Podrška u borbi protiv posljedica koronavirusa i dalje je snažna. Širom regije građani, kompanije i organizacije i dalje pomažu svojim zajednicama kroz donacije, volontiranje i humanitarne akcije. Ovog smo petka odabrali šest priča o posljednjim dobrim djelima iz regije.

Novopazarski volonteri pomažu COVID bolnicama

Volonteri iz Novog Pazara mjesecima su uključeni u gradske zdravstvene ustanove pružajući pomoć pacijentima i ljekarima. Svakog dana dijele osvježavajuća pića medicinskom osoblju i pacijentima.

Dnevno se u Opštoj bolnici Novi Pazar podijeli do 250 boca vode i limunade.

Volonteri 020 najavljuju da će biti dostupni svim građanima i medicinskom osoblju dok god je to potrebno.

Donacija članova humanitarne Viber grupe zdravstvenim ustanovama u Čačku i Ivanjici

Viber grupa "Dobri Samarjanin", koja okuplja oko 200 članova, uputila je donaciju Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Čačku, kao i Domu zdravlja u Ivanjici.

Donacija se sastoji od 150 posteljina, 50 za Dom zdravlja Ivanjica i 100 za Opštu bolnicu Čačak. Također uključuje maske, vizire i zaštitna odijela za čačanski Dom zdravlja. Donacija će biti od velike koristi pacijentima koji se trenutno nalaze na liječenju u ovim ustanovama.

 Ova Viber grupa uspjela je dosada realizirati brojne akcije s ciljem podrške onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Vrijedna donacija Meridiana Institutu za majku i dijete

Zaposlenici kompanije Meridian posjetili su Institut za majku i dijete i u znak zahvalnosti za godinu dana borbe protiv pandemije ovoj su ustanovi donirali potrebnu medicinsku opremu koja pomaže u praćenju zdravstvenog stanja njihovih najmlađih pacijenata.

Od početka krize uzrokovane COVID-om 19, Meridian je pomogao 70 ustanova i donirao više stotina miliona dinara sredstava i medicinske opreme.

300 hiljada kuna vrijedna donacija kreveta za bolnicu

U svrhu osiguranja kvalitetnog bolničkog smještaja pacijenata, Općoj bolnici Zadar uručeno je 16 novih medicinskih kreveta za COVID -19 odjel.

Riječ je o donaciji poslovnog sektora u iznosu od 300.000 kuna. Još jednom su prepoznali potrebu da zajedno djelujemo u borbi protiv pandemije i pokazali da su osjetljivi na potrebe zdravstvenih ustanova. Krevete je donirala Erste banka kao i još jedan privredni subjekt. Zahvaljujemo donatorima i Zadarskoj županiji na podršci - rekao je Željko Čuljina, direktor Opće bolnice Zadar.

BBI banka donira 100 hiljada KM zdravstvenim ustanovama koje se bore protiv COVID-a 19

Bosna Bank International d.d. donirala je 100.000 KM zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine u cilju podrške borbi protiv koronavirusa. Iz BBI banke su izjavili da žele pomoći građanima u ovim izazovnim vremenima.

Ovim donacijama podržavamo zdravstvene ustanove u nabavci neophodnih lijekova i medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa. Također izražavamo našu zahvalnost i podržavamo enormne napore zdravstvenih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine koji danonoćno rade i bore se za živote naših sugrađana, navodi se u saopštenju BBI banke, koja je pozvala i druge kompanije i institucije da pruže podršku zdravstvenim radnicima i cjelokupnom zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine.

Donacija Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku

Sportska kladionica Meridian poklonila je manometre za centralnu opskrbu kisikom bolnici za plućne bolesti “Dr. Jovan Bulajić” u Brezoviku. Ova donacija dodijeljena je u cilju podrške borbi protiv COVID-a 19 i pomoći će optimizirati način na koji bolnica daje terapijski kisik svojim pacijentima.

Meridian je i ranije podržavao borbu crnogorskog zdravstvenog sistema protiv COVID-a 19. Za svoj trud nagrađeni su zahvalnicom od Doma zdravlja u Rožajama.