Svima nama stalo je da prostor u kom boravimo svakog dana bude prijatan i funkcionalan.  Ipak, ljudi iz čitavog regiona sve su svesniji toga da zajedno možemo da ulepšamo i opremimo i one prostore i mesta koji su važni i korisni za celu zajednicu.

Igralište za decu iz kraja, novi vrtić u mestu u kome i dalje ne postoji ili dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju – to su samo neke vrste prostora koji su u prethodnim nedeljema unapređeni zahvaljujući podršci građana i kompanija. Naravno, kada govorimo o ulepšavanju javnih mesta, veoma je važno osvrnuti se i na neke važne inicijative koje pomažu zaštitu cele životne okoline.  

Pročitajte više o tome, u ovih 8 priča: 

1. Mario Carek pešači duž hrvatske obale za udruženje Latice 

Da li znate da je potrebno više od milion koraka da se prepšači hrvatska obala? Mario Carek, hrvatski alpinista, odlučio je da napravi ovaj poduhvat hodajući rutom Via Adriatica, od Pule do Dubrovnika. Kao i slične inicijative (na primer, putovanje Snežane Radojičić za dečije Svratište u Beogradu), i Marijovo putovanje, osim geografskog ima i humani cilj. Za svaki korak koji napravi građani mogu da doniraju, a na kraju kampanje Milijun koraka za Latice sav novac biće upućen udruženju Latice koje se brine o 43 dece sa smetnjama u razvoju i 33 osobe iznad 21 godine s intelektualnim teškoćama. Novac je potreban kako bi se opremio novi prostor koji je udruženje dobilo od Grada Korpivnice. U pitanju je jedna od praznih zgrada u koprivničkom Kampusu, koje će udruženje renovirati uz pomoć sredstava prikupljena tokom humanitarne akcije “Darujte prostor Laticama”, prilikom koje je prikupljeno o ko 6.700 EUR (50.000 HRK). Za opremanje novog prostora potrebno je oko € 400.000 EUR (3.000.000 HRK). Donirajte i pomozite Laticama da opreme svoj novi prostor.

2. Cementara Kakanj još jednom ugostila građane u svom parku i donirala novac za izgradnju lokalnog puta

Ako želite da vaša kompanija bude prepoznata u lokalnoj zajednici kao njen partner i društveno odgovorni brend, onda će vas sigurno zanimati da čujete primer cementare Kakanj. Već 18. put fabrika je otvorila vrata građanima Kaknja i gostima iz drugih mesta i ugostila ih u parku oko cementare. Tom prilikom organizovane su brojne sportske i zabavne aktivnosti, uz nagrade i osveženje za skoro 3.000 posetilaca. Uz ovakvo neposredno druženje zaposlenih za ljudima iz zajednice, firma je tom prilikom takođe uručila i donacija u iznosu od 5.000 EUR (10.000 KM) za izgradnju pristupnog puta u Mesnoj zajednice Povezice.

3. Srednjoškolci čiste Srbiju, a Coca Cola pomaže njihove škole

Coca Cola je brend posebno omiljen među mlađom generacijom, a zaštita životne sredine tema koja se sve češće poistovećuje sa najmlađima. Šta se dobije kada se te dve stvari spoje? Konkurs koji je Coca-Cola pokrenula u saradnji sa Nacionlanom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava. Tokom akcije učenici su prikupljali ambalažni otpad za reciklažu, a za najvrednije ekipe Coca Cola je pripremila nagrade u vidu novčane pomoći za opremanje njihovih škola. Učenici 15 srednjih škola iz cele Srbije prikupili su preko 2 tone otpada, a najuspešnjiji bili su gimnazijalci iz škole Nikola Tesla iz Apatina koji su prikupili čak 480kg. Zbog toga je njihova škola primila donaciju od 10.000 EUR za uređenje školskog dvorišta.

