I ove nedelje izdvojili smo za vas najzanimljivije vesti i najinspirativnije priče o dobročinstvima širom regiona.

U narednom periodu biće organizovano i nekoliko humanitarnih događaja, sa ciljem prikupljanja sredstava za različite dobre ciljeve.

U neke od njih se možete i uključiti i dati svoj doprinos i podršku širenju dobrote i uraditi nešto lepo za svoju zajednicu. Pored toga, imamo važnu informaciju za nezaposlene, žene koje žele da pokrenu sopstveni biznis i članice ženskih udruženja, iz Sremske Mitrovice i okoline.

Dečiji humanitarni bal za podršku Fondaciji „Budi human“

Dečiji kreativni centar Leskovac organizovaće u nedelju, 26. januara, Drugi humanitarni dečiji „Svetosavski bal“. Sav prikupljeni novac od ulaznica i donacija biće uplaćen Fondaciji „Budi human“. Događaj će se održati u Lola centru u Leskovcu, sa početkom od 18 časova.

Prema rečima organizatora, prošlogodišnji bal, naišao je na sjajan odziv dece i roditelja, a prikupljeni novac doniran je Odeljenju pedijatrije leskovačke Opšte bolnice.

U Empty Shop-u u Kragujevcu prikupljeno 2,7 tona garderobe

Zahvaljujući Empty Shop-u, jedinstvenoj praznoj radnji, koja je u šoping centru „Kragujevac Plaza“, mesec dana služila kao mesto gde građani Kragujevca i okoline mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je čak 2,7 tona garderobe koja će u narednom periodu biti podeljena onima kojima je potrebna.

Deo prikupljene garderobe je već podeljen članovima 76 porodica u prostorijama Crvenog krsta, kao i predstavnicima 21 mesne zajednice koji će, u narednom periodu, preuzetu garderobu podeliti najugroženijim građanima.

Empty Shop u šoping centru Kragujevac Plaza je druga po redu akcija ovog tipa i predstavlja nastavak uspešne humanitarne akcije koja je nedavno održana u šoping centru „Promenada“ u Novom Sadu, tokom koje je prikupljeno više od 6 tona garderobe.

Edukacije za poboljšanje položaja žena na tržištu rada

U okviru projekta „Onasnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“, u periodu od 31. januara do 2. februara u Sremskoj Mitrovici (prostorije Regionalne privredne komore Sremskog okruga) biće održane besplatne celodnevne radionice na temu zapošljavanja, pokretanja sopstvenog biznisa i poslovne komunikacije i prikupljanja sredstava.

Radionice su namenjene ženama koje su nezaposlene ili su na početku razvoja svojih biznisa, kao i članicama ženskih udruženja. Cilj edukacije je osnaživanje i ohrabrivanje žena na aktivno učešće u tržištu rada, pokretanje sopstvenog biznisa ili pronalazak posla.

Sve kandidatkinje koje žele da pohađaju radionice mogu da se prijave slanjem sledećih podataka: ime i prezime, kontakt telefon, e-mejl adresa i radni status (zaposlena/nezaposlena/samozaposlena), na e-mejl adresu onasnazivanje@fondb92.org.

Dodatne informacije možete dobiti putem imejla onasnazivanje@fondb92.org ili putem telefona +381/3284 534.

Projekat „Onasnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“, sprovodi Fond B92, a podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Utakmica humanitarnog karaktera

KK Partizan odigraće u subotu, 25.01. utakmicu protiv Zadra u Hali Aleksandar Nikolić u Beogradu, a utakmica će imati i humanitarni karakter jer je polovina novca od prodaje ulaznica namenjena za pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Ticketlinea, online na linku ili u Hali, na sam dan utakmice.

Humanitarna izložba za pomoć migrantima i ugroženima u požarima u Australiji

Umetnici iz Bosne i Hercegovine organizovali su humanitarnu izložbu pod nazivom „Empatija“, u Franjevačkom samostanu Sv. Anto na Bistriku. Izložba je prodajnog karaktera, a sav novac je namenjen za podršku migrantima koji se trenutno nalaze u BiH, kao i za ugrožene u životinje u Australiji.

Kako navode organizatori, predstavnici Asocijacije nevladinih organizacija regiona (ANOR), cilj izložbe je podsticanje empatije i pružanje pomoći i podrške migrantima u BiH, kao i građanima Australije koji se bore sa požarima.

Izložba je otvorena do 18. februara i do tada svi koji to budu želeli mogu podržati ovu akciju.

Druženje sa šapom“ u Sarajevu

Udruženje za zaštitu životinja “Ruka za šapu” organizuje, u saradnji sa sa Brew Imperial Society, Husse hranom i Woof.ba magazinom, svoju prvu konferenciju/bazar za životinje.

Događaj pod nazivom “Druženje sa Šapom” biće održan u Sarajevu 26.01.2020. godine od 11 do 18 sati u Brew Imperial Society. Karte za konferenciju, po simboličnoj ceni od 5 KM, biće dostupne na dan događaja u prostorijama BIS-a (Maršala Tita br. 56, Sarajevo).

Ulaz na bazar je besplatan, a novac prikupljen od prodaje izloženih proizvoda biće uplaćen na račun Udruženja i namenjen za pokrivanje veterinarskih troškova, kupovinu hrane i fond za hitne slučajeve.

Posetioci će, takođe imati priliku da rad udruženja podrže i novčanim donacijama, kao i donacijama hrane i proizvoda za životinje.

Sparkasse Bank podržala rad udruženja „Pčelice“ i „Lotusice“

Sparkasse Bank BiH uručila je nedavno donaciju Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Vogošće, za opremanje prostorija za boravak štićenika, kao i Udruženju žena sa invaliditetom “Lotosice” iz Tuzle koje, radi na osnaživanju osoba sa invaliditetom i koje se bave krojenjem i šivanjem zaštitnih uniformi i konfekcije, proizvodnjom predmeta od drveta i suvenira, kao i grafičkim dizajnom i izradom unikatnih čestitki.

Udruženje „Lotusice“ će donaciju upotrebiti za kupovinu materijala, edukativne programe i poboljšanje kvaliteta života svojih štićenika.

Konzum donirao 105.500 kuna Udruženju „Djeca prva“

Kompanija Konzum donirala je 105.500 kuna Udruženju „Djeca prva“, sa ciljem podrške cocijalno ugroženim porodicama širom Hrvatske.

Iznos je prikupljen prodajom specijalne vrste prazničnih keksića u specijalno dizajniranim kutijama, jer je „Konzum“ od svake prodate kutije izdvojio po 1 kunu za podršku Udruženju „Djeca prva“.

Humanitarni koncert za decu obolelu od raka

Povodom pete godišnjice rada, udruga „Sustav Orkestara Djece i omladine - El Sistema Hrvatska“ organizuje koncert 28. januara 2020, u dvorani Vatroslav Lisinski.

Koncert je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih ulaznica biće doniran udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć deci oboleloj od malignih bolesti.

Karte možete kupiti na blagajnama Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, ili online, na linku, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici događaja.

Međunarodna donatorska konferencija za podršku ugroženima zemljotresom u Albaniji

Delegacija Evropske unije organizovaće 17. februara 2020. u Briselu međunarodnu donatorsku konferenciju, sa ciljem podrške ugroženima u zemljotresu, koji je pogodio Albaniju 26. novembra prošle godine.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici zamalja članica EU, predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, uključujući UN i Svetsku Banku.

Za više informacija o konferenciji posetite link.