Prema našem istraživanju, borba protiv  posljedica koronavirusa najviše je podržavana svrha u 2020. godini, kako u Srbiji, tako i u regiji.

Od 18. marta do 4. decembra, građani i kompanije u Srbiji donirali su 15.553.338 dinara, odnosno 132.303 eura putem platforme za grupno finansiranje Donacije.rs  kojom upravlja Catalyst Balkans. Donacije su namijenjene podršci inicijativama za dobrotvorna davanja koje su pokrenule razne organizacije, udruženja i grupe građana s ciljem pružanja neposredne pomoći ugroženim i suzbijanja učinaka pandemije COVID-a 19.

Zahvaljujući tim donacijama i opsežnoj podršci zajednice različitim dobrim ciljevima, sašiveno je ukupno 35.277 maski i podijeljeno zdravstvenim radnicima u 149 ustanova u 25 gradova u Srbiji. Uz to, u 10 gradova osigurana je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti od 4.942.701 dinara, a podijeljeno je 2.921 paketa pomoći koji sadrže hranu i higijenske proizvode.

 Donacije prikupljene putem platforme Donacije.rs  u prethodnih 9 mjeseci osigurale su pomoć za 2.863 osobe i 106 porodica, uključujući beskućnike, radnike u kulturi koji su izgubili sav prihod, socijalno ugrožene građane, djecu na liječenju itd. Pomoć je pružena i za više od 210 životinja na ulici i azilima koje su se nalazile u dodatnoj opasnosti tokom vanrednog stanja.

Donacije.rs  postoji 3 godine tokom kojih su donatori, građani i kompanije donirali više od 50 miliona dinara za različite dobrotvorne i razvojne kampanje. Neke od uspješnih priča i ciljeva koji su ostvareni zahvaljujući podršci zajednice na Donacije.rs, pogledajte u videu.

Džedajski pokret je prenio svoju uspješnu priču i iskustvo u vođenju kampanja na Donacije.rs.  Naime,  oni su za jako kratko vrijeme uspjeli da prikupe više od 7 hiljada eura, zahvaljujući kojima je sašiveno 15.000 zaštitnih maski koje su podijeljene zdravstvenim radnicima na jugu Srbije. Za svoju inicijativu, Džedajski pokret je nedavno dobio i priznanje – srebrenu medalju za zasluge Republike Srbije.

U nastavku, saznaćete  kako je LiceUlice uz podršku zajednice uspjelo pokrenuti program podrške za 10 žena iz teško zapošljivih kategorija i kako je TV Forum, prva televizija civilnog društva u Srbiji i prva ženska televizija na Balkanu, zahvaljujući kampanji  na Donacije.rs uspjela da dobije novu opremu za svoj studio.

 Pozitivno iskustvo ima i azil za životinje Riska, kojem je kampanja na Donacije.rs omogućila ne samo sredstva potrebna za nastavak rada već i prepoznatljivost i dodatnu podršku zajednice. Nadalje, donatorska zajednica je pomogla horu „Josif Marinković” iz Zrenjanina i mladim talentiranim muzičarima da prikupe novac za put na prestižno muzičko takmičenje u Firenci na kojem su osvojili dvije nagrade.

Ovakvih primjera je mnogo i svi oni govore o značaju podrške, solidarnosti i zajedništva za opće dobro.

U svakom momentu i vi možete postati dio Donacije.rs zajednice i i donirati za neku od kampanja koje se trenutno provode.

 Jedna od kampanja koju svi koji to žele mogu podržati je nabavka opreme i interneta za 274 djeteta iz socijalno i najugroženijih porodica širom Srbije, kako bi se osiguralo da ta djeca nesmetano prate online nastavu.

Zahvaljujući ovoj kampanji, djeca iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica imaće mogućnost da prate nastavu od kuće posredstvom interneta i ne zaostaju za svojim vršnjacima. Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dječja sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project.

Osim toga, možete podržati i kampanju koju provodi BELHospice čiji cilj je da osobe oboljele od raka  nastave dobijati potrebnu pomoć tokom krize izazvane COVID-om 19, možete donirati za žarišta pandemije  ili neku drugu inicijativu za opće dobro. 

U našem videu možete saznati kako svaka donacija donosi pozitivne promjene u zajednici i koliko dobrog možemo učiniti kada smo udruženi u filantropiji.

Pridružite se odmah našoj velikoj zajednici dobročinitelja  i odlučite donirati online na Donacije.rs, ili pošaljite SMS na broj 7300.  Cijena poruke je 200 dinara i važi za sve mreže.