Neki ljudi iz regiona već su proslavili Uskrs, prošle nedelje 21. aprila, a ostali ga dočekuju ovog vikenda. 

Kao i većina velikih praznika, Uskrs je takođe period kada veliki broj ljudi pomaže da oni oko njih provedu praznike na što lepši i bezbrižniji način. Naravno, važno je setiti se da mnoga udruženja koja oko praznika animiraju sugrađane u dobrotvornim akcijama pomažu ugroženima i ostvaruju važne društvene ciljeve tokom cele godine. 

Osim toga, ovo je i vreme kada je moguće čuti veliki broj priča o samoorganizovanim inicijativama građana, koji uspevaju da ostvare izuzetne rezultate kada je u pitanju pomoć drugima. 

Želimo vam srećne uskršnje praznike a ovo je naš izbor priča o tome kako ih građani u regionu provode čineći dobra dela:

1. Pola miliona dinara donacija za NURDOR u preduskršnjem vikendu

Prošlog vikenda, brojni volonteri i podržavaoci NURDORa organizovali su 5 humanitarnih akcija u nekoliko gradova Srbije, putem kojih je prikupljeno preko 4.200 EUR (500.000 RSD) donacija. Akcije u pitanju bile su Larina trka u organizaciji Orijentiring kluba Jasenica, Uskršnji bazar vrtića Čarobno carstvo, baštenski bazar u Beogradu, kao i NURDORovi štandovi koji su bili postavljeni u Vršcu i Novom Sadu. Pored fundraising uspeha, NURDOR je nedavno ostvario još jedan važan cilj u okviru kampanje javnog zagovaranja, kada je Skupština Srbije usvojila zakon o zdravstvenom osiguranju, sa izmenama koje je NURDOR predložio još 2013. godine a tiče se izmene propisa o bolovanju roditelja čija deca se leče od malignih bolesti.

2. Veliki petak u Herceg Novom 

Čuvena crnogorska humanitarka Zorica Drakulić Vidaković još jednom je odlučila da animira svoje sugrađane kako bi praznici bili što lepši za ljude teškog materijalnog stanja. Zbog toga je prošlog petka, 19. aprila na štandu u centru Herceg Novog prikupljala hranu i ostale osnovne potrepštine za siromašne i socijalno ugrožene. Organizatorka je istakla da su se tokom akcije posebno istakli penzioneri, a posebno lep gest napravili su učenici jedne škole iz Podgorice koji su se na gradskom trgu u  Herceg Novom našli tokom ekskurzije. Kada su čuli o čemu je reč, deca su donirala deo sokova i slatkiša koje su sa sobom poneli na ekskurziju.

3. Aukcija uskršnjih jaja u Trsteniku 

Tradicionalna aukcija ove godine održana je 14. put, a prikupljeno je rekordnih 6.300 EUR (430.000 RSD), dok je najskuplje jaje prodato za oko 400 EUR (50.000 RSD). Aukciju je organizovala Turistička organizacija Trstenik, uz podršku Centra za socijalni rad i brojnih udruženja, škola i pojedinačnih umetnika koji su donirali umetnička dela za ovu priliku. Na aukciji su licitirali i građani i predstavnici različitih kompanija, a prikupljeni novac će uz pomoć Centra za socijalni rad Trstenik biti prosleđen ka porodicama šestoro dece kojima je novac potreban za lečenje.

4. Prodaja rukotvorina za udruženje Poraka  

Centar za osobe sa smetnjama u razvoju Poraka iz Strumice, u subotu je održalo dobrotvorni bazar na kome su se prodavale rukotvorine, ukrasi i uskršnja jaja koja su napravila deca i mladi sa smetnjama u razvoju, uz pomoć svojih porodica. Geslo događaja glasilo je: “Da odbacimo stereotipe i podignemo svest o našim mogućnostima i potencijalu”, a ideja je bila da se kroz druženje sa sugrađanima pomogne širenje svesti o potrebi za većim uključivanjem osoba sa smetnjama u razvoju u društvo. Putem prodaje predmeta i donacijama tokom događaja novac se prikupljao za kupovinu didaktičkih materijala koji su neophodni u organizaciji.

