Fond B92 od 2004. godine radi na stvaranju pozitivnih promena u društvu, kroz različite humanitarne, kulturne, filantropske i društveno odgovorne kampanje i projekte.

Svima su poznate projekti i akcije, kao što su „Bitka za bebe“, „Bitka za znanje“, „Onasnaživanje“, ali i brojne druge akcije kroz koje je tokom svih prethodnih godina Fond B92 doprineo rešavanju važnih problema u zajednici.

Tokom COVID-19 krize organizacija je dala veliki doprinos borbi protiv korona virusa, omogućivši celokupnu infrastrukturu za prikupljanje sredstava i realizaciju donacija, na način koji omogućava maksimalnu transparentnost.

Zahvaljujući saradnji Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 i uz aktiviranje čitave filantropske zajednice prikupljeno je blizu 190 miliona dinara u novcu, i preko 10 miliona dinara u robi, za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Nakon izbijanja krize u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, na našoj platformi Donacije.rs, Fond B92 i Srpski filantropski forum pokrenuli su kampanju za podršku ovim gradovima, u okviru koje je za samo 9 dana prikupljeno više od 2,5 miliona dinara.

Veran Matić, Predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, ispričao nam je više o aktivnostima tokom COVID-19 krize, ali i najvažnijim akcijama čija se realizacija planira u budućnosti.

Pomoć Novom Pazaru

Kako ste došli na ideju da kampanju za pomoć gradovima ugroženim COVID-19 pandemijom pokrenete na platformi Donacije.rs?

Veran: Po vestima i postovima na društvenim mrežama, zdravstvenog osoblja bolnice u Novom Pazaru, kao i aktivista, posebno Aide Ćorović, shvatili smo da se dešava nešto što je izmaklo kontroli i da se pojavila velika potreba za zaštitnim materijalom i uređajima prvenstveno u ovoj bolnici, ali i u domovima zdravlja u Sjenici i Tutinu, jer bolnica u Novom Pazaru nije mogla da podmiri sve zaražene kojima je treba bolnički smeštaj i terapija.

Velika zdravstvena kriza nas je ujedinila i napravila je širi front za akciju (Aida, Marko Oljača, lokalni partneri, Ne davimo Beograd, Fond B92 i Srpski filantropski forum) i počeli smo sa urgentnom akcijom.

Strategija je uključivala donacije u robi koja je prikupljana na punktu u prostorijama Ne davimo Beograd, platformu Donacije.rs, na kojoj su prikupljane lične donacije, i fandrejzing strukture Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma. U početku nisu mogli da se dobiju oficiijelni podaci iz bolnice, jer je postojala mantra sa nacionalnog nivoa da svega ima, pa smo nabavljali sve ono za šta smo pouzdano saznavali da nedostaje.

Posle je uspostavljen kontakt i sa novim vd direktorom Đerlekom kao pouzdani kanal za pomoć.

Pomoć Novom Pazaru

Šta je najviše doprinelo velikom uspehu kampanje za Sjenicu, Novi Pazar i Tutin, u okviru koje je za samo 9 dana prikupljeno više od 2,5 miliona dinara?

Veran: Akcija, kampanja i aktivizam pokazali su se kao veoma efikasni. Insistirali smo da se što pre za dan dva prikupi prva pomoć i odnese… jer je zaštitna oprema bila veoma važna za zaštitu samih zdravstvenih radnika, jer bez njih nema ništa od pomoći pacijentima.

To su prepoznali građani i donatori i veoma brzo smo se našli sa prvim isporukama na licu mesta. Poseta Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, pomogla je da se iz prve ruke dobiju neophodne informacije, demonstrira autentičnost naših namera lokalnom stanovništvu, kao i solidarnost i podrška i poruka da nisu zaboravljeni iz Beograda i od građana koji su donirali.

Publicitet je pomogao da se pojave novi donatori i akcija prikupljanja pomoći je nastavljana sve dok se nismo uverili da je država odradila svoj deo posla, dok nije stigao veliki kontigent pomoći iz Turske i dok se nije uključila masovno sandžačka dijaspora.

