Kompanije, organizacije i građani su u prethodnim danima pokazali solidarnost sa najugroženijim članovima svojih zajednica i kroz različite akcije, donacije i kampanje podržali brojne ugrožene grupe.

U neke od akcija, širom regiona, možete se uključiti i sami i zato pročitajte 10 priča o podršci najugroženijima koje smo za vas izdvojili ovog petka.

Akcija SBB fondacija i emisije “Među nama” za LiceUlice

U okviru humanitarne akcije SBB fondacije i emisije "Među nama" ovog meseca prikupljaju se donacije za LICEULICE.

Ova akcija funkcioniše tako što će poznate ličnosti i gosti emisije "Među nama", kroz takmičenje i igru, sakupljati i donirati novac za LICEULICE fond tokom čitavog juna.

U prethodnim mesecima, kroz ovu akciju SBB fondacija podržala je različite organizacije i humanitarne ciljeve širom Srbije.

Akciju mogu podržati i građani, tako što će na imejl medjunama@novas.tv poslati fotografije sa ulica (fotografije uličnih umetnika, svirača, svih onih ljudi koji čine ulice naših gradova posebnom, kao što su i LUL prodavci i prodavačice).

Za više informacija pratite LiceUlice.

Kompanija Frikom i Crveni krst pokrenuli akciju za Narodne kuhinje u Srbiji

Kompanija Frikom je, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, organizovala akciju, u okviru koje potrošači kupovinom sladoleda Quattro 1650ml, učestvuju u doniranju sredstava za poboljšanje kvaliteta kuvanih obroka za korisnike Narodnih kuhinja u Srbiji.

Akcija traje do 22.06.2020. godine, a svaka kupovina Quattro sladoleda omogućava da korisnici Narodne kuhinje dobiju kvalitetnije obroke.

Besplatan Internet za socijalno ugrožene učenike

Tri mobilna operatora iz Srbije, koji su članovi Inicijative “Digitalna Srbija”, omogućiće pet gigabajta besplatnog interneta mesečno do kraja godine za učenike iz 424 socijalno ugrožene porodice.

Prepoznajući da su ovi učenici u posebno neravnopravnom položaju u pogledu obrazovanja na daljinu, kompanije Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile udruženo će im, na ovaj način, pomoći da u ovom domenu uhvate korak sa svojim vršnjacima.

Ovom akcijom obuhvaćena su domaćinstva u 28 gradova i opština širom Srbije.

Mnogi od ovih učenika do sada nisu uopšte imali pristup Internetu, ili su koristili mobilne telefone bez mogućnosti za korišćenje Interneta.

Platforma “Dojavi” za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava pokrenula je on line platformu Dojavi, koja omogućava prikupljanje i razmenu informacija o stanju i potrebama pripadnika najugroženijih grupa i pojedinaca na području Srbije.

Platforma Dojavi pruža mogućnost komunikacije između organizacija, volonterskih grupa, donatora i pojedinaca, koji su kroz svoj rad upoznati sa specifičnim problemima na terenu sa kojima se suočavaju različite ugrožene grupe, kako bi pomoć koja je najugroženijima neophodna do njih stigla najbrže moguće.

Za više informacija o platformi, registraciju, deljenje informacija i pružanje pomoći, posetite link.

Donacija za novosadsko Svratište za decu i mlade

Članovi Udruženja građana “Novi Sad“ posetili su 09. juna Svratište za decu i omladinu u Novom Sadu i uručili donaciju za korisnike Svratišta.

Volonteri ovog udruženja su odneli pun kombi odeće, obuće, igračaka, knjiga, školskog pribora i jedan krevetac.

Preko zime u Svratištu boravi i pedesetak korisnika dnevno, a tokom leta taj broj se smanji jer se mnogi bave nadničarskim poslovima.

Kampanja “Porasti svijete u(z) sretno dijete”

Volonteri Fondacije "Stariji brat, starija sestra" iz BiH osmislili su kampanju "Porasti svijete u(z) sretno dijete" koja ima za cilj edukovati javnost o značaju podrške i mentorstva deci iz socijalno i materijalno ugroženih porodica, kao i domova za nezbrinutu decu.

