COVID 19 i dalje je jedna od tema kada je u pitanju davanje za opće dobro. Također, u posljednje vrijeme sve je veća potreba za otklanjanjem posljedica krize.

U cijeloj regiji pratimo razne akcije podrške zajednici u borbi protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom.

U današnjem sedmičnom pregledu vijesti o davanjima pročitajte neke od priča o donacijama koje su obilježile protekle dane.

Eurobank donirala 1,2 miliona dinara za neonatalno odjeljenje u Kragujevcu a u cilju adekvatnog liječenja tek rođenih beba koje su zaražene koronavirusom

Eurobanka i u ovoj godini nastavlja sa podrškom zdravstvenom sistemu Srbije, doniranjem sredstava za nabavku inkubatora u vrijednosti od više od 1,2 miliona dinara, za neonatalno odjeljenje u Kragujevcu. Donacija je realizirana na poziv UNICEF-a, a u cilju adekvatnog liječenja tek rođenih beba koje su zaražene koronavirusom.

Nažalost, koronavirus ne štedi ni živote najmlađih i sve je više slučajeva obolijevanja od COVID-a među novorođenčadima. Zato je podrška u vidu nabavke potrebne medicinske opreme ključna, jer može spasiti živote oboljelim bebama.

Podrška zdravstvenom sistemu jedan je od stubova društveno odgovornog poslovanja Eurobanke. Ovog puta smo iskazali podršku kroz odaziv na poziv UNICEF-a da pomognemo najmlađim članovima našeg društva, bebama zaraženim virusom koji uzrokuje COVID-19. Osigurali smo sredstva za kupovinu inkubatora, zahvaljujući kojima će se bebe moći boriti protiv ovog opakog virusa, a to je zaista neprocjenjivo. Naravno, i ubuduće ćemo se zajedno boriti za što kvalitetniji zdravstveni sistem, rekla je Slavica Pavlović, predsjednica Izvršnog odbora Eurobanke.

Eurobanka je dugogodišnji partner UNICEF-a s kojom smo proveli brojne inicijative za dobrobit djece. Ova donacija nam omogućuje dodatno jačanje kapaciteta neonatalne jedinice u Kliničkom centru Kragujevac, koja uključuje čak 13 porodilišta koja primaju bebe iz centralne i jugoistočne Srbije. Zahvaljujemo Eurobanci na redovnoj podršci radu UNICEF-a u Srbiji i na prepoznavanju važnosti kampanje “Tako mali da stane u srce”, koja je usmjerena na modernizaciju neonatološke sližbe u Srbiji. UNICEF nastoji osigurati visokokvalitetnu specijaliziranu neonatalnu skrb za prijevremeno rođene bebe i vjerujem da ćemo u saradnji sa ovako posvećenim partnerima uspjeti smanjiti smrtnost prijevremeno rođene djece, izjavila je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Dugogodišnje partnerstvo Eurobanke i UNICEF-a rezultiralo je brojnim akcijama pomoći zajednici, pa ni ovaj apel nije prošao nezapaženo. Podrška cjelokupnom društvu i zajednici u kojoj posluje uvijek je bila prioritet u poslovanju Eurobanke. Neposredno nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, Eurobanka je donirala 6 miliona dinara za nabavku potrebne medicinske i zaštitne opreme, a ubrzo nakon toga dodatnih 1,2 miliona dinara za nabavku protokomjera za kisik.

Obavljeno više od 300 ultrazvučnih pregleda: IRB RS olakšala brigu i pacijentima oboljelim od COVID-a 19

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske donirala je ultrazvučni aparat Domu zdravlja u Banjoj Luci kroz projekat “Nabavka ultrazvučnog aparata za dijagnostiku i procjenu kliničke slike pacijenata zaraženih koronavirusom na primarnom nivou zdravstvene zaštite“.

Iz ove zdravstvene ustanove poručili su da svi pacijenti koji su preboljeli zarazu koronavirusom mogu bez čekanja obaviti ultrazvučne preglede abdomena na spomenutom aparatu.

Nabavkom ovog ultrazvučnog aparata značajno je poboljšana kvaliteta i dostupnost usluga primarne zdravstvene zaštite. Od 26. aprila do 23. juna obavljeno je 349 pregleda. Naša ustanova nastaviće s nadzorom pacijenata oboljelih od koronavirusa, a doktori porodične medicine će pacijente koji imaju zdravstvene probleme upućivati ​​na ultrazvučni pregled radi procjene zdravstvenog stanja i pružanja adekvatne zdravstvene pomoći, naveli su u Domu zdravlja.

 Poduzetnice iz Bosne i Hercegovine prkose COVID-19 krizi: Povećanje poslovnih aktivnosti u BiH i izvoz u više od 20 zemalja svijeta

Kampanja pod nazivom “Budućnost je ženskog roda“ bila je aktivnost u sklopu “BizUP“ programa sveobuhvatne podrške poduzetnicama, a implementirala ga je Fondacija 787 u saradnji sa britanskom ambasadom u BiH, UN Women BiH, te švedskom ambasadom u BiH.