Isporuka respiratora

Da li je u narednom periodu planirano pokretanje novih kampanja i koji će biti njihovi ciljevi?

Veran: Fond B92 i Srpski filantropski forum su permantno u akciji kada je covid19 u pitanju. Ovo je bila ad hoc akcija, reagovanje na ekstremno kriznu situaciju. Iz nje smo naučili da je neophodno praviti za budućnost slične koalicije za pomoć u kriznim situacijama i kada je reč o pandemiji, ali i drugim ekstremnim situacijama, poplavama i sl.

Pokazalo se da je civilni sektor u Srbiji vrlo raširen, da ima iskustvo u pružanju pomoći stanovništvu, posebno ranjimim grupama i da je njegova uloga veoma važna i inače a posebno u ekstremnim situacijama.

Pošto nevladine organizacije i udruženja trpe velike udare krize, njihov opstanak je veoma važan, kao i umrežavanje sa nacionalnim organizacijama, medijskim udruženjima itd, mreže solidarnosti za brzo ili trajno reagovanje u pomaganju građanima, u prvom redu osobama sa invaliditetom, posebnim potrebama, starima i nemoćnima itd.

Veran Matić, ambasador Adam Konrad, dr Tijana Kosanović, dr Đorđe Lalošević

Fond B92 i Srpski filantropski forum su, uz pomoć čitave filantropske zajednice prikupili više od 200 miliona dinara za podršku zdravstvenom sistemu Srbije. Recite nam nešto više o celom tom procesu. Kako je izgledalo povezivanje donatora sa primaocima donacija, kakva je bila reakcija članica SFF-a, ali i drugih kompanija?

Veran: Članice Srpskog filantropskog foruma među kojima su i Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Fondacija Catalyst Balkans, ali i brojne kompanije kao što su MK Group, Elixir Fondacija, OTP banka, itd, već su umreženi i lideri su kada je reč o dobročinstvu i filantropiji, tako da je reakcija i njihov doprinos bio i impulsivan a i konstanta je kada je reč o poslovnom i društveno odgovornom modelu poslovanja.

Fond B92 ima veliko iskustvo u organizovanju akcija i fandrejzingu. Nordeus, kao član SFF, ali i globalna kompanija sa izraženim društveno odgovornim aktivizmom pomogao je u struktuiranju platforme na kojoj smo redovno objavljivali potrebe zdravstvenog sistema, cene, mogućnosti nabavke, vremenske okvire za dopremanje itd.

 Svakodnevno smo, kroz nekoliko mehanizama izveštavali, o tome šta smo uradili i kroz javniservis.net i kroz Nedeljnik.

U dnevnicima koje sam pisao i dalje pišem, nastojao sam da građanima i mogućim donatorima približim našu borbu, ali i izvestim transparetno sve aktere o rezultatima akcije. Time smo godinama stvarali poverenje. Svakodnevno smo komunicirali sa zdravstvenom ustanovama i što je izuzetno važno pronalizili dobavljače, i pored brojnih ograničenja, embarga, globalne otimačine oko opreme, nastojeći da pronađemo mehanizme da nabavimo svu opremu koja je od nas tražena. Veliki izazov bio je u tome što se po prvi put svi, pa i zdravstveni sistem, suočavaju sa globalnom pandemijom, pa su se rešenja pronalazila u hodu.

Marbo donacija sanitetskog vozila Infektivnoj klinici Klinickog centra Srbije

Kako je COVID-19 pandemija uticala na rad i aktivnosti Fonda B92? Na čemu je bio najveći fokus u prethodnom periodu? Koje aktivnosti su se promenile i na koji način?

Veran: Kao i svi, i mi smo prvo napravili organizaciju rada tako da smanjimo mogućnost da naši zaposleni obole od kovida19, jer bi nas to omelo u našoj važnoj aktivnosti.

Potom smo se organizovali za isto tako efikasan rad od kuće u novim okolnostima i ispunili sve ciljeve, koji su uključivali komunikaciju sa partnerima, zdravstvenim ustanovama, predstavnicima države, dobavljača… i u isto vreme radili na projektima koji su već bili u toku.

