Kako smo tokom posljednje dvije godine, pa tako i danas, još uvijek usred novih valova COVID-a 19, sve se potpuno promijenilo – škole, poslovi, zdravstvo, raspusti, pa čak i zagrljaji.

U svemu tome, nažalost, sigurno je da pandemija još nije gotova. No, kako je aktualni virus još uvijek uporan, sigurno nije jedini koji se nalazi na listi upornosti.

Još jednom vam predstavljamo ljude, kompanije i udruženja koji nemjerljivo doprinose borbi protiv  COVID-a 19 i koji nam pokazuju da je solidarnost, posebno u vrijeme krize, jedna od svijetlih tačaka na koje se zaista možemo osloniti.

Osvrnimo se na priče filantropa iz regije koji su pravi primjer boraca i borkinja protiv pandemije.

Kaufland ponovo donirao maske djeci

S obzirom na porast broja novozaraženih građana, te s ciljem brže stabilizacije života na zemljotresom pogođenim područjima, Kaufland je ponovo donirao dječje jednokratne maske školarcima iz partnerskih „Kaufland škola voća i povrća” i zdravstvenim ustanovama

Ovaj put trgovački lanac donirao je gotovo 400.000 dječjih maski. Donacija je tako stigla do djece iz tri hrvatske županije u kojima je nakon zemljotresa od 29. decembra 2020. proglašeno stanje katastrofe.

Važno nam je da ne zaboravimo na najranjiviju skupinu našeg društva u trenutno još uvijek vrlo osjetljivom području naše zemlje. Ovom donacijom želimo podsjetiti na to da nije dovoljno djelovati samo direktno nakon krize, već podršku trebamo pružati i u kasnijim fazama oporavka zemljotresom pogođenog područja. Nama je u Kauflandu izuzetno važno zdravlje mališana u Hrvatskoj, stoga vjerujemo da ovim znakom pažnje možemo bitno uticati na njihovu sveukupnu dobrobit i zaštitu, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Podsjećamo, kroz dugogodišnji projekt „Kaufland škola voća i povrća“ ovaj trgovački lanac svake sedmice djeci u 42 javne osnovne škole i 12 ustanova s ​​redovnim i posebnim programima za djecu s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske donira svježe voće i povrće.  Uz to, petu godinu zaredom bio je glavni pokrovitelj UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza”, a u pripremi je i sada već tradicionalna božićna donacija Kauflanda našim najmlađim.

Donirana dezinfekcijska sredstva školama u Bijeljini

Javna ustanova „Vode Srpske" donirala je 45 paketa dezinfekcijskih sredstava za ruke osnovnim i srednjim školama na području Bijeljine.

Predsjednici Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola bijeljinske regije Predrag Račanović i Duško Đurić zahvalili su na donaciji i istakli da će im nove zalihe dezinfekcijskih sredstava olakšati borbu protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Voda Srpske”.

Kako se navodi, tokom pandemije značajno je povećana potrošnja dezinfekcijskih sredstava za ruke  u školama, a svaka nova količina koju dobiju dobrodošla je u cilju očuvanja zdravlja učenika i prosvjetnih radnika.

„Superheroji“ nastavljaju podršku zdravstvenim ustanovama

U okviru Hemofarmove akcije Superheroji maske nose ispod očiju”, sredstvima prikupljenim od prodaje Hemofarmovih vitamina i minerala, Magnetransa, Imunocinka, Polivita B plus i Eunova Duo Protecta D3 K2 nabavljena je oprema za još tri zdravstvene ustanove u BiH.

Ovom prilikom Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović” u Banjoj Luci, Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ i Domu zdravlja Cazin biće donirana zaštitna oprema (maske, odijela i rukavice), antigenski testovi, dezinfekcijska sredstva, pulsni oksimetri i nebulizatori u vrijednosti većoj od 20.000 KM (10.200 EUR).

Hemofarm je pokrenuo akciju „Superheroji maske nose ispod očiju” u novembru prošle godine i od tada do danas osigurana je pomoć u zaštitnoj i medicinskoj opremi, dezinfekcijskim sredstvima i antigenskim testovima za 17 zdravstvenih ustanova u BiH ukupne vrijednosti 100.000 KM (51.000 EUR).

