U nedelju 28. oktobra, zatvoren je Festival filantropije u Beogradu i Novom Sadu. Događaj kojim je u oba grada je festival završen bila je turistička tura Stazama zadužbinara.

Ture su namenski osimšljene za festival, sa idejom da podsete građane i građanke na bogatu filantropsku istoriju i primere zadužbinarstva u našoj zemlji. Ture su bile besplatne, a vodili su ih licencirani turistički vodiči Vladimir Dulović i Mladen Gajčanski.

U Novom Sadu, šetnja je započela na centralnom gradskom trgu, a nastavljena je obilaskom Matice sprke i Nikolajevske crkve. Ova crkva spominje se već 1730. kao zadužbina porodice Bogdanov, a nakon što je uništena 1849. crkvu je obnovila čuvena dobrotvorka Marija Trandafil sa mužem Jovanom.

Potom je posećen Muzej stranih umetnosti, zatim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Poklon-zbirka Rajka Mamuzića.

Priča o beogradskim dobročiniteljima počela je na Trgu Nikole Pašića, gde su se Beograđani i Beograđanke informisali i o istoriji zadužbinara u Srbiji. Šetnja je nastavljena obilaskom jedne od najlepših zgrada u centru Beograda - Spasićeve zadužbine u Knez Mihailovoj, a prisutni su mogli da saznaju i trenutne aktivnosti ove zadužbine, koja nastavlja da pomaže različite ustanove i ciljeve u Srbiji.

Sledeća stanica bila je zgrada Kolarčevog univerziteta, gde je, pored priče o zaostavštini Ilije Milosavljevića Kolarca, skrenuta pažnja i na današnje dobročinitelje koji su nastavili filantropsku tradiciju u Srbiji.

Festival filantropije je deo Projekta unapređenja okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade DivacTrag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.