Rat pripada u muzeje! – bio je slogan kampanje za grupno finansiranje Muzeja ratne fotografije u Zagrebu, „Image of war“. Tokom kampanjekoja je trajala svega dve nedelje, muzej je sakupio 826.000 RSD potrebnih za njegovu izgradnju i pripremu postavke.

Kako inicijatori projekta kažu, žele da sagrade muzej koji će ptomovisati mir i razumevanje među ljudima, pa su se tako ljudima i okrenuli u prikupljanju sredstava za muzej. Tokom dvonedeljne kampanje, svi koji su želeli da doniraju mogli su da kupe tematske proizvode sa motivima ratnih fotografija: majice, postere, ulaznice za muzej ili da jednostavno doniraju i upišu se u spisak osnivača, čija će se imena naći na zidu muzeja. Deo prihoda od prodaje ulaznica će biti namenjen pomoći ratnim žrtvama i izbeglicama.

Otvaranje muzeja je planirano za jul, a prva izložba će biti posvećena ratu u Hrvatskoj, u perodu 1991 – 1995. Pored fotografija profesionalnih fotografa, izložba će uključivati i amaterske fotografije i lične priče ljudi, prikupljene tokom kapmanje #GdjeSiBio91. Nakon ove, uslediće izložbe posvećene deci vojnicima i zločinu u Srebrenici.

„Image of war“ je mesto posvećeno zajednici; mesto za učenje gde su svi dobrodošli i gde i publika i osnivači stvaraju sadržaj i dele svoja iskustva. Pored izložbi, posetioci će moći da učestvuju i u edukativnim radionicama i tribinama.

Ukoliko želite, još uvek možete da doprinesete osnivanju muzeja! Nakon postignutog inicijalnog cilja, muzeju je potrebna podrška za opremanje audiovizeulnog centra. Celu kampanju možete videti ovde.