Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i članovi Koalicije za dobročinstvo, otvorili su Festival filantropije 2018. u prostorijama UniCredit banke u Beogradu 24. oktobra. Festival filantropije je deo kampanje kojoj je cilj da pokaže moć davanja prikupljanjem sredstava za podršku obrazovanja, mladih i inovacija. 

Predsrednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će kroz Savet za filantropiju nastojati da unapredi pravni i poreski okvir radi podsticanja dobročinstva, ocenivši da je to najbolji primer saradnje Vlade, organizacija civilnog društva me privatnih kompanija.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao je da su kompanije i građani u SAD prošle godine dali u dobrotvorne svrhe oko 410 milijardi dolara, što je više od BDP-a zemalja poput Irske, Danske ili Finske i dodao da je u 2017. godini u Srbiji prikupljeno 32.000.000 dolara u dobrotvorne svrhe, a kad bi bilo i poreskih podsticaja, taj iznos bi bio i veći.

Predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke Feza Tan ocenila je da se svaki dinar investiran u dobrošinstvo vraća dvostruko, jer je to ulaganje u društvo i njegovu budućnost.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel rekla je da je ta Fondacija za 11 godina postojanja na direktan ili indirektan način pomogla 700.000 ljudi i prikupila oko 20 miliona dolara za sve aktivnosti. Ona je podsetila da se duh dobročinstva u Srbiji nije izgubio, uprkos svim izazovima kroz koje je naše društvo prolazilo i zahvalila se svim kompanijama i organizacijama koje su, povodom Nacionalnog dana davanja, izdvojile sredstva za obezbeđivanje inovativnog spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica.  

Na otvaranju festivala, premijerka Brnabić i ambasador Skat uručili su priznanja svim kompanijama i organizacijama koje su doniranjem podržale Nacionalni dan davanja, dok je direktoru Istraživačke stanice Petnice Vigoru Majiću uručen ček u vrednosti od dva milliona dinara, što su sredstva koja su do sada prikupljena u okviru ove humanitarne akcije.

Festival filantropije je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Katalist Balkan, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Na drugom danu festivala, građani Beograda i Novog Sada uzeli su učešća u akciji Dan davanja knjiga na ulici. Cilj ove akcije je bila promocija filantropije, tako što bi sugrađani bili upitani da se sete poslednjeg puta kada su učinili dobro delo. A kao nagradu za to delo i podsticaj da dobra dela nastave da čine oni su dobijali po jednu knjigu na poklon. 

Kako je nekoliko izdavača izašlo u susret ovoj akciji, izbor je bio veoma širok - od klasika poezije i proze, preko nagrađivanih savremenih romana do dečijih knjjiga namenjnih najmlađim filantropima u našoj zajednici.