Uz predstavljanje važnosti pravovremene i adekvatne podrške u prevladavanju poslovnih izazova s ​​kojima se bosanskohercegovačke poduzetnice susreću tokom krize uzrokovane COVID-om 19, ova kampanja još jednom je ukazala na svakodnevni doprinos i važnost poduzetnica i njihovih malih biznisa za ekonomiju zemlje.

O tome svjedoči i činjenica da ovih 15 poduzetnica na čelu malih biznisa iz svih dijelova BiH, čak i uprkos krizi, imaju 63 stalno zaposlene osobe uz veliki broj angažmana sezonskih radnika i volontera. Njihovi mali biznisi u svojoj ponudi imaju preko 243 proizvoda, te pružaju preko 49 usluga, a ti proizvodi i usluge do sada su našli put do 80.948 zadovoljnih kupaca i korisnika. Od početka 2020. godine do danas prodali su čak 281.620 svojih proizvoda/usluga u svim gradovima i mjestima u Bosni i Hercegovini, kao i u 20 zemalja svijeta.

 O važnosti zajednice, saradnje i korištenja lokalnih resursa svjedoči i podatak da ovih 15 malih biznisa kroz svoje poslovanje nabavljaju sirovine iz čak 24 grada i mjesta diljem BiH (Visoko, Derventa, Modriča, Bijeljina, Trebinje, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Cazin, Bihać, Jelah, Donji Vakuf, Busovača, Maglaj, Zenica, Bjelaj, Široki Brijeg, Prijedor, Bratunac, Zvornik, Tešanj, Čitluk, te Gračanica), a trenutno imaju 253 partnerstva s firmama iz različitih oblasti poslovanja, gdje zajedničkim snagama doprinose razvoju ekonomije.

Dom zdravlja Valjevo uručio zahvalnice za podršku u vrijeme pandemije

Dom zdravlja Valjevo je sinoć organizirao malu svečanost na kojoj je uručio zahvalnice institucijama, preduzećima i pojedincima za saradnju, humanost i svestranu pomoć u periodu pandemije COVID-a 19 i rekonstrukcije Doma zdravlja.

Hvala vam za sve što ste učinili za Dom zdravlja u najvažnijim trenucima, od samog početka pandemije i kasnije, a sve u vrijeme kada pola naše zgrade nije bilo u funkciji zbog rekonstrukcije. Stoički smo izdržali ovu godinu i po, nadam se da ćemo svi ostati jaki kao i prije. Također se nadam da ćemo i dalje sarađivati ​​na obostrano zadovoljstvo, kratko se obratila prisutnima dr Branka Antić, direktorica Doma zdravlja Valjevo.

Zahvalnice su dobili: MUP Republike Srbije  – Policijska uprava Valjevo, Sigurnosno-informativna agencija RS, Ministarstvo odbrane, VP 9845, JKP Vidrak, Auto-moto savez Valjevo, Humanitarna organizacija “Operimo ruke –  otvorimo srce”, Europrom, Ingrap-omni, Vujić Valjevo, Samedi, Voda-voda Banja Vrujci, Sava kop, Pavić, Rio, Moler, Sparrow World, Orhideja kolor, Miranova, Vugi 014-Bucko, Slobodan Gvozdenović, Branka Miholjčić, Milan Vilotić, Andrija Vlajković, Goran Omerović i Biljana Ranković Vasiljević.

Još jedan iskorak u odgovornosti u pandemiji: Siemens Healthineers donirao svoje brze antigenske testove na COVID-19 Osnovnoj školi “Milan Lang” u Bregani

Zaposleni u Osnovnoj školi “Milan Lang” u Bregani testirali su se brzim antigenskim testovima na COVID-19 proizvođača Siemens Healthineers, zaštićenog naziva CLINITEST.

Siemens Healthineers donirao je svoje visokopouzdane testove ovoj školi kao dio borbe u suzbijanju i kontroli pandemije te je najavio uskoro dostupnim u Hrvatskoj i COVID-19 test za kućnu upotrebu.

Donacijom te kompanije ova škola je napravila još jedan iskorak u odgovornosti u pandemiji s ciljem kontrole ove zarazne bolesti i osiguranja sigurnih uvjeta školovanja svojim učenicima, ali i rada svojim zaposlenim kako bi uspješno završili ovu izuzetno tešku školsku godinu.

Zahvalni smo Siemens Healthineers na odabiru naše škole za provođenje ove vrijedne preventivne aktivnosti, jer nam je svima zajedno cilj uspješno završiti ovu školsku godinu u sigurnim uvjetima. Nastojali smo, poštujući sve epidemiološke mjere, što uspješnije funkcionirati, a ova javnozdravstvena aktivnost danas je, da tako kažem, kruna tih nastojanja. Mogu reći da je testiranje brzo, bezbolno, a rezultati jednako tako brzo gotovi te se zahvaljujem i djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije što su se odazvali učešću, izjavio je Igor Matijašić, direktor OŠ “Milan Lang”.

Ukoliko želite, i sami možete podržati svoju zajednicu putem naše platforme Donacije.rs ili slanjem SMS-a na broj 7300.