U okviru ove akcije, veliki broj zdravstvenih ustanova u BiH pomogli smo donacijom opreme koja doprinosi zaštiti zdravstvenih radnika i njihovoj većoj efikasnosti u svakodnevnom radu. Veoma smo ponosni na našu kampanju „Superheroji” jer je ona uspješna upravo zato što su građani u nama prepoznali partnera koji je tu kada je potrebno. Osluškivati potrebe zajednice i pomoći drugima jeste osjećaj kojem prirodno svi težimo. Probiotici, minerali i vitamini od velike su važnosti kako u samoj prevenciji i terapiji COVID-a 19 tako i u postcovid stanjima umora i vraćanja energije. Osim donacije opreme i upućivanja apela o poštivanju epidemioloških mjera, pružili smo i važan doprinos  podizanju svijesti o važnosti rehabilitacije osoba koje su preboljele COVID-19. Nastavljamo istim putem, tamo gdje smo stali da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi, rekao je Saša Urošević, direktor Hemofarma BiH.

Kampanja Superheroji” nastavlja se do kraja godine, a odvajanjem sredstava od prodaje Hemofarmovih probiotika, vitamina i minerala, Imunocinka, Polivita B plus i Eunova Duo Protecta D3 K2 biće obezbijeđena dodatna zaštitna oprema za zdravstvene ustanove u BiH.

Lijep gest kikindskog ugostitelja

Robert Pataki, poznati ugostitelj iz Kikinde, donirao je Domu zdravlja frižider u kojem medicinski radnici čuvaju vakcine. Na početku krize uzrokovane koronavirusom i vanrednog stanja, Pataki je svakodnevno dostavljao obroke medicinskom osoblju Infektivnog odjeljenja Opće bolnice.

Krajem septembra prošle godine, donirao je četiri beskontaktna toplomjera Dječjem i Školskom dispanzeru. Dobrotom i plemenitošću, ponovo je ganuo zdravstvene radnike. Iako je pandemija korone desetkovala poslovanje mnogih restorana, pa i njegovog, Pataki je i ovim primjerom potvrdio da nije baš sve tako crno: Ovo je, u neku ruku, i moj apel sugrađanima da se vakcinišu, kako bi se situacija što prije normalizirala. Za nas ugostitelje, to je veoma važno. Pozivam kolege poduzetnike da u ovom kriznim vremenima pomognu našem zdravstvu, naravno ako su u mogućnosti. Što se mene tiče, čim sam čuo da je Domu zdravlja potreban frižider za čuvanje vakcina, odučio sam da ga kupim i doniram, rekao nam je Pataki.

Da je donacija stigla u pravi čas potvrdila je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Frižider nam je bio neophodan, s obzirom da je počela vakcinacija i protiv sezonske gripe. Zaista smo zahvalni. Hvala svima koji su bilo šta donirali, pomogli našoj ustanovi i kikindskom zdravstvu. Epidemijska situacija i dalje je zabrinjavajuća. Na današnji dan imamo 630 oboljelih, a u bolnici 35 hospitaliziranih COVID pacijenata. Dosad imamo oko 26.000 vakcinisanih građana i to prvom dozom, rekla je dr Marković.

Kineska ambasada donirala vozila

Ambasada Kine u Podgorici donirala je Kliničkom centru Crne Gore 50.000 eura za borbu protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Iz te zdravstvene ustanove navode da su direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović i izvanredni i opunomoćeni ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Đin saglasni da, zajedničkim snagama, mogu raditi na unaprjeđenju odnosa.

Oni su saglasni da će za te potrebe razmjenjivati sve podatke i informacije, kao i stručnu pomoć, koja može biti značajna za dalje unaprjeđenje saradnje, u duhu partnerstva i međusobnog povjerenja, saopćili su iz Kliničkog centra.

Ovo nije prva donacija kineske Vlade i naroda toj ustanovi, zdravstvenom sistemu i državi Crnoj Gori.

Tradicionalno prijateljstvo dva naroda, krunisano još jednim filantropskim činom Ambasade, zaslužuje posebno poštovanje jer se, nakon dvije godine pandemije, cijeli svijet i dalje suočava sa njenim neizvjesnim tokom i ishodom, istakli su iz Kliničkog centra.

Oni su poručili da je suzbijanje pandemije moguće jedino međusobnim razumijevanjem i zajedničkim djelovanjem svih zemalja, posebno u borbi protiv dezinformacija.

Humanitarna akcija za Covid odjeljenje Opšte bolnice Dubrovnik, prikupljeno 84.000 kuna 

Odrađen je dobar posao, zadovoljni smo uspjehom akcije koja je počela licitiranjem simboličnih iznosa. A naši sugrađani su, jednako kao i umjetnici, začinili akciju, završna je poruka humanitarne akcije u korist COVID odjeljenja Opće bolnice Dubrovnik koja je pokrenula lavinu dobrote. Akcija je pokazala kako imamo veliko srce i želju da pomognemo za opće dobro.

