I dalje pratimo situaciju s COVID-om 19 u regiji. Ono što smo primijetili je da se značajan fokus stavlja na posljedice bolesti gdje je psihološka pomoć od vitalnog značaja. Sljedeće priče govore o ovoj posebnoj vrsti pomoći, koja je još uvijek ključna za ublažavanje posljedica COVID-a 19, te nas upoznaju s onima koji imaju sluha za ovo pitanje i koji mogu pomoći.

Podgorica osigurala besplatnu psihosocijalnu podršku građanima

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i njegovi saradnici otvorili su  “Kuću zdravlja”, novu besplatnu socijalnu uslugu za građane kojima je potrebna psihosocijalna podrška. Kako je izvijestio Ured gradonačelnika, ideja za pokretanje ove usluge rođena je iz uvjerenja da je briga o fizičkom i mentalnom zdravlju izuzetno važna za zdrav i produktivan život.

Misija “Kuće zdravlja” je poboljšati kvalitetu života, ukloniti ili umanjiti rizik te pružiti podršku građanima koji se suočavaju s različitim problemima, s naglaskom na socijalno ugrožene skupine.

Nadalje je primijećeno da su razdoblje obilježeno pandemijom kao i učinci na cjelokupno zdravlje stanovništva, osjećaj straha i neizvjesnosti, dodatno motivirali Glavni grad Podgoricu da pruži ovu vrstu podrške svojim građanima.

 Uvijek je postojala potreba za takvom uslugom, a ovo teško razdoblje kroz koje smo svi prolazili više od godinu dana dodatno ju je naglasilo. Sa velikim zadovoljstvom danas potpisujemo Memorandum o saradnji sa tri nevladine organizacije: Udruženjem psihologa Crne Gore, CAZAS-om i Centrom za prava djeteta Crne Gore. Kuća zdravlja okupiće psihologe, socijalne radnike i ljekare koji rade u službama, tijelima i javnim ustanovama Glavnog grada, kao i u navedenim nevladinim organizacijama, rekao je Vuković.

CEDIS donirao 13.600 eura kotorskoj bolnici

Crnogorski elektrodistributivni sistem je povodom jubilarnog, petog rođendana donirao Opštoj bolnici u Kotoru 13.600 eura. Donirana sredstva upotrijebljena su za nabavku gasnog analajzera, neophodnog za adekvatnu zdravstvenu njegu pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus, saopšteno je iz CEDIS-a.

Kako su naveli, donacija kotorskoj bolnici predstavlja još jednu u nizu potvrda, prije svega društveno odgovorne orijentacije CEDIS-a, ali i snažne posvećenosti i partnerskog odnosa sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Na događaju koji je organiziran prigodom dodjele donacije, izvršni direktor Vladimir Čađenović naglasio je snažnu predanost menadžmenta jedne od najvećih i najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori podršci zdravstvenom sektoru, ne kratkoročno već kontinuirano i strateški, tako da zdravstvene ustanove mogu računati na CEDIS kao pouzdanog i uvijek prisutnog partnera.

Jedinstvena baza podataka o potrebama i informacijama za pandemiju Covid-19

Od početka krize uzrokovane COVID-om 19,  Srpski filantropski forum i Fond B92  prepoznati su kao relevantni posrednici između donatora i potreba zdravstvenih ustanova i lokalnih organizacija. Zahvaljujući angažmanu svojih članova, ali i cijele filantropske zajednice, od marta 2020. godine, Srpski filantropski forum i Fond B92 prikupili su više od 200 miliona dinara u novcu i preko 10 miliona dinara u robi za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije u borbi protiv pandemije COVID-a 19. Važno je napomenuti da to čini 10 % ukupnog iznosa doniranog u Srbiji od početka pandemije.

 Sva iskustva stečena tokom pandemije ukazala su na postojanje potrebe za jedinstvenim virtualnim prostorom za prikupljanje informacija u obliku web platforme koja bi bila mjesto za razmjenu informacija i iskustava, za učenje o pandemiji, i što je najvažnije - za posredovanje, neku vrstu berze potreba i projekata vezanih za ublažavanje posljedica pandemije COVID-a 19. Iskustva u saradnji sa članicama Srpskog filantropskog foruma, uključujući fondacije, korporacijske fondacije, kompanije i organizacije civilnog društva, te u saradnji sa širom filantropskom zajednicom u Srbiji govore nam da bi postojanje takve informativne i interaktivne web platforme omogućilo brži i učinkovitiji odgovor i rješavanje hitnih pitanja uzrokovanih aktualnom pandemijom, s jedne strane, a s druge bi omogućilo kompanijama i donatorima uvid u relevantne potrebe, čime bi se uticalo na sistemski karakter ulaganja.

Baza je trenutno u fazi izrade i očekujemo da će biti pokrenuta do jeseni.

Veliko interesovanje kompanija i pojedinaca za učešće na humanitarnom balu

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost  je izjavio da su se, samo mjesec dana nakon najave humanitarnog bala Ženskog solidarnog fronta, 84 kompanije i pojedinca odazvali ovom pozivu za donacije, a uplate su već izvršene na namjenski račun. Naime, bal će biti organiziran u Gradskom parku Vranje 20. avgusta, a prikupljaće se sredstva za djecu koja su zbog COVID-a 19 izgubila jednog ili oba roditelja.

“Dobrotvorni bal, s crvenim tepihom, lampionima i muzikom, biće organiziran na godišnjicu smrti Diane Budisavljević koja je spasila hiljade srpske, židovske i romske djece iz strahota logora NDH-a. Povodom bala kao središnjeg događaja, Vranje će dobiti i prvi mural u Srbiji posvećen Diani Budisavljević, a koji je ujedno i donacija pojedinaca koji su se odazvali pozivu. Naša ideja nije uspoređivati napore Ženskog solidarnog fronta s njenim herojstvom i njenim žrtvovanjem, već nam je cilj isti - pružiti podršku djeci koja su bila prisiljena prerano odrasti”, kazale su članice Ženskog solidarnog fronta.

Na balu će se roba i usluge, kao i hrana i piće prodavati po simboličnim cijenama, dok će biti postavljene i kutije za direktne donacije. Neki od vaučera koji će biti dostupni za kupovinu uključuju članstvo u teretani, frizerske i kozmetičke usluge, hranu, piće, namještaj, odjeću, pribor, obuću, knjige, parfeme itd. Posjetitelji će moći kupiti i vaučere za ljekarske preglede, laboratorijske analize, kao i slike poznatih lokalnih umjetnika po znatno nižoj cijeni.

Ženski solidarni front preusmjeriće sva prikupljena sredstva djeci čiji su roditelji umrli od COVID-a 19. Sve se radi na dobrovoljnoj osnovi, ideja je organizirati bal sa 0 dinara, koristeći samo doprinose zajednice,  navedeno je iz Ženskog solidarnog fronta. Ovom prilikom želimo još jednom pozvati pojedince i kompanije da doprinesu organizaciji ovog jedinstvenog događaja. Podsjećamo, prošlog jula javnost se u Vranju i diljem Srbije okupila radi prikupljanja sredstava za podršku zdravstvenom sistemu Vranja kako bi se spasili životi. Ove godine slavimo život u čast svim majkama i očevima koji više nisu s nama.  

Podsjećamo vas da i vi možete podržati svoje zajednice u borbi protiv COVID-a 19 putem online donacije na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS-a  na broj 7300.