Tokom gotovo cijele 2020. godine najveći broj donacija bio je usmjeren na podršku borbi protiv posljedica COVID-a 19.

Stoga smo i posljednji sedmični pregled vijesti o donacijima u regiji posvetili upravo davanjima za borbu protiv COVID-a 19.

Ovdje možete pročitati o tome kako su donatori podržali svoje zajednice u borbi protiv negativnih učinaka COVID-a 19 u posljednjoj sedmici 2020. godine.

UniCredit Banka Srbija donirala 30.000 eura Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

U ime svojih klijenata, zaposlenih i u svoje vlastito ime,  UniCredit Banka Srbija odlučila je donirati 30.000 eura u dinarskoj protuvrijednosti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz sredstava tradicionalno namijenjenih prazničnim darivanjima i proslavama.

Ova donacija omogućiće RFZO-u kupovinu opreme i materijala potrebnih za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Početkom aprila, UniCredit Banka Srbija donirala je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 50.000 eura u dinarskoj protuvrijednosti, a kasnije se pridružila i UNICEF-ovoj inicijativi organiziranoj za kupovinu  kiseoničkih protokometara za Klinički centar Srbije.

Kompanija Mozzart podržala bolnicu u Batajnici donacijom vitaminskih paketa zdravstvenim radnicima

Mozzart je nedavno otvorenoj COVID bolnici u Batajnici donirao pakete voća, s namjerom da ljekarima i ostalom osoblju  olakša svakodnevni rad.

Ova inicijativa je do sada  provedena u 40 bolnica i COVID centara širom zemlje i u okviru nje podijeljeno je 75 tona voća. Na ovaj način Mozzart je želio da se zahvali  svim medicinskim radnicima. Mozzart je u 2020. godini zdravstveni sistem podržao i kroz donaciju sredstava za kupovinu respiratora, osiguravanjem finansijskih donacija zdravstvenim ustanovama i nabavkom potrebne opreme za bolnice.

Donacije Imleka za COVID pacijente i ljekare

 Imlek je donirao nekoliko tona mlijeka kliničkim centrima i općim bolnicama širom Srbije.

Nekoliko tona dugotrajnog mlijeka Moja Kravica donirano je Kliničkim centrima Srbije, Niša i Vojvodine, a  donacije su upućene i Općim bolnicama u Vršcu i Valjevu, novootvorenoj COVID bolnici u Kruševcu, kao i Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Mladenovcu.  Imlek je takođe pružio podršku i u drugim zemljama regije u kojima posluje, donirajući robu i sredstva za kupovinu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ranije ove godine Imlek je donirao sredstva za kupovinu sedam respiratora, a robne donacije su uručene svim COVID bolnicama kao i  udomiteljstkim ustanovama, Crvenom krstu i Banci hrane.

Donacija za splitsku bolnicu

COVID - centar KBC-a Split dobio je četiri nova uređaja za kisik s visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija ukupne vrijednosti od oko 210 hiljada kuna.

Donaciju su zajednički osigurali Medicinski fakultet i Rotary klub Split u saradnji s kompanijom za građevinske poslove Strabag d.o.o. i Autokućom Vrdoljak d.o.o.

Ova donacija bi trebala olakšati posao ljekarima i  pomoći u zbrinjavanju velikog broja bolesnika kojima je takva terapija neophodna.

Donacija Podravke za Opću bolnicu Koprivnica

Podravka je uručila vrijedne donacije Općoj bolnici u Koprivnici izdvojivši 635 hiljada kuna.

Kompanija  je donirala respirator i pet uređaja za terapiju s visokim protokom kisika koji se koriste za liječenje najtežih oblika zatajenja pluća kod COVID-19 bolesnika.

 Podravka je u proteklom periodu donirala bolnici novčana sredstva za nabavku inkubatora, ležajeva i ormara za potrebe dnevnog boravka pedijatrijskog odjela,  takođe finansirajući njegovo preuređenje uz pomoć agencije za dizajn interijera Brigada.

Donacija Fondacije „Nikola Jančev“ za novu COVID bolnicu

Fondacija „Nikola Jančev“, uz podršku predsjednika općine Kavadarci Mitka Jančeva i kompanije Kožuvčanka iz Kavadaraca, donirala je milion denara bolnici u Kavadarcima. Novac će biti upotrijebljen za kupovinu stanice za kisik u novoj modularnoj COVID bolnici u Kavadarcima, za koju je planirano da bude izgrađena za dvije do tri sedmice.

Podsjećamo vas da borbu protiv COVID-a 19 možete podržati online donacijom za neke od kampanja pokrenutih na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS-a na broj 7300.