KBC Zvezdara, isporuka pumpi

Šta su najvažnije lekcije koje smo naučili u prethodnom periodu, a šta su najveći uspesi filantropske zajednice tokom COVID-19 krize?

Veran: Najvažnija lekcija je da će kriza ovog obima možda i veća trajati sve dok se ne pojavi vakcina, tj. dok ne budu vakcinisani svi građani, prvenstveno oni najugroženiji, a to će potrati najmanje još godinu dana i potrebno je pripremiti se za suživot sa virusom, pronaliziti nove biznis modele za naše aktivnosti. Život ne sme da stane. Potrebno je pronalaziti inovativne mogućnosti za nove projekte solidarnosti, filantropiju, aktivizam.

U isto vreme moramo najzad postati svesni da će planeta sve više plaćati visoku cenu užasne nebrige za životnu okolinu, za pohlepno iscrpljivanje resursa, za nenadoknadivu štetu kojom se bitno utiče na nepovratne procese. Sve je više globalnih, planarnih kriza, problema, koji se ne mogu zaustavljati na granicama. Isto tako, na lokalu koji se širi prema centrima. Zbog toga je neophodno praviti mehanizme za brzo reagovanje, za brzu pomoć, krizne koalicije za odgovor, civilnu zaštitu koja se obučava za adekvatne odgovore na zaštitu građana, ranjivih itd.

Marbo donacija reanimacionog toplog stola neonatologiji GAK Visegradska

Koje su najvažnije aktivnosti i projekti na kojima Fond B92 trenutno radi?

Veran: Upravo smo dobili informaciju od partnera, UNICEF-a i Nordeusa da im se pridružimo u akciji nabavke opreme za kisioničku podršku obolelima, tj. zdravstvenim institucijama.

Zdravstvene vlasti govore o tome da ima dovoljan broj respiratora za najteže faze bolesti i da postoji potreba za terapijom koja uključuje kiseoničku podršku bez ovog nejtežeg oblika.

Pored protokomera, potrebni su i reducir ventili za kiseoničku bocu sa protokomerom, i maske za ovu vrstu podrške.

OB Senta, dva monitora

Šta su najvažniji planovi na čijoj realizaciji će Fond raditi u narednom periodu?

Veran: Fond B92 kontinuirano radi na realizaciji projekta osnaživanja žena koje su prošle porodično nasilje, kroz tri socijalna preduzeća koja okupljaju i angažuju žene u Somboru, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.

Ovog meseca održaće se i letnji edukativni kampovi društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junior, na način prilagođen novim uslovima. Takođe, kroz program Slobodna Zona Junior, a u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona i Dokufestom iz Prizrena realizujemo projekat „How Do I See You?“, čija je ideja upoznavanje mladih iz Srbije i sa Kosova* i njihovo aktivno učešće u radionicama i studijskim posetama koje za cilj imaju istraživanje, razmenu mišljenja i ideja, razvoj medijske i filmske pismenosti, ali i otkivanje zajedničkih ciljeva, problema i iskustava mladih uz korišćenje videa kao medija za kreativno izražavanje.

Pripremamo strategije za jesen i za nove oblike delovanja, pokušavamo da projektujemo sve probleme sa kojima ćemo se kao organizacija suočavati u novoj ekonomskoj krizi koja se predviđa, novoj zdravstvenoj sa sudarom regularnog gripa i covida, pripremamo se za nove projekte…

Srpski filantropski forum priprema Nacionalni dan davanja, koji će obeležiti zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo i Savetom za filantropiju. Centralna tema ove godine je rušenje barijera za osobe za invaliditetom, od arhitektonskih do mentalnih.

Njima je teško i u „normalnim“ situacijama sa svim ograničenjima kretanja. Dodatna ograničenja koje donosi kovid kriza samo pogoršavaju položaj ovih naših sugrađana, kojih prema procenama ima oko 10 odsto od ukupne populacije tj. oko 700.000 građana.

Isporuka inkubatora, Dr Dragiša Mišović - Dedinje