Nagrada Gordana Jelić, koju je Udruženje fra Mladen Hrkać uručilo prvi put ove godine, pripala je Tanji Babić, profesorki u srednjoj školi Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku.

Nagrada nosi ime po profesorki psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega, koja je bila začetnica modela pomoći putem trajnog naloga koje sprovodi Udruženje fra Mladen Hrkać, humanitarna organizacija registrovana u Hrvatskoj (Zagreb) i BiH (Široki Brijeg). Ideja iza ovakvog modela jeste da se malim mesečnim donacijama građana i kompanija obezbedi kontinuirana podrška za socijalno ugrožene grupe. Gordana je nažalost preminula 15. decembra prošle godine, a ovogodišnja nagrada osimšljena je i kao vid odavanja počasti njenom društveno angažovanom radu.

Kao i Gordana, i Tanja je profesorka po zvanju, a predaje engleski i hrvatski jezik. Ipak, dve žene takođe spaja i osetljivost za potrebe drugih i inicijativa da svoje dobre namere sprovedu u delo.

Tanjin volonterski rad prevashodno je usmeren na one sa kojima radi i u profesionalnom kontekstu - decu i mlade. Kao vođa sekcije volontera, Tanja zajedno sa svojim učenicima pomaže deci sa smetnjama  razvoju u okviru ustanove ERC Duga Kiseljak. Uz to, angažovana je u okviru Udruženja Naša djeca gde često pomaže sa organizacijom različitih događaja.

Pored toga, Tanja redovno drži volonterske radionice engleskog jezika i organizuje predavanja na teme vršnjačkog nasilja, volonterstva kao i dramske radionice. Oko praznika, vredna profesorka redovno animire građane u akcijama prikupljanja prazničnih paketića.

Tanja takođe vodi i Facebook grupu "Pomoć svima koji je trebaju, naše malo je nekome puno”. Cilj grupe je da poveže ljude koji imaju potrebe za konkretnim stvarima (putem grupe se ne prikuplja novac) i one koji su spremni da te stvari poklone. Grupa ima oko  700 članova a taj broj stalno raste.

U školil u kojoj radi, profesorka Babić je takođe oroganizovala i obeležavanje Dana borbe protiv dečijeg karcinoma i rake dojke, i sprovela akciju Srce za Olju, putem koje su prikupljanja sredstva za operaciju bivše učenice te škole.

Pored izuzetno velikog broja različitih inicijativa, Tanja se takođe ističe i ozbiljnim i transparetnim pristupom volonterskom radu, kao i korišćenjem savremenih načina komunikacije radi edukacije i angažovanja što većeg broja ljudi.

Za nagradu Volontera godine pristilgo je 8 prijava, a Tanju su nominovale kolege iz škole Ivan Goran Kovačić. 

“Od srca čestitamo Tanji Babić, volonterki godine 2018. i zahvaljujemo njoj i svim ostalim kandidatima na društveno korisnom djelovanju i vraćanju osmijeha na lice potrebitima. Na sreću, postoje osobe koje poput pokojne Gordane Jelić, koje se spominjemo 15. prosinca, na godišnjicu njezine smrti, ostavljaju neizbrisive tragove nesebične ljubavi prema bližnjima i okolini, navedeno je iz udurženja Fra Mladen Hrkać.

fotografija: Udruženje fra Mladen Hrkać