Građani, kompanije i neprofitne organizacije u regionu Zapadnog Balkana na krizu izazvanu korona virusom reagovali su solidarno i udruženo. Od početka krize do 15. juna 2020. godine kompanije donirano je 58.918.617 EUR za borbu protiv štetnih posledica korona virusa.

Detalje o donatorima, nameni i korisnicima donacija pogledajte u našem infografiku, a u nastavku teksta pročitajte vesti o davanjima za zdravstvo u regionu koje smo ovog petka izdvojili za vas.

Kompanija Voda Vrnjci donirala Instititutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje dezinfekcioni tunel

Kompanija Voda Vrnjci donirala je Instititutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje dezinfekcioni tunel, koji dezinfekciono sredstvo raspršuje u mikro kapljice.

Kako je navedeno na sajtu Instituta, nakon prolaska kroz dezinfekcioni tunel, korisnik je siguran da je potencijalna kontaminacija virusom otklonjena i da bezbedno može da nastavi sa svojim aktivnostima.

Donacija za KBC Rijeka

Grupa građana čiji su inicijatori Oleg Vodinelić, prof. dr. Dragan Martinović (Pomorski fakultet Rijeka) i prof. dr. Željko Župan, dr. med. (Medicinski fakultet Rijeka, KBC Rijeka) pokrenuli su akciju za prikupljanje sredstava za nabavku naprednog anesteziološkog uređaja s kompletnim monitoringom za nadzor bolesnika i pet perfuzora za precizno tretiranje i davanje lekova.

Akcija je uspešno završena i oprema je uručena KBC-u Rijeka, a ukupna vrednost donacije je 391.500,00 kuna.

Mesna industrija Ravlić donirala novac Osječkom KBC

Mesna industrija Ravlić organizovala je akciju pod nazivom „Zajedno za osječku bolnicu“, sa ciljem prikupljanja sredstava Klinici za infektologiju KBC Osijek.

U okviru akcije, uz pomoć kupaca prikupljeno je 115.100 kuna. Donacija je uručena bolnici, a biće upotrebljena za nabavku električno podesivih ležajeva za preglede u ambulanti, terapijska kolica, televizore po sobama bolesnika, infuzomate, EKG, respiratore i aspiratore, i druga sredstva koja će koristiti bolesnicima.

Hemofarm fondacija donirala zaštitnu opremu domovima zdravlja

Hemofarm fondacija donirala je kompletnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike u 18 domova zdravlja u Bosni i Hercegovini.

Donacija u vrednosti od 40.000 KM, sastoji se od 500 višekratnih zaštitnih odela i vizira za svakodnevni rad.

Višekratna zaštitna odela i viziri donirani su domovima zdravlja u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Goraždu, Mostaru, Tesliću, Doboju, Travniku, Prijedoru, Gradišci, Foči, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku, Starom Gradu Mostaru, Tuzli, Kaknju, Sarajevu i Bihaću.

Ovo je jedna u nizu donacija koje su kompanija Hemofarm i njena fondacija uputile različitim institucijama i organizacijama u BiH i regionu kao pomoć u borbi sa korona virusom.

Pivara "Trebjesa" donirala Kliničkom centru Crne Gore četiri infuzione pumpe

Pivara "Trebjesa" donirala je Kliničkom centru Crne Gore četiri infuzione pumpe. Vrednost donacije iznosi 5.000 evra.

Pivara "Trebjesa" u prethodnom periodu je podržala zdravstveni sistem Crne Gore donacijom od 10 hiljada evra za borbu protiv epidemije korona virusa.

Pored toga, u prethodne dve godine, ove nikšićka kompanija je u zdravstvo uložila 27 hiljada evra, nabavkom opreme za devet crnogorskih domova zdravlja.

NIVEA donirala 5.000 evra Nacionalnom udruženju medicinskih sestara i babica Crne Gore

Kompanija Beiersdorf koja stoji iza brenda NIVEA, donirala je 5.000 evra Nacionalnom udruženju medicinskih sestara i babica Crne Gore.

Ova akcija je deo međunarodnog programa podrške, koji kompanija sprovodi u borbi protiv širenja i uticaja Covid-19.

Donacija od 20.000 evra za Opštu bolnicu Ohrid

Slot klubovi „Astra“, članica NOVOMATIK grupe donirali su medicinsku opremu u vrednosti od 20.000 evra opštoj bolnici Ohrid.

Ova donacija je deo akcije koju kompanije, članice NOVOMATIK grupe u Makedoniji, sprovode sa ciljem podrške zdravstvenim ustanovama, koje se bore protiv COVID-19, kroz donacije medicinske opreme.

Podrška za borbu protiv korona virusa i dalje je potrebna, posebno kada su u pitanju najugroženije kategorije stanovništva.

Svoju podršku u Srbiji možete dati online donacijom za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.