Pandemija koronavirusa potpuno je zaokupila naše razgovore, televizijske priloge, društvene mreže i živote općenito – u posljednje dvije godine socijalna isključenost, podaci o broju oboljelih i kampanje koje pozivaju na kolektivnu svijest samo su neke od svakodnevnih tema s kojima se susrećemo, pa je tako virus koji uzrokuje COVID-19 postao nova normalnost.

Zato ćemo se usredotočiti na one koji su u proteklom periodu doprinijeli kolektivnoj borbi i pomogli svojim zajednicama da lakše prebrode krizu. Bilo da se podrška pruža kroz masovne donacije, humanitarne večere ili direktnu pomoć zdravstvenim ustanovama, sasvim je sigurno da su dobročinitelji koje ćete upoznati u ovom tekstu postali novi primjeri solidarnosti u regiji.

Fondacija Olega Deripaske donira još jednu PCR laboratoriju Crnoj Gori

Klinički centar Crne Gore otvorio je jednu od najsavremenijih PCR laboratorija koju je donirao ruski industrijalac Oleg Deripaska, a koja će omogućiti pristup modernom testiranju za hiljade pacijenata. Uz PCR analizu, čiji je kapacitet oko 500 uzoraka za osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućuje dijagnosticiranje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranoj fazi.

Uz medicinske uređaje, Fondacija „Volnoe Delo” osigurala je i potrošni materijal neophodan za rad laboratorija, posebnu zaštitnu opremu za djelatnike i sredstva za dezinfekciju.

Otvorenju laboratorije prisustvovali su dr sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju, dr. Tonka Filimanović, molekularna biologinja i Larisa Beljaeva, predstavnica humanitarne Fondacije „Volnoe Delo” Olega Deripaske.

Imamo još puno toga za napraviti prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade diljem svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti s još barem dva vala bolesti. Dok se ne pronađe rješenje za krizu, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i moramo zajedno raditi na njegovom prevladavanju. Čast mi je što mogu pomoći narodu Crne Gore - zemlje koja mi puno znači i koja uvijek može računati na moju podršku, rekao je Oleg Deripaska, osnivač Fondacije „Volnoe Delo”.

Prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore, zahvalio je Olegu Deripaski na vrijednoj donaciji, dodajući da će ona unaprijediti i olakšati rad zaposlenih u borbi protiv koronavirusa: Do sada je bila uobičajena praksa uzorkovati pacijente ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Zavodu za javno zdravstvo. S novom laboratorijom, osim što ćemo moći raditi analize za sve naše pacijente ovdje u KCCG, rasteretićemo i kapacitete Zavoda za javno zdravstvo. Prva analiza s kojom počinjemo je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim uređajima maksimalno su programirani i automatizirani, čime su moguće greške u radu svedene na minimum. Ova laboratorija nam također omogućuje obavljanje širokog spektra drugih pretraga, uključujući pretrage na HIV, citomegalovirus, herpes simplex virus, Epstein-Barr virus, pretrage na spolno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV-a i druge.

S obzirom da je Centar za patologiju Kliničkog centra Crne Gore baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima iz ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

Deripaska je započeo svoj humanitarni rad 1998. godine i osnovao Fondaciju „Volnoe Delo”. Ukupno 200 miliona eura vrijednost je dosadašnjih donacija Fondacije usmjerenih na obrazovanje, nauku, kulturu i regionalni razvoj. Prije nekoliko godina Deripaska je u Gvineji izgradio medicinski centar vrijedan deset miliona dolara, koji je dao veliki doprinos u istraživanju virusa ebole i stvaranju vakcine protiv ove bolesti. Dio istraživačkog tima bio je doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv koronavirusa.

Generali osiguranje Srbija – Za naše heroje

U znak zahvalnosti i podrške ljekarima, medicinskom osoblju i volonterima na prvoj liniji odbrane od COVID-a 19, Generali Osiguranje Srbija uključilo se u program podrške Vlade Republike Srbije „Za naše heroje“.

