Kuhinja je krenula sa radom 5. novembra, a pokrenulo ju je udruženje Zajedno za naš grad u okviru akcije “Niste sami”. Ovo je čak 3. narodna kuhinja u ovom gradu, a hrana je obezbeđena za narednih 12 meseci.

Uz kuhinju koju vodi Crveni krst i Pučku kuhinju fra Didaka Buntića, Mostar je dobio i 3. ustanovu gde socijalno ugroženi građani mogu dobiti topli obrok. Ipak, ova kuhinja se razlikuje po tome što je njen rad usmeren na podršku starim osobama ili onim licima koja ne mogu sama da dođu do narodnih kuhinja. U okviru akcije “Niste sami” ovim osobama će se iz kuhinje dopremati obroci direktno na kućnu adresu. Prošle zime udruženje je dostavljalo obroke za 33 osobe, a ove godine taj broj je uvećan za još 17.

Pored toga, u planu je da se u kuhinji pripremaju i užine za decu školskog uzrasta koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Udruženje je kuhinju opremilo i osiguralo hranu za prvih 12 meseci uz podršku novčanih i donacija hrane pojedinaca i firmi. Jedna od njih je i kompanija MADI koja je danas isporučila prvu donaciju od 20 kg piletine.

Strateški partner projekta “Niste sami” je udruženje Pomozi.ba, koje i samo sprovodi sličan projekat u Sarajevu - Obrok za sve.

Tokom prvog dana, novu kuhinju je posetila i Đemila Talić Gabrijel, počasna konzulka BiH u Australiji. Ona je poželela da da svoj doprinos radu nove kuhinje, te je tako najavljeno da će snositi troškove PDVa u narednih 12 meseci, što iznosi 46 EUR (90 KM) mesečno.

Tokom svoje posete Đemila je takođe upoznala i pomoćnu kuvaricu, Boženu Komšić koja je samohrana majka dvoje dece. Konzulka je ponudila da joj pomaže sa 76 EUR (150 KM) svakog meseca u trajanju od godinu dana.