Od početka krize uzrokovane COVID-om 19, organizacije, kompanije i građani pokazali su dobrotu i solidarnost pružajući podršku svojim zajednicama.

 Međutim, takva podrška je i dalje potrebna.

Stoga vas želimo podsjetiti na četiri humanitarne kampanje usmjerene na ublažavanje negativnih učinaka COVID-a 19 i pomoć najugroženijim na platformi za grupno finansiranje  Donacije.rs.

 Podršku možete dati online donacijom  na  covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS-a na broj 7300. Cijena poruke je 200 RSD sa PDV-om.

Pomozite 274 socijalno i ekonomski ugrožene djece da dobiju potrebne tablete i internet kako bi nastavili školovanje

 Svoju podršku možete pokazati  donacijom za kampanju  koja je usmjerena na pomoć za 274 djece iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica koja žive u gradovima širom Srbije.

Odrastajući u nepovoljnim životnim okolnostima, ova se djeca svakodnevno suočavaju s poteškoćama. Nažalost, pandemija im je dodatno otežala životne uvjete, kao i nastavak školovanja.

 Podržavanjem ove kampanje, pružićete mladima iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica priliku da od kuće prate online nastavu i budu u korak sa svojim vršnjacima.

Kampanju su pokrenuli SOS Dječja sela iz Srbie, ADRA Srbija i Music Art Project u partnerstvu s Catalyst Balkans.

Svi građani, kompanije, proizvođači, distributeri i mobilni operateri koji žele pomoći mogu pružiti podršku na sljedeće načine:  online donacijama  putem Donacije.rs, darivanjem u naturi ili promocijom kampanje putem svojih kanala.

Uz to, Ambasada Norveške  i Grupa 484 će udvostručiti svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Podržite borbu protiv COVID-a 19 u žarištima

Zbog pandemije, većina medicinskih centara u gradovima koji su postali žarišta COVID-a 19 suočava se s nedostatkom medicinske opreme i zaliha.

S ciljem rješavanja ovog problema i pružanja podrške medicinskim radnicima i pacijentima, Catalyst Balkans pokrenuo je kampanju Opći apel.

Sredstva donirana za kampanju Opći apel raspodijeliće se prema hitnosti, dok će se donacije za pod-kampanje namijenjene za određene gradove usmjeriti neprofitnim organizacijama koje će kupiti potrebnu medicinsku opremu.

Doniranjem za Opći apel, bilo online ili slanjem SMS-a na 7300, podržavate građane čiji su životi i zdravlje trenutno ugroženi.

Grupa 484 i Ambasada Norveške također su dali podršku udvostručavanjem svake vaše donacije do ukupnog iznosa od 235.000 RSD.

500 paketa hrane za najugroženije osobe s invaliditetom

Mnogi ekonomski ugroženi pojedinci s invaliditetom ne primaju nikakvu socijalnu pomoć jer nisu registrirani u centru za socijalnu rad. Iz tog razloga, te iste osobe nisu bile uključene u programe usmjerene na ublažavanje negativnih učinaka pandemije COVID-a 19.

 Svjesna da su ljudi koji pripadaju ovoj skupini jedna od trenutno najranjivijih populacija, Banka hrane Beograd pokrenula je kampanju grupnog finansiranja  kako bi im osigurala 500 paketa humanitarne pomoći s hranom  i higijenskih paketa. 

Donirajte online ili pošaljite SMS poruku na 7300 da podržite ovu kampanju.  Grupa 484 i Ambasada Norveške će udvostručiti  svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

 Pomozite onkološkim pacijentima da dobiju prijeko potrebnu psihosocijalnu podršku tokom pandemije

BELhospice prva je dobrotvorna organizacija specijalizirana za pružanje besplatne palijativne skrbi oboljelima od raka, te pomoć njihovim porodicama u prevladavanju problema povezanih s ovom životno opasnom bolešću.

 Od početka pandemije COVID-a 19 život onkoloških pacijenata i njihovih porodica postao je još teži. Psihosocijalna podrška koju pruža tim BELhospice radi toga je potrebnija više nego ikad. Pomozite timu da unajmi još dvoje njegovatelja i nastavi pružati besplatnu psihosocijalnu podršku onkološkim pacijentima u terminalnoj fazi bolesti doniranjem za kampanju na jedan od sljedećih načina:

  • Online
  • Uplatom na račun BELhospice-a:

Vojvođanska (OTP) Bank: 325-9500600025663-79

  • slanjem  SMS-a  sadržine „HOSPIS” na 8200, ili
  • slanjem SMS-a bilo kojeg sadržaja na 7300.

Zaključak

Do danas su građani i kompanije podržali 24 dobrotvorne kampanje i donirali preko 14 miliona dinara za hitnu pomoć ugroženom stanovništvu i ublažavanje negativnih učinaka COVID-a 19.

Zahvaljujući ovim donacijama zaštitna i medicinska oprema podijeljena je u 9 gradova, izrađeno je preko 35 000 maski za zdravstvene radnike u 149 zdravstvenih ustanova širom Srbije, paketi humanitarne pomoći s hranom, medicinskim i higijenskim potrepštinama uručeni su najugroženijim skupinama, dok je finansijska podrška pružena kulturnim radnicima.

Do sada smo puno toga postigli zajedno, ali vaša podrška je i dalje potrebna. Nastavite pokazivati solidarnost i podršku onima koji su izloženi najvećem riziku tako što ćete donirati online ili slanjem SMS-a na 7300. Cijena poruke iznosi 200 RSD s PDV-om za sve mobilne mreže.