Putem personaliziranih kartica „Naš heroj” svima koji su zaposleni ili volontiraju u sistemu COVID-a 19 omogućeni su popusti i pogodnosti pri plaćanju roba i usluga kod brojnih kompanija i poduzetnika koji učestvuju u programu i dana prednost u ostvarivanju prava u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Generali Osiguranje Srbija svim će vlasnicima kartice „Naš heroj” omogućiti:

  • besplatnu policu putnog osiguranja s rokom važenja od godinu dana u okviru kojih je osigurano 15 dana, osiguranom sumom od 30.000 eura i teritorijalnim pokrićem za cijeli svijet osim SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Japana
  • 30 posto popusta na putno osiguranje za sve članove uže porodice (supružnici i djeca)
  • 30 posto popusta na osiguranje domaćinstva
  • 20 posto popusta na kasko osiguranje
  • specijalne popuste na sve police životnog osiguranja

Ljekari, medicinsko osoblje i volonteri koji su više od godinu dana angažirani na prvoj liniji odbrane od pandemije COVID-a 19 heroji su koji zaslužuju naše poštovanje, zahvalnost i solidarnost. Odlučili smo im to pokazati na djelu, podržati program Vlade Republike Srbije i kroz razne programe osiguranja svima njima omogućiti sigurniju budućnost s manje briga. Vjerujemo da će im naše besplatno putno osiguranje s pokrićem od COVID-a 19 omogućiti bezbrižan zasluženi odmor, izjavila je Nataša Marjanović, članica Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Generali Osiguranje Srbija doniralo je 2020. godine laboratoriji „Vatreno oko” i Vladi Republike Srbije 100.000 EUR, tunel za dezinfekciju KBC-u Bežanijska kosa i EKG uređaj KBC-u Zemun i Općoj bolnici Šabac, čime je pokazalo spremnost da podrži rad zdravstvenih ustanova u Srbiji u teškoj situaciji. Program podrške „Za naše heroje“ pokrenula je Vlada Republike Srbije, a provodi ga Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije i javnim ustanovama, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  

Na humanitarnoj večeri u Mimozi za COVID odjel prikupljeno više od 2.200 eura

Na humanitarnoj večeri za COVID odjel Opće bolnice Dubrovnik, koja je održana u petak u restoranu Mimoza, prikupljeno je 16.822 kune, odnosno više od 2.200 eura.

Večeru su pripremili poznati učesnici dubrovačkog izdanja Večere za 5 na selu Ivana, Matej, Prisila, Zoran i Karloti te se tako pridružili prikupljanju sredstava koje je pokrenula Udruga „Bog Pravda Poštenje“ Dubrovčanke Ane Obradović Skračić.

Osim uživanja u dobroj hrani, oni koji su prisustvovali večeri u Mimozi dobro su se i zabavili, a mnogi su  koristili i opciju dostave i tako dali svoj doprinos ovoj akciji.

Kandidati emisije „Večera za 5“ u pripremi za humanitarnu akciju

Pomenuta udruga nedavno je sprovela akciju u kojoj je pozvala zajednicu da isproba kundalini jogu i pomogne COVID odjelu Opće bolnice Dubrovnik – humanitarnoj akciji kojom se prikupljaju sredstva priključila se i Ana Vukas, a svi koji su se odazvali mogli su donirati sredstva koristeći kutiju za donacije u studiju.

Kako je sve u životu razmjena energija, smatram da na ovaj način činimo veliki iskorak, kako za sebe, tako i za druge. I tako ćemo svi jednu lijepu energiju pretočiti do onih kojima je to trenutno najpotrebnije, rekla je Vukas.

Vrijedna donacija Općoj bolnici u Baru

Direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović uručio je Općoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru donaciju Caritasove mreže u Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, a vrijednost opreme je 12.385 EUR.

Donirana oprema, kako je saopćeno iz Caritasa, uključuje EKG uređaje, infuzijske pumpe, laringoskope, kao i pulsne oksimetre, kako bi se pacijentima omogućilo što kvalitetnije liječenje.

U ime Caritasove mreže donaciju je uručio direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović, a u ime Opće bolnice u Baru donaciju je primio direktor bolnice dr Igor Karišik. Đelović je ovom prilikom istakao da je današnja donacija šesta isporuka medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i da je izuzetno važno da u ovom izazovnom vremenu, koje nam je nametnula pandemija, djelujemo zajedno i pomažemo jedni drugima. On je dalje naglasio da sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, kao i svi medicinski radnici, rade pod velikim pritiskom i ulažu nadljudske napore, pa im, stoga, ovakvim i sličnim donacijama možemo pokušati olakšati posao u cilju dobijanja što kvalitetnijeg pristupa liječenju, navedeno je u saopćenju.

Donacija vrijedne medicinske opreme osigurana je kroz projekt Caritasove mreže u Crnoj Gori “Unaprjeđenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od pandemije COVID-a 19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Projekt ima za cilj podršku zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60.000 eura, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA.

