i korišćene projektore, štampače, laptopove i svu drugu IT opremu.

Ako želite da kupite i donirate nove uređaje, samo se javite Kompićima. Organizatori akcije napominju kako uređaji ne smeju biti stariji od pet godina, treba da podržavaju nove operativne sisteme i da budu očišćeni od prljavštine i prašine.

Svi kojima je donacija potrebna, mogu se takođe prijaviti na stranici Kompići.

 

 

Mesna industrija Gavrilović donirala zgradu i zemljište za Petrinjsku srednju školu

Mesna industrija Gavrilović donirala je zgradu i pripadajuće zemljište Gavrilovićeve škole, za izgradnju buduće Petrinjske srednje škole, igrališta, parkirališta i ostale infrastrukture.

Kompanija je potpisala ugovor o donaciji sa predstavnicima Srednje škole Petrinja, a ova donacija ima za cilj podršku normalizaciji života u Petrinji i nastavku kvalitetnog obrazovanja petrinjskim školarcima.

Ukoliko i sami želite da podržite podršku ugroženima zemljotresom u Hrvatskoj, podsećamo da to možete uraditi donacijom za kampanju koju Caritas Srbije vodi na platformi Donacije.rs, ili donacijom za kampanju Zaklade Solidarna.