Konkurs je raspisao Fond za aktivno građanstvo, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, uz podršku Fondacije Ćano Koprivica, Fonda braće Rokfeler, Čarls Stjuart Mot fondacije i Evropske komisije. Nagrada će biti dodeljena u nekoliko kategorija, a prijave su otvorene do 29. oktobra.

Fond za aktivno građanstvo je neprofitna organizacija koja pružanjem finansijske pomoći neprofitnim organizacijama, kao i kroz različite programe za učenje i obuku, podstiče građane Crne Gore da doprinesu razvoju svoje zajednice i donesu pozitivne promene u društvu.

Cilj nagrade ISKRA je odlikovanje privrednih društava, pojedinaca, medija, institucija, neprofitnih organizacija i iseljeničkih udruženja koja putem pružanja materijalne i finansijske podrške ulažu u opšte dobro. Takođe, postavljajući ih kao primer drugima, ideja iza dodeljivanja ove nagrade jeste i podsticanje razvoja filantropije i kulture davanja.

Nagrada ISKRA dodeljuje se u 4 osnovne kategorije:

  • Doprinos na nacionalnom nivou za privredna društva koja imaju razvijenu strategiju korporativnog davanja;

  • Doprinos lokalnoj zajednici za privredna društva koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalne zajednice;

  • Doprinos dijaspore za iseljenička udruženja koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori;

  • Individualni doprinos za pojedince koji su ličnim angažmanom (materijalne donacije, dobrotvorne aktivnosti, volontiranje…) doprineli unapređenju života unutar zajednice.

Uz to, postoje i dve specijalne kategorije: za Specijalno priznanje za medijski odnosno građanski doprinos opštem dobru.

Nagrade će biti uručene početkom decembra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, a prijave se mogu poslati do 29. oktobra.  

Pravo učešća imaju privredna društva i mediji koji posluju u Crnoj Gori, pojedinici iz Crne Gore i dijaposre, udruženja iseljenika i državne institucije. Pogledajte ko su bili dobitnici nagrade u 2017.

Za svaku od nagrada postoji poseban proces prijave (ko i kako se može prijaviti), a detaljne informacije se mogu naći ovde.