Pandemija COVID-a 19 nedvojbeno je promijenila način na koji živimo i dovela nas u vrlo težak položaj. Ujedno nas je podsjetila koliko su u društvu važne istinske vrijednosti, poput solidarnosti, porodice, uzajamnog pomaganja, jer samo uz njihovu pomoć možemo izaći iz ove situacije kao pobjednici. Caritasova mreža u Crnoj Gori će u narednom periodu dalje distribuirati preostalu medicinsku opremu, saopćeno je iz Caritasa.

Životno osiguranje doniralo respirator klinici za dječje bolesti u Skoplju

Croatia životno osiguranje doniralo je Klinici za dječje bolesti u Skoplju uređaj za mehaničku ventilaciju - respirator. Riječ je o modelu najnovije generacije s performansama i tehničkim specifikacijama koje zadovoljavaju potrebe klinike i njenih pacijenata.

Ovom donacijom Croatia osiguranje svoju društvenu odgovornost usmjerava na jačanje kapaciteta ove javne zdravstvene ustanove u kojoj se zbrinjavaju najosjetljiviji i najugroženiji slučajevi.

Vrijeme u kojem živimo stvorilo je nove izazove s kojima se svi kao društvo suočavamo. Stoga je cilj naše korporativne društvene odgovornosti jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova. Bolja njega i pružanje bolje skrbi posebno za najmlađe pacijente trebala bi biti zajednička odgovornost svih nas, ali poslovni sektor tome može dati najveći doprinos. Zato vjerujem da ovom donacijom dajemo dio tog doprinosa i pomoći ćemo tamo gdje je najpotrebnije, rekla je Maja Stankovska Kostova, generalna direktorica Croatia životnog osiguranja.

Za direktoricu Klinike za dječje bolesti ova je donacija prije svega podrška medicinskom osoblju i značajno poboljšanje razine skrbi o pacijentima.

Klinika ima vrhunske specijaliste koji su posvećeni brizi o pacijentima, no unatoč svom radu i pažnji koju svakodnevno ulažemo, naš rad i briga o malim pacijentima uvelike ovisi o opremi i medicinskim uređajima. Oprema i medicinski uređaji su nešto što nam je uvijek potrebno i što treba pratiti nove medicinske i tehnološke trendove. Stoga je ova donacija Croatia osiguranja za Dječju kliniku iznimno vrijedna, nužna, pa čak i neophodna s obzirom na vrijeme i uvjete u kojima živimo, rekla je Aspazija Sofijanova, direktorica Klinike za dječje bolesti.

Bibi Reksa donirala 10.000 dolara bolnici Velika Dibra iz Sjeverne Makedonije

Pjevačica Bibi Reksa nedavno je donirala 10.000 dolara (8.500 eura) bolnici Velika Dibra i pozvala sve svoje pratitelje na društvenim mrežama da daju svoj doprinos.

Pomenuta bolnica u Sjevernoj Makedoniji nije imala dovoljno zaliha za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19, a posljednjih dana je posebno bila pretrpana oboljelim od ove bolesti. Pjevačica Bibi Reksa dala je svoj doprinos vrijednom donacijom i dijeljenjem akcije prikupljanja sredstava.

Za sve moje Albance i Dibrance, pomozite. Nema dovoljno zaliha. Molim vas pomozite donacijom. Svaka donacija je značajna, napisala je umjetnica Reksa u svom javnom pozivu na Instagramu. Istovremeno, 32-godišnjakinja je podijelila poveznicu koja direktno vodi do fondacije otvorene na stranici GoFundMe, gdje se prihod može donirati putem interneta za pomoć bolnici.

Iz pregleda napravljenog na ovoj online fondaciji, može se vidjeti da je i sama Bibi Reksa donirala 10.000 dolara za opskrbu bolnice.

Osim toga, Društvena organizacija Dibra prikupila je novac za bolnicu Dibra, kojoj su hitno bile potrebne zalihe i lijekovi za liječenje pacijenata s COVID-om 19. Putem kampanje prikupljanja sredstava uspjeli su prikupiti 61.905 dolara (54.000 eura) zajedno s novcem koji su donirali donatori zajedno s Bibi Reksom, a koji su se odazvali pozivu GoFundMe.

Dok se pandemija koronavirusa još uvijek događa globalno, lako se osjećati bespomoćno. No, bez obzira ko si ili kakva je tvoja situacija, uvijek možeš napraviti razliku, jer solidarnost je posebno važna u kriznim vremenima – ma koliko se naš doprinos činio malim ili velikim. Zato te pozivamo da pogledaš kampanje na crowdfunding platformi Donacije.rs i podržiš humanitarne akcije koje su za neke od presudnog značaja.