Nedelju iza nas obeležio je veliki broj različitih akcija i donacija namenjenih deci, prvenstveno onih koje, na različite načine, podržavaju unapređenje zdravlja, uslova za lečenje i kvaliteta života dece.

Neke od akcija su još uvek u toku, tako da ih možete podržati, a organizacijama institucijama i ustanovama iz Srbije skrećemo pažnju na konkurs za podršku projektima za unapređenje zdravlja dece, koji je raspisala kompanija Vivify Ideas.

Kompanija Vivify ideas podržava projekte za unapređenje zdravlja dece

Kompanija Vivify Ideas raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje projekata koji direktno doprinose unapređenju zdravlja dece.

Na konkurs se mogu prijaviti udruženja građana, neformalne grupe, ustanove i institucije. Ovim konkursom biće dodeljeno 1.200.000 dinara, a pojedinačnim projektima može biti dodeljeno do 200.000 rsd.

Konkurs je otvoren do 14. oktobra, a za više informacija i prijavljivanje, posetite link.

Aplikacija „Pruži korak“ – donirajte korake za novu NURDOR Roditeljsku kuću u Beogradu

Udruženje NURDOR lansiralo je aplikaciju „Pruži korak“, čiji je cilj prikupljanje donacija za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. Roditeljska kuća namenjena je za smeštaj dece obolele od malignih bolesti i njihovim porodicama iz cele Srbije, koja zbog lečenja moraju doći u Beograd.

Aplikacija je dostupna na Play i App store-u i ukoliko već niste možete je instalirati i donirati svoje korake za podršku deci oboleloj od raka i njihovim porodicama.

Aplikacija funkcioniše po principu pedometra - meri vaše korake i nakon svakog pređenog kilometra kovertovatuje ih u dinare, a novac prikupljen na taj način NURDOR-u doniraju kompanije koje podržavaju akciju.

Više o aplikaciji, kao i o tome kako se mogu uključiti pojedinci, a kako kompanie, pisali smo OVDE.

CarGo donirao milion dinara za NURDOR

Kampanju NURDOR-a za izgradnju nove roditeljske kuće donacijom u iznosu od milion dinara podržalo je i Udruženje CarGo.

Pored toga, CarGo će pružati podršku na putu Tamari i Bogdanu, predstavnicima NURDOR-a, koji u okviru kampanje „Pruži korak“ pešače od Niša do Beograda u periodu od 19. do 26. septembra.

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo, pozvao je građane da se uključe u akciju tako što će instalirati aplikaciju „Pruži korak“ i pešačiti za izgradnju nove roditeljske kuće, kao i druge kompanije „da se uključe i podrže korak svakog od ljudi koji šeta za decu obolelu od raka“.

„Ova akcija pokazuje kako digitalna transformacija poboljšava život u Srbiji. Zato je ovo priča koja pomera granice. Ovo je borba za život, a naša dužnost je da budemo borci“, istakao je Vučić.

Humanitarna "Večera kod Miletića" za Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“

Humanitarna "Večera kod Miletića" namenjena prikupljanju sredstava za Dečije selo u Sremskoj Kamenici održana je na Trgu slobode u Novom Sadu, u okviru trećeg festivala nacionalnih kuhinja "Food Planet".

Prvi događaj ove vrste u Srbiji, koji je kompanija Color Media Communications organizovala po uzoru na "Long table" iz Graca, okupio je 150 građana koji su se udružili kako bi prikupili pomoć za Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

Predsednik Color Media Communications, Robert Čoban, istakao je da se nada da će ovakav tip događaja postati tradicija, s obzirom na to da je „istraživanje Fondacije "Katalist" pokazalo da je Novi Sad najhumaniji grad u Srbiji: čak 67% Novosađana učestvuje u različitim vidovima humanitarnih akcija dok je na republičkom nivu prosek 43%“.

Novac prikupljen na događaju biće upotrebljen za opremanje stanova bivših šićenika Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici koji se pripremaju osamostaljivanje.

