Novac nije jedina stvar koju možete da donirate. Tako je grupa prevodilaca iz Vojvodine 2014. godine pokrenula neformalnu grupu “Prevodilačko srce” - za ove 4 godine su prerasli u regionalnu inicijativu koja je pomogla da preko 1.000 porodica dobije besplatan prevod medicinske dokumentacije za svoje članove kojima je potrebno lečenje u inostranstvu.

Sve više obolelih ljudi iz našeg regiona se leči u inostranstvu, a prevod jedne stranice košta i do 20 EUR. Za obolele i njihove porodice to predstavlja veliki trošak.

Zato je Olgica Andrić, profesorka italijanskog jezika pokrenula Facebook grupu “Prevodilačko srce” koja uz pomoć prevodilaca i stručnjaka iz oblasti medicine besplatno prevodi medicinsku dokumentaciju. U ovoj grupi sada ima više od 300 prevodilaca koji prevode na razne svetske jezike, a najviše na nemački, engleski i italijanski.

“Znajući koliko nevolja već imaju ti ljudi, ne želim i nikada im neću naplatiti taj svoj rad”, ističe profesorka Andrić.

Grupa od skoro sarađuje sa ambulantom “Medicina Solidale” iz Kalabrije (Italija) koja im nudi pomoć u vidu informacija koje mogu biti korisne i za same pacijente i njihove porodice, kao i u vidu preporuke referentnih ustanova i podrške kod pronalaženja smeštaja za pratioce.