Drugi Nacionalni dan davanja obeležen je u Osnovnoj školi "Boško Buha" u Beogradu.

Obeležavanju su prisustvovali predsednica Vlade, Ana Brnabić, ministar prosvete, Mladen Šarčević, pomoćnica zamenika direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Kimberli Rozen, kao i nastavnici, đaci i direktorka osnovne škole “Boško Buha” u kojoj uče deca sa smetnjama u razvoju.

Ove godine, Nacionalni dan davanja je usmeren ka investiranju u budućnost Srbije kroz unapređenje osnovnoškolskog obrazovanja. Građani, kompanije, neprofitne organizacije i državne institucije, pridružili su se kampanji povodom Nacionalnog dana davanja i prikupili više od 7 miliona dinara za nova nastavna sredstva koja će koristiti više od 10.000 dece u osnovnim školama širom Srbije. Do sada je prikupljeno 75 odsto od planiranih 9.4 miliona dinara. Sredstva prikupljena u toku kampanje biće iskorišćena za nabavku više od 120 inovativnih učila za osnovne škole širom Srbije.

Nacionalni dan davanja se održava pod pokroviteljstvom Saveta za filantropiju, kojim predsedava predsednica Vlade, Ana Brnabić. “Želim da se zahvalim što drugu godinu za redom kroz ovaj praznik podstičemo obrazovanje. Razumem da je mnogo toga što Vlada treba da uradi kako bi obezbedila uslove u kojima se davanje podstiče, i mi smo otvoreni za to. I dalje ćemo raditi zajedno sa Savetom za filantropiju na mnogim drugim pitanjima koje svakog dana mogu da znače boljitak za sve naše građane. Želim da se zahvalim i USAID-u, jednom od naših najznačajnijih međunarodnih partnera, na nesebičnoj podršci mnogih aktivnosti u Srbiji”, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

“Kroz svoj Projekat za unapređenje okvira za davanje, USAID podržava pilot projekat nastavnih programa o filantropiji u određenim školama, doprinosi lakšem ulaganju u obrazovanje iz dijaspore i podržava onlajn kampanje za prikupljanje sredstava za ulaganje u obrazovanje kroz platformu Donacije.rs” izjavila je Kimberli Rozen, zamenica pomoćnika direktora USAID-a.

"Nacionalni dan davanja nam je podsetnik da treba da budemo dobri i da ulaganje u zajednicu znači ulaganje u budućnost", zaključila je Dragana Jovančević, izvršna direktorka Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja je ustanovljen 2018. godine, na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.