U ovaj program trenutno je uključeno 158 dece i isto toliko volontera u osam gradova u Bosni i Hercegovini.

Broj dece u potrebi za mentorstvom daleko je veći i zato je cilj ove kampanje prikupljanje dodatnih sredstva kako bi se u program moglo uključiti više dece i volontera.

Više informacija o ovom programu i kako da ga podržite, pronađite na sajtu Fondacije.

Intesa Saopaolo BiH, Visa i građani donirali 33.000 KM

Intesa Sanpaolo Banka BiH i Visa su u aprilu, u jeku COVID-19 pandemije, sa udruženjem Pomozi.ba, u okviru projekta „Obrok za sve“, pokrenuli zajedničku akciju prikupljanja sredstava za osiguravanje obroka za ugroženu populaciju.

Korisnici i korisnice Visa Inspire kartica su na web stranici Pomozi.ba donirali iznose, putem online plaćanja, a prvobitni plan Intesa Sanpaolo Banke BiH i kompanije Visa je bio da se donirani iznos udvostruči.

Međutim, po završetku akcije ove dve kompanije su odlučile otići korak dalje i za ovaj projekt donirati više od planiranog. Ukupan iznos prikupljenih i donacija ove dve kompanije koji će biti uručen udruženju Pomozi.ba u iznosi 33.000 KM i namenjen je za obezbeđivanje obroka za najugroženije, kojima ovo udruženje pomaže.

Humani gest gimnazijalaca iz Trebinja

Oko 90 maturanta trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“, zbog epidemije virusa korona, nisu imali matursko veče, pa su novac planiran za mature odlučili donirati svom sugrađaninu Miodragu Jahuri koji se nalazi u veoma teškoj materijalnoj situaciji i sa bolesnom majkom živi od svega 200 KM mesečno.

Kako navode gimnazijalci iz Trebinja, želeli su da kao generacija ulepšaju nekome dan i učine ga radosnim.

Bosnalijek podržava sigurne kuće u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru

Kompanija Bosnalijek uručila je donacije lekova i dezinfekcionih sredstava organizacijama Udružene Žene iz Banje Luke, Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, Žena BiH Mostar i UG Vive žene Tuzla.

Ove donacije biće upotrebljene za četiri sigurne kuće u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru.

Donacije Ožujskog piva

Ožujsko pivo Zagrebačke pivovare, lansiralo je novu društveno odgovornu kampanju Dobri ljudi, u okviru koje je doniralo milion kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Plavom telefonu, Fondu 5.5 i Hrvatskoj mreži za beskućnike, udrugama i zakladi koje su svojim inicijativama i aktivnostima tokom proteklih, kriznih, meseci pomagale najugroženijima.

Donacija Jugopetrola za Crveni krst

Kompanija Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice donirala je ukupno 20 tona prehrambenih namirnica i higijenskih sredstava Crvenom krstu Crne Gore, sa ciljem podrške socijalno najugroženijim porodicama i pojedincima širom zemlje.

Donacija je realizovana u dve faze od po 10 tona humanitarnih paketa. Prvi deo pomoći je podeljen putem opštinskih organizacija Crvenog krsta u prethodnom periodu, a distribucija dodatne pomoći se sprovodi ovih dana.

Kompanija Jugopetrol AD je, osim donacije humanitarnih paketa, Crvenom krstu Crne Gore ranije donirala i 5.000 eura vrednosti goriva kako bi omogućila volonterima Crvenog krsta da dođu do svih porodica i najudaljenijih domaćinstava, a na žiro račun NKT je uplatila 40.000 eura za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Ukoliko i sami želite da pokažete humanost i solidarnost sa ugroženim članovima svoje zajednice, to možete učiniti donacijom za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300. Na taj način podržaćete neke od grupa koje su najugroženije posledicama korona virusa.