Povodom početka nove školske godine, u regionu je organizovan veliki broj različitih akcija, sa ciljem da se deci iz socijalno i ekonomski ugroženih kategorija obezbedi lepši, lakši i bezbrižniji početak nove školske godine, kao i da se poboljšaju uslovi u različitim školama. 

Pročitajte koje su back to school akcije i kampanje, koje su pokrenule i sprovodile različite organizacije, kompanije, građani i pojedinci obeležile nedelju iza nas.

Ovo je prilika da vas podsetimo i da se ovogodišnji Nacionalni dan davanja, obeležava pod sloganom „Škola dobrih ljudi“ i da tim povodom prikupljamo sredstva za kupovinu savremenih učila za 60 škola u 30 opština širom Srbije.

Školski pribor za socijalno ugrožene mališane

Izdavačka kuća Ars Lamina, u saradnji sa knjižarom Literatura.mk donirala je, u okviru kcije „Srećna školska godina“, pribor za decu iz socijalno najugroženijih kategrija.

U okviru akcije, koju je sprovelo udruženje „Projekat sreća“, donirano je više od 800 komada školskog pribora, knjiga, svesaka i časopisa.

Trka radosti“ u Bitolju i Skoplju

Pored toga, „Projekat sreća“ je, u susret novoj školskoj godini, u Bitolju i Skoplju 1. septembra organizovao humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Trka radosti“.

U pitanju je trka za decu, humanitarnog i edukativnog karaktera, čiji je osnovni cilj prikupljanje školskog pribora za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih kategorija.

Osim humanitarnog, ova trka nije imala takmičarski već edukativni i zabavni karakter i u njoj su učestvovala deca starosti od 7 do 12 godina.

Događaj su podržali Crveni krst Bitolj, Sportska akademija Bitolj, Triatlon klub Triogy Racing MKD i mlekara Bucen Kozjak iz Kumanova.

Humanitarna akcija „Podijelimo jer zajedno možemo više“ obezbedila školski pribor za 225 mališana u Crnoj Gori

U humanitarnoj akciji, koju je organizovalo Udruženje „Roditelji“, pod nazivom „Podijelimo, jer zajedno možemo više“, 225 dece iz 116 socijalno ugroženih porodica iz više gradova Crne Gore dobilo je školski pribor i školsku opremu, a kako navode iz udruženja, pribor će dobiti još 78 porodica.

U okviru akcije, donacije su prikupljane uz podršku građana, koji su donirani školski pribor ostavljali u korpama za donaciju, postavljenim na nekoliko lokacija u nekoliko gradova u Crnoj Gori.

Kako ističu organizatori, znaćajan doprinos uspešnosti akcije dali su volonteri udruženja „Roditelji“, Gimnazije „Slobodan Škerović“ i Alfa centra u Nikšiću, koji su prikupljali sredstva i učestvovali u pakovanju i podeli donacija.

Školski pribor za 148 prvaka iz Bosanske Dubice

Udruženje "Fokus", kroz projekat "Prvi školski dan", i uz podršku donatora – fizičkih i pravnih lica iz BiH i inostranstva obezbedilo je školski pribor za 148 učenica i učenika iz opštine Bosanska Dubica, koji ovog septembra polaze u prvi razred.

Udruženje „Fokus“, inače, već nekoliko godina za redom, kroz različite humanitarne inicijative, pomaže građanima iz opštine Bosanska Dubica.

Kompanija „Bom Impeks“ obezbedila 75 paketa školskog pribora za mališane iz Banja Luke

Povodom početka nove školske godine firma „Bom Impeks“ iz Banjaluke je obezbedila poklon pakete školskog pribora za područnu Osnovnu školu Sveti Sava u Pavlovcu, koju pohađa 75 učenika od 1. do 5. razreda.

Kako navode iz kompanije, fokus njihovo društveno odgovornog poslovanja je na deci i organizacijama i institucijama koje pomažu deci.

Kompanija UNIQA osiguranje donirala školski pribor i opremu za decu i mlade izlečene od raka

Povodom početka nove školske godine, UNIQA osiguranje je doniralo anatomske školske torbe, osnovni školski pribor i opremu za predstojeću školsku godinu, učenicima i studentima izlečenim od raka, sa područja Tuzlanskog kantona.

Ova aktivnost realizovana je pod nazivom „Zajedno kroz školska vrata, za djecu izliječenu od raka“ i u saradnji sa Udruženjem porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ , Tuzla.

UNIQUA osiguranje, inače, tokom 2019, godine, na teritoriji BiH sprovodi projekat „Radost života“, koji za cilj ima unapređenje društvenog položaja dece i mladih, posebno onih koji dolaze iz najranjivijih kategorija društva.

Udruženje Pomozi.ba obezbeđuje užine za mališane širom BiH

Još jednu humanitarnu akciju povodom početka nove školske godine sprovodi humanitarna organizacija Pomozi.ba.

U pitanju je projekat Užine, započet 2014. godine, sa ciljem da se obezbedi školska užina đacima bez jednog ili oba roditelja, deci sa poteškoćama u razvoju i mališanima iz socijalno ugroženih porodica.

U okviru ovogodišnje akcije, Pomozi.ba će obezbediti užine za 1500 dece.

Ukoliko ste iz BiH, za akciju možete donirati pozivom na humanitarni broj 17002, pri čemu jedan poziv obezbeđuje 4 užine.

Pojedinci i kompanije mogu donirati i uplatama na žiro-račun i putem PayPala, a sve detalje o akciji i kako da je podržite, možete pogledati na linku.

Kompanija Comtrade donirala 16 lap top računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici

Kompanija Comtrade je Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici donirala 16 lap top računara, koji će, osim za kompjutersko opismenjavanje učenika, biti iskorišćeni za uvodjenje te škole u sistem elektronskih dnevnika i aktiviranje usluge elektronskog upisa.

Nova stolarija za osnovnu školu u Lebanu

Zahvaljujući donaciji Stevana Škorića, humanitarca iz Splita, koji živi u Kanadi, istureno odeljenje lebanske osnovne škole „Radovan Kovačević – Maksim“, koja se nalazi u mestu Konjin, dobilo je novu stolariju.

Škorić je pokrenuo humanitarnu akciju, u okviru koje je, sa prijateljima, prikupio oko 5.000 kanadskih dolara, odnosno oko 300.000 dinara. Prikupljeni novac upotrebljen je za nabavku nove školarije za osnovnu školu u Konjinu, koju pohađa 36 učenika.

Školska oprema i  „Moja kravica“ paketići za decu iz Prihvatilišta

Kompanija Imlek je, povodom početka školske godine i u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda, donirala sveske, rančeve i paketiće sa mlečnim proizvodima „Moja kravica“ školarcima koji borave u Prihvatilištu za decu Beograda.

Pored Prihvatilišta u Beogradu donacija je obezbeđena i za decu iz Dečjeg sela Sremska Kamenica i Doma za decu i omladinu Duško Radović iz Niša.