Jun je mesec u kom se radujemo početku leta, ali se širom sveta on takođe obeležava i kao Mesec ponosa LGBT+ zajednice. 

Iako su parade ponosa najprepoznatljivije kao vid javnog iskazivanje podrške LGBT+ osobama i osnaživanju njihove ravnopravnosti u društvu, iza njih često stoje organizacije koje tokom čitave godine pružaju različite vidove podrške - savetodavnu, psihološku, pravnu, socijalnu itd. 

Zanimljivo je da je upravo podšrka iz zajednice sve češće prepoznata kao način da se podrži njihov rad i pomogne organizacija velikih događaji kao što su parade ponosa. 

Pročitajte više o pojedinim događajima iz regiona, čiji cilj je upravo podšrka LGBT+ osobama, koji su se održali zahvaljlujći podršci zajednice. A uz to proverite i kako svoj doprinos ovim važnim ciljevima možete i sami da pružite.

1. Održan 18. Zagreb Pride 

U subotu, 8. juna parada ponosa u Zagrebu proslavila je punoletstvo i održala se po 18. put. Nekoliko hiljada ljudi prošlo je trasu od zagrebačkog parka Rooseveltovog trga do Parka Ribnjak i još simbolično ukazalo na značaj ravnopravnosti u društvu. Zagreb Pride je od pre nekoliko godina svoj rad uveo i finansiranje iz zajednice kao još jedne prilike da ljudi aktivno podrže važne ciljeve za koje se zalažu. Sjajne fotografije sa događaja možete pogledati na Facebook stranici Zagreb Pride-a.

2. Svakog ponedeljka donirajte stvari u Pride Info Centru  

Diskriminacija često dovodi mnoge LGBTQ osobe do toga da bivaju izbačene iz dvojih domova, ne dobijaju podršku ni od najbližih, a takođe se suočavaju i sa velikim poteškoćama u pronalaženju posla. Zbog toga je Pride Info Centar u Beogradu, pored psihološke podrške koju kontinuirano pruža, pokrenuo akciju kako bi i pomogao i materijalno stanje ugroženih, uglavnom mladih, ljudi. Tokom čitavog Meseca Ponosa održava prikupljaju se stare ili nekorišćenjih stvari za LGBT+ osobe kojima su potrebne. Pored odeće, takođe možete donirati obuću, kozmetiku ili proizvode za ličnu higijenu. Stvari možete doneti svakog ponedeljka na adresu Kralja Milana 20.

3. Pride vikend u Skoplju 

Nekoliko zanimljivih događaja u cilju obeležavanja Meseca Ponosa održala su se prošlog vikenda i u Skoplju, u okviru Skoplje Pride Vikenda. U bogat program bili su uključeni paneli, tribine, performansi i radionice, a posebno interesantno okupljanje bilo je predstavljanje makedonskog izdanja knjige "Kako biti gej" (How to be Gay), autora Dejvida Halperina. Parada koja je zakazana za 29. jun takođe se oslanja na podršku iz zajednice, a putem crowdfunding kampanje na platofrmi GoFundMe, koja i dalje traje, dok je za nešto manje od dva meseca prikupljeno preko 1.200 EUR (1.414 USD). 

4. Prikljuičte se Split Pride-u ovog vikenda 

Neke parade su već održane, druge tek predstoje, a jedna se održava već ovog vikenda - Split Pride u subotu, 15. juna. I ova manifestacija održava se zahvaljući podršci zajednice, ali ono što je čini zanimljivom i jednistvenom jeste i veliki broj lokalnih izlagača, pa ćete na štandovima moći da kupite različite rukotvorine, umetnička dela, suvenire, hranu i piće a. Mnogi od njih prodavaće svoju robu upravu za oroganizaciju Split Pride, koja pruža podršku LGBT+ osobama čitave godine.

5. Još malo do kraja kampanje za Savetovalište u Beogradu 

Organizacija Da Se Zna pokrenula je kampanju za prikupljanje sredstava potrebnih za opremanje Savetovališta za LGBT+ osobe, njihove,  roditelje i prijatelje koje je otvoreno uz pomoć beogradske opštine Bračar i Centra za edukaciju i kulturu Božidarac. Savetovlište predstavlja važan oblik svakodnevne psihosocijalne podrške, a kampanja je traje još manje od mesec dana. Kako bi se Savetovalište opremilo i moglo nesmetano da funkcioniše putem kampanje je potrebno do kraja meseca prikupiti 2.500.000 EUR, a Trag fondacija će prikupljenu sumu duplira. Informacije o kampanji i tome kako možete da donirate pronaći ćete na ovom linku.

6. Postanite deo Žive bibiloteke u Sarajevu 

Inicijativa Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom Živa biblioteka je izuzetno kreativna ideja za stvaranje platforme za razgovor o temama ravnopravnosti i izazovima sa kojima se LGBT+ zajednica susreće u ovoj zemlji. Susret će biti organizovan između predstavnika LGBT+ zajednice i službenika i službenica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 24. i 25. juna. Cilj ovog susreta jeste razmena iskustva i priča, u cilju boljeg upoznavanja društva sa problemima sa kojima se susreću LGBT+ osobe, radi pronalaženja zajedničkih interesa i potencijalnih rešenja. Pored prilike da na takav način doprinesu razvoju svesti o ovim temama u svojoj zajednici, za sve učesnike je predviđen i honorar. Više informacija i detalji o tome kako se prijaviti pronaći ćete ovde.