5. Uskršnji doručak u Duborvniku za Ante Jovića 

Tradicionlani doručak koji organizuje Lions klub Dubrovnik Sveti Vlaho, održan je u subotu 20. aprila. Cilj ovog donatorskog događaja bio je da se prikupi novac ze lečenje dečaka Ante Jovića iz Mokošice. Prilikom dogđaja sakupljeno je 800 EUR (6.000 HRK). Ante ima 16 godina i boluje od spazam tetrapreze, a u proteklih nekoliko godina, Dubrovčani su organizovali nekoliko akcija kako bi pomogli lečenje ovog mladića.

6. Aukcija čokoladnih jaja u Somboru za talentovane srednjoškolce 

Još jedna aukcija održana je u Somboru 20. aprila, a u ponudi su se našla umetnička dela napravljena od čokolade - naravno, u obliku uskršnjih jaja. Aukciju su organizovali Rotary klub Sombor i Fondacija Ana i Vlade Divac. Cilj akcije je bilo prikupljanje sredstava za stipendije budućih stipendista fondacije Divac, a prikupljeno je oko 2.000 EUR (246.600 RSD), što je dovoljno za dve godišnje stpiendije. Umetnička dela od čokolade napravljene su zahvaljujući kompanijama Art Ival i Premier čokolade.

7. Đaci iz Banjaluke iz BiH prikupljaju pomoć za socijalno ugrožene

U okviru završnog rada koji se tiče Ciljeva održivog razvoja UN, polaznici škole engleskog jezika Anglia iz Banjaluke organizovali su humanitarnu akciju zajedno sa svojom profesorkom Milicom Čavić. Deca su najpre dizajnirala letke sa pozivom za doniranje, a potom su ih i podelili đacima u školama. Odziv je bio odličan pa je tako prikupljeno veoma mnogo hrane i higijenskih proizvoda, koji su namenjeni Udruženju Mozaik prijateljstva. Đaci su se angažovali u dobročinstvu i u Grudama, gde se nekoliko loklanih škola udružilo u učešću na tradicionalnom humanitarnom sajmu.

8. Mladenci iz Sarajeva sade šumu 

Uskrs dočeujemo u proleće, što znači da je pored prilika da obradujemo ljude oko sebe, on takođe i odličan ppovod da razmišljamo o prirodi koju je potrebno sačuvati. Zbog toga su Ena i Ebrahim, par koji je "sudbonosno da” izgovorio još u decembru prošle godine, zamolili svoje goste da novac koji bi na svadbi dali za tradicionlno kićenje svatove, umesto toga doniraju u fond za sadnju šume. Prošlog vikenda, mladenci su zajedno sa gostima sa svadbe organizovali akciju pošumljavanja u sarajevskom naselju Širokača. Lokalitet je dogovoren zajedno sa Kantonalinim javnim preduzećem Sajevo-šume, čiji zaposleni su pomogli kako bi se drveće zasadilo na pravilan način. Ena i Ebrahim su istakli da se nadaju da će još neki parovi razmisliti o tome da svoj veliki dan na sličan način iskoriste i pomognu podizanje ekološke svesti.

9. Akcija "Oslikajmo ljubav" u gradovima Crne Gore

Dok mnogi oslikavaju uskršnja jaja, deca i mladi u Crnoj Gori slikaju i crtaju radi učešća u nagradnom konkursu umetničkih dela. U pitanju je akcija organizacije Kult "Oslikajmo ljubav", koja se sprovodi uz podršku čuvenog proizvođača boja, firme JUB. Akcija se sprovodi u 7 gradova, a umetnički karavan obići predškolske ustanove i udruženja koja okupljaju decu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju, gde će biti donirani sav potreban umetnički pribor, kako bi mogla svoje radove da pošalju na nagradni konkurs. Na kraju akcije, nagrađeno je po 10 radova iz svakog grada. Svečana dodela nagrada uz propratni program održaće se krajem maja.