Akcije podrške obrazovanju i kulturi od izuzetnog su značaja, jer predstavljaju ulaganje u budućnost zajednice i svih njenih članova.

Zbog toga smo ove nedelje pisali o akcijama koje su kompanije, organizacije institucije i građani sproveli sa ciljem podrške znanju, obrazovanju i kulturi.

Nadamo se da će vas neka od ovih priča inspirisati da i sami uradite nešto lepo za svoju zajednice, a izdvojili smo i jednu akciju kojoj možete dati doprinos.

Stipendije fondacija “Evro za znanje”

Upravni odbor Fondacije Evro za znanje doneo je odluku o dodeli šest studentskih stipendija za školsku godinu 2020/2021. za najbolje studente koje su se prijavili na ovogodišnji, osmi po redu, konkurs ove Fondacije.

Stipendije, koje se dodeljuju nepovratno, u 10 mesečnih rata, dobili su: Nebojša Brezić iz Beograda, student V godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, Marija Grujić, studentkinja III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (klasična gitara), Darko Golubović, student IV godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Milan Đorđević, student IV godine Biološkog fakulteta u Beogradu.

Dve stipendije za koje je sredstva obezbedila kompanija Mineco, koja je donator Fondacije petu godinu za redom, dodeljene su Radici Pavlović, studentkinji IV godine Tehničkog fakulteta u Boru i Nataši Raič, studentkinji IV godine Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Fondacija Evro za znanje osnovana je 2013. u Kosjeriću sa ciljem podrške školovanju najboljih učenika i studenata iz cele Srbije.

Donacije CKB i Podgoričke banke

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica, članice OTP grupe, obeležile su oktobar brojnim donacijama.

Želeći da doprinesu osavremenjavanju školskih sredstava i jednostavnijem izvođenju nastave, banke su donirale opremu za škola širom Crne Gore.

Ove godine donacije za nabavku opreme dobile su Srednja stručna škola u Beranama koja će osavremeniti tehnička sredstva novom interaktivnom tablom, kao i osnovne škole „Marko Miljanov“ i „Maksim Gorki“ u Podgorici.

Pored donacija za podršku obrazovanju, banke su donirale zimske jakne deci iz socijalno ugroženih porodica i sanitetski materijal domovima za njegu starih lica u Risnu i Bijelom Polju.

Donacije Narodnog muzeja ustanovama kulture na severu Crne Gore

Narodni muzej Crne Gore tokom oktobra nastavio je akciju doniranja svojih izdanja - monografija, monografskih kataloga, knjiga i publikacija ustanovama kulture u opštinama na severu Crne Gore.

U prethodnim danima vredna izdanja uručena su Polimskom muzeju u Beranama, Muzeju Bijelo Polje, Zavičajnom muzeju Pljevlja, Gradskoj biblioteci i Biblioteci bošnjačkog savjeta u Rožajama, Centru za kulturu Žabljak, Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac i Centru za kulturu Kolašin.

Izdanjima Narodnog muzeja obogaćen je i fond Gradske biblioteke u Kotoru. Narodni muzej je od početka sprovođenja ove aktivnosti donirao svoja izdanja mnogim obrazovnim i ustanovama kulture: Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, Srednjoj likovnoj školi "Petar Lubarda", Kulturnom centru Bar, osnovnim školama „Jugoslavija“ iz Bara, "Pavle Rovinski" i "Marko Miljanov" iz Podgorice i dr, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Donacija za SOS Dečije selo u Severnoj Makedoniji

Mlekara Bitola u saradnji sa kompanijom Pakomak obezbedila je donaciju prenosnih lap topova i mlečnih proizvoda za SOS Dečje selo u Severnoj Makedoniji. Računari su donirani, kako bi deca i mladi koji odrastaju u SOS Dečijem selu mogli neometano da prate online nastavu, dok mlečni proizvodi pokrivaju mesečne potrebe programa za brigu o mladima.

Donacija Mlekare Bitola u saradnji sa Pakomak-om ima za cilj da deci okojoj brine SOS Dečje selo omogući kvalitetno učenje na daljinu i da utiče na poboljšanje kvaliteta njihovog svakodnevnog života.

Rudnik SASA obezbedio 200 tablet računara za učenike u Makedonskoj Kamenici

Da bi svim učenicima obezbedio neophodne uslove za pohađanje onlajn nastave, rudnik SASA nabavio je 200 novih tablet računara koji su donirani školama u Makedonskoj Kamenici.

Konkretno, obezbeđeno je 150 tablet računara za učenike u osnovnoj školi Univerziteta Sv. Ćirila i Metodija, a 50 tablet računara namenjeno je gimnaziji „Mile Janevski-Dzingar“.

Ukoliko i sami želite da podržite obrazovanje, to možete učiniti online donacijom za kampanju za nabavku opreme i interneta za 274 dece iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije, kako bi ovi mališani mogli da neometano prate online nastavu.

Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans pokrenuli Fondacija SOS Dečija sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project, a mogu je podržati svi građani, kompanije, proizvođači opreme, distributeri i operateri i to na način koji im najviše odgovara: online donacijom preko platforme Donacije.rs, donacijom u robi ili usluzi ili promocijom.

Ovu kampanju je podržala i Norveška ambasada, zajedno sa Grupom 484 koji će duplirati svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.