Atmosfera aukcije bila je ležerna i akcija je nesmetano tekla, a građani su istrajno pozivali na telefone i licitirali. Atmosferi su pridonijeli i voditelj aukcije Ivica Puljić i kolege iz medija ― medijskih pokrovitelja aukcije, ali i muzičarka Maja Grgić koja je, u pratnji Tea Martinovića, virtuozno pjevajući stvorila atmosferu art-jazz caffea. Naravno, mnogo je doprinijela i Ana Obradović Skračić kao organizatorica ove akcije.

Tokom ove aukcije prodali smo skoro 90 posto ponuđenih umjetnina, a uvjereni smo kako ćemo ubrzo prodati i sve ostale. No, o tome koliki je ukupno izlicitirani iznos te koliko će iznositi naš finansijski doprinos COVID odjeljenju Opće bolnice Dubrovnik još uvijek ne možemo reći, sve dok kupci novac ne uplate i tako potvrde kupovinu. No, taj podatak će biti vrlo brzo i javno obznanjen, rekla je Ana Obradović Skračić na kraju večeri.

Dubrovački umjetnici Josip Škerlj, Vedran Grabovac, Mirsada Baljić, Nikolina Šimunović, Antonija Rusković, Davor Lucijanović, Duško Šibl, Katarina Alamat Kusijanović, Maro Cetinić, Josip Pino Trostnman, Željko Perković, Mia Maria Škoda i Barbara Krilanović, Veronika Šulić, Ivan Mladošić, Sven Klobučar, Ivo Mladošić, Anabel Zanze, Jasmina Runje, Mara Bratoš, Robert Kralj, Deša Vlahutin, Berta Miloš, Wanda Mitrović, Nada Zec Ivanović, Samir Serhatlić, Viktor Šerbu, Lucija Perojević, Josip Ivanović, Lukša Peko, Tonko Smokvina, Anamarija Obradović, Marija Lipanović, Lena Kramarić, Ivo Grbić, Mercedos Bratoć, Jadranka Munitić i Iris Lobaš Kukavičić samo su neki koji su se uključili i podržali humanitarnu akciju u korist COVID odjeljenja Opće bolnice Dubrovnik.

U akciji se natjecalo i za slike čiji su autori ostali likovni umjetnici, a donatori su bili naši kolekcionari i galerije. Tako je sliku Dimitrija Popovića u korist ove akcije darovao galerist i renomirani kolekcionar Andrija Seifried, dok je sliku Lukše Peka darovala Galerija „Artur”, sliku Dore Orešić darovala je „Dubrovačka kuća”, sliku Mara Mitrovića Galerija „Klarisa”, a sliku Antuna Masle darovala je Galerija „Masle”.

Na velikoj aukciji umjetnina koju je organizirala Ana Obradović Skračić u nedjelju, 21. novembra, prikupljeno je 84.000 kuna (11.100 EUR).

Za aukciju su brojni dubrovački i hrvatski umjetnici donirali svoje radove, a aukciji su se putem telefona odazvali naši sugrađani koji su i u ovom teškom vremenu uspjeli izdvojiti iz svojih kućnih budžeta novac u humanitarne svrhe.

Cjelokupni prihod od ove, ali i svih ostalih akcija koje su bile ili će biti organizirane, namijenjen je potrebama COVID odjeljenja dubrovačke Opće bolnice.


Humanitarnoj aukciji za Covid odjeljenje podršku pružila i Miss Universe Hrvatske

Iza nas je virtualna humanitarna aukcija umjetničkih djela za pomoć COVID odjeljenju u Općoj bolnici Dubrovnik. U sat i po vremena u prostoru Lazareta zvonili su telefoni, a ljudi u improviziranom ‘call centru’ javljali su se na pozive ljudi koji su licitirali za umjetnička djela. Čak 74 djela su donirana, a neki od umjetnika dobrotvora odlučili su također doći, i dodatno svojim prisustvom podržati ovu humanitarnu akciju. To su Josip Škerlj, Robert Kralj, Iris Lobaš Kukavičić te drugi… U Lazarete je stigla i Miss Universe Hrvatske Ora Ivanišević, koja je i sama poznata po humanitarnom radu.


Jeste li učinili dobro djelo za svoju zajednicu tokom pandemije? Ukoliko niste, razveselićemo vas činjenicom da to još uvijek možete promijeniti. Posjetite našu crowdfunding platformu Donacije.rs i saznajte kojim akcijama možete pomoći da brže dostignu svoj cilj. Obećavamo vam da će dobar osjećaj brige o zajednici biti nemjerljiv.