Pre nekoliko dana, u gradu ne tako dalekom...

Vreme je džedajkona. Pobunjenici i Džedaji, iz svoje baze u Nišu, organizovali su svoj prvi događaj 9. decembra. Tokom konvencije, prikupili su 57.000 RSD (oko 500 EUR) za NURDOR i 8kg igračaka za socijalno ugroženu decu.

Niški džedajski pokret je neprofitna organizacija koja već 4 godine širi ideje džedajizma u svojoj zajednici. Nekoliko dana pre premijere osme epizode serijala - Star Wars: The Last Jedi, organizovali su prvi Džedajkon u Nišu - događaj koji vatreni ljubitelji ove sage redovno organizuju širom sveta, u slavu svojih omiljenih junaka iz daleke, daleke galaksije.

Kostimi, figurice poznatih likova sa svetle i tamne strane, simulator leta, svetlosne sablje, stripovi, knjige, društvene igre - čitav Star Wars univerzum našao se prošle subote u Oficirskom domu u Nišu. Čak je održana i modna revija inspirisana Princezom Lejom: princeze su nosile kreacije niških modnih dizajnera i čuvene Lejine punđe.

Ali nemojte da Džedajkon shvatite (samo) kao igru i zabavu. On je mnogo više od toga. Džedaji veruju da stalnim radom i razvojem svojih intelektualnih, fizičkih i duhovnih osobina mogu da savladaju sopstvena ograničenja i održe balans i blagostanje u zajednici.

Otuda i humanitarni karakter konvencije. Polovina prihoda prikupljena od prodaje ulaznica, figurica i modnih kreacija, otišla je udruženju NURDOR, koje se brine o deci oboleloj od raka. Džedaji su, takođe, tokom konvencije prikupili i 8kg igračaka za socijalno ugroženu decu.