Tokom prošle godine borba protiv COVID-a 19 bila je najistaknutija tema kada je riječ o filantropiji i donacijama.

Ova tema također je bila u fokusu kada se radi o davanjima dijaspore. Prema našem istraživanju predstavljenom na online panelu Fondacije Divac, dijaspora je 2020. godine donirala 1,95 miliona dolara za borbu protiv pandemije. To čini 46% od ukupnih 4,25 miliona američkih dolara doniranih od dijaspore.

Podrška zdravstvu i ranjivim skupinama u regiji i dalje je prijeko potrebna. Dijaspora kao i kompanije, organizacije i građani širom regije nastavljaju podržavati svoje zajednice u borbi protiv COVID-a 19.

U današnjem sedmičnom pregledu vijesti o darivanjima možete pročitati sve o donacijama koje su obilježile proteklih nekoliko dana.

Pozivamo neprofitne organizacije iz Srbije koje znaju kako najbolje podržati svoje zajednice u borbi protiv COVID-a 19 da prijave svoju crowdfunding kampanju na našoj platformi Donacije.rs. Pružićemo vam podršku koja će vam pomoći u upravljanju kampanjom i postizanju vaših ciljeva.

 Dijaspora donira CT skener i rendgenski aparat Domu zdravlja u Tutinu

Od početka pandemije koronavirusa, dijaspora iz Turske donirala je Domu zdravlja u Tutinu više od 800 000 eura. Posljednja donacija, koja se sastoji od CT skenera i digitalnog rendgenskog aparata, vrijedna je preko 300 000 eura.

Svi smo bili voljni pomoći svom rodnom kraju i ljudima s našeg područja. Sretni smo i veoma zadovoljni što smo uspjeli dovršiti ovaj projekt. Ovo će biti korisno ne samo našoj općini već i cijeloj regiji, rekao je ovom prilikom koordinator dijaspore Sead Ademović za RTS.

Donacija Fondacije Novak Đoković bolnici u Smederevu

U svrhu pružanja dodatne podrške liječenju bolesnih pacijenata, Fondacija Novak Đoković donirala je opremu vrijednu preko 3 miliona dinara Infektivnom odjelu Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu.

Odjelu je uručeno 14 električnih bolničkih kreveta, 7 protokomjera sa ovlaživačima za zid, dvanaestokanalni EKG aparat i ležeća kolica za prevoz pacijenata.

Donacija u iznosu od 300.000 dinara za COVID bolnicu u Priboju

Es Komerc iz Prijepolja donirao je pribojskoj COVID bolnici organske prehrambene proizvode u vrijednosti od 300.000 dinara u cilju podrške medicinskom osoblju.

Svjesni smo težine situacije i pritiska koji svi trpimo. Poklanjanje organskih proizvoda osoblju i pacijentima COVID bolnice je naš način pružanja podrške - rekao je generalni direktor Es Komerca Dženan Jusović.

Donacija Forever Friends fondacije

Iva Babović, predsjednica Forever Friends fondacije, nedavno je dodijelila poklon bonove za stotinu ljekara zaposlenih u "crvenoj zoni" Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu i COVID bolnici u Batajnici.

Donacija bonova za kupovinu u trgovinama Fashion Company posljednja je u nizu humanitarnih akcija koje je Fondacija poduzela radi podrške medicinskom osoblju i zdravstvenim sistemima Srbije i Crne Gore. U 2020. donirali su 100.000 eura Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a 20.000 eura za kupovinu respiratora Crvenom krstu Crne Gore.

Također su nedavno darovali poklon pakete djeci zaposlenika COVID bolnice u KBC-u Dr. Dragiša Mišović, higijenske pakete za novorođene bebe u Opštoj bolnici Požarevac, kao i bolničku opremu, zaštitne maske i poklon pakete Opštoj bolnici Berane.

Ugostitelj donira 100.000 KM za kupovinu vakcina

Poznati sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović doniraće 100.000 KM za kupovinu vakcina.

Ove vakcine su od životne važnosti za sve građane Bosne i Hercegovine. Zbog toga sam odlučio općini Ilidža donirati 100.000 KM za kupovinu vakcina. Nadam se da će općinska vlast uspjeti dobiti vakcine putem viših nivoa vlasti što je prije moguće. Svaka općina ima svoje uspješne poslovne ljude i poduzetnike i nadam se da će slijediti moj primjer i učiniti isto u svojim zajednicama, rekao je Sejo Brajlović.

Osim toga, ovaj ugostitelj je od početka pandemije donirao po 10.000 KM Domu zdravlja Ilidža i Policijskoj upravi Ilidža.

Ukoliko i sami želite podržati svoju zajednicu u borbi protiv koronavirusa, podsjećamo vas da to možete učiniti online donacijom na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS-a na broj 7300.