4. Novi koševi na seoskim igralištima u BiH 

Mnogo velikih košarkaških imena dolazi baš iz našeg regiona, ali da biste jednog dana postali profesionalci, potrebno je vežbati od malih nogu. Nažalost, u mnogim seoskim naseljima, igrališta nisu uvek u funkcionalnom stanju, a pažnju na taj problem u Bosni i Hercegovini obratila je grupa građana Snaga naroda Bratunca. Oni su zato organizovali akciju prikupljanja sredstava Koševi za naša sela, prilikom koje je obezbeđeno 1.090 EUR (2.180 KM) za postavljanje novih koševa na igralištima u mestima Fakovići, Tegare, Ranci kao i na igralištu Srednjoškolskog centra Bratunac. Do popularizacije košarke i interesovanja dece u ovom mestu baš za ovaj sport došlo je nakon plasmana košarkaša Bratunca u Premijer ligu BiH i nastavak takmičenja u tom rangu i naredne sezone. Zahvaljujći svim građanima svi mali košarkaši i košarkašice iz ovih mesta imaju odličnu priliku da vežbaju, zabavljaju se i rastu zdravo baveći se sportom.

5. Aksa donirala opremu za vrtiće u Beogradu, Novom Sadu i Nišu 

Povodom 25-ogodišnjice poslovanja čuveni brend opreme za decu i bebe pomogao je 9 vrtića u Beogradu, i po 1 u Novom Sadu i Nišu poklonivši im posteljinu i igračke. Donacija je ostvarena u okviru projekta Stimulacija zdravog razvoja i masaža, a uz donacije u 5 vrtića organizovana su i predavanja za roditelje na temu stimulacije zdravog razvoja i masaže u saradnji sa dr Mirjanom Mićović pedijatrom i dr Danijelom Marjanović defektologom. U Beogradu je takođe upriličena i rođendanska proslava kompanije uz porodičnu zabavu, rođendanske popuste i poklone i mini koncert pevačice Tijane Dapčević.

6. Trka u Prilepu za podršku Centru za osobe sa cerebralnom paralizom 

Oko 2.000  ljudi učestvovalo je na trci pod nazivom We run, we care koja se po 2. put održala u Prilepu. Kotizacija za učešće u trci – 1,6 EUR (100 MKD) - namenjena je održavanju i dodatnom opremanju Centra za osobe sa cerebralnom paralizom.Trku je organizovala Opština Prilep uz podršku nekoliko lokalnih kompanija. Veliki broj učesnika i ove godine pokazao je da je spremnost građana da na ovaj način podrže ciljeve od opšteg dobra i ukazao na to da će se ovakve akcije nastaviti i u narednim godinama.

7. Fondacija Đoković i Exit fondacija zajedno za dečije vrtiće 

Nova kampanja za izgradnju dečijih vrtića u Srbiji, koju Fondacija Novak Đoković sprovodi već nekoliko godina, pokrenuta je u okviru ovogdišnjeg Exit festivala. U novoj kampanji “Da i za mene bude mesta – izgradimo vrtiće zajedno” aktivan je humanitarni broj 2205, a cena poruke iznosi 100 dinara, ili putem ovog linka. Prvi cilj kampanje jeste da se tokom četiri dana festivala prikupi 28.450.000 RSD potrebnih za rekonstrukciju i dogradnju vrtića Lasta u naselju Čenej u Novom Sadu. Dok uživate na festivalu u Novom Sadu, ne zaboravite da donirate i pomognete mališanima iz ovog grada da dobiju bolje uslove za sticanje predškoloskog obrazovanja. 

8. CEDIS donirao 20.000 EUR za KCCG

I Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) nedavno je proslavio rođendan, i to 3. Kao što mi vrlo dobro znamo, najbolji način za slavlje je deljenje, a tom logikom vodio se i CEDIS koji je ovim povodom uputio 20.000 EUR za Klinički centar Crne Gore. Od osnivanja, CEDIS u okviru društveno-odgovornih aktivnosti posebnu pažnu poklanjao saradnji sa ovom institucijom, a ukupan iznos sredstava doniranih za KCCG, uključujući i ovogodišnju, dostigao je 79.000 EUR. Iz bolnice je naznačeno da će novac od najnovije donacije biti iskorišćen za kupovinu opreme za Odeljenje intenzivne nege.