Humanitarni turnir za Dečiju kliniku Tiršovoj

Drugi humanitarni turnir u fudbalu "Diplomate za decu" (Diplomats 4 Children) u kome su učestvovali predstavnici ambasada u Srbiji i državnih institucija Srbije održan je prošlog vikenda na sportskim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije u Beogradu, a sva prikupljena sredstva biće donirana Odeljenju za hematologiju i onkologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu.

Organizatori turnira bile su ambasade Poljske i Slovačke u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, a na turniru su učestvovali i predstavnici ambasada Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, EU delegacije u Srbiji, Misije OEBS-a i drugi.

Plava Poliklinika nudi besplatne logopedske usluge

Plava Poliklinika iz Tuzle, u saradnji sa humanitarnom organizacijom ”Nova Nada” pokrenula je projekt ”Rame uz rame” u okviru koga će pružati besplatne logopedske usluge za decu sa poteškoćama u govoru.

Prijekat će trajati 6 meseci, a pregledi će se obavljati subotom i nedeljom. Detaljne informacije možete pronaći na sajtu i Facebook stranici Plave poliklinike.

Oslikavanje zidova roditeljske kuće u Banja Luci

“Roditeljska kuća” u Banja Luci otvorena je pre tri godine i nalazi se u blizini Kliničkog centra. U njoj je omogućen besplatan smeštaj za decu koja se leče od raka i njihove roditelje čije je mesto boravka udaljeno od Banja Luke.

Roditeljsku kuću građani i kompanije podržavaju kroz različite akcije, a nedavno je održana i akcija oslikavanja ove kuće, kako bi se ambijent učinio lepšim i prijatnijim za mališane koji u njoj borave.

Akciju je pokrenuo Milan Berić, jedan od osnivača udruženja ISKRA, koje se zalaže za podizanje svesti o kanceru kod dece.

U akciji oslikavanja učestvovalo je nekoliko slikara, kojima su se pridružila i deca, što je celoj akciji dalo poseban značaj.

Mališani iz Bijelog Polja organizovali humanitarnu priredbu za lečenje bolesnog vršnjaka

Grupa mališana iz Bijelog Polja, odlučila je da samostalno organizuje humanitarnu priredbu, sa ciljem prikupljanja pomoći za bolesnog vršnjaka.

Priredbu su organizovali za svoje komšije, u bijelopoljskom naselju Nikoljac, a zahvaljujući svom humanom nastupu uspeli su da prikupe 700 EUR za lečenje osmogodišnjeg Jovana Zejaka koji boluje od leukemije.

Humanitarna večera za novo odeljenje dečije hematologije i onkologije KBC-a Zagreb

U Zagrebu je prošle nedelje, sa ciljem prikupljanja sredstava za Zakladu - dječja onkologija Rebro, organizovana humanitarna večera.

Događaj je organizovala Francusko-hrvatska trgovinska i industrijska komora, a prikupljeni novac namenjen je za izgradnju i opremanje novog odeljenja dečije hematologije i onkologije KBC-a Zagreb.

Predsednica Zaklade - dječja onkologija Rebro Anamarija Zorović poručila je kako je ovaj projekat važan za svu decu Hrvatske i da će se „izgradnjom odjela poboljšati standard i uvjeti liječenja i samim time povećati stopa izlječenja maligno oboljele djece“.

Donacija za Opću bolnicu u Sisku

Zahvaljujući humanitarnoj akciji „Obrtnici za djecu“, Odjel za pedijatriju Opće bolnice u Sisku dobio je novi, savremeni uređaj za održavanje vitalnih funkcija malih pacijenata, vredan oko 109 hiljada kuna.

U pitanju je monitor i defibrilator s popratnim nastavcima. Voditelj pedijatrijskog odela dr Goran Kuzmac istakao je da je ova donacija od velikog značaja jer stari uređaj više nije mogao zadovoljiti potrebe jer zbog istrošene baterije više nije mogao izdržati transport bolesne dece do Zagreba, pa će novi uređaj doprineti boljim uslovima rada.