U nedelju, 7. aprila obeležava se Međunarodni dan zdravlja

Prema rezultatima našeg Izveštaja o dobročinstvu, u 2018. zdravstvo je u prošloj godini ponovo bila oblast za koju se u Srbiji najčešće donira - 32,3% ukupnog broja akcija bilo je namenjeno ovoj oblasti.

Očigledno je da svi znamo koliko je zdravlje vredno. Znamo koliko je važno da ga čuvamo, ali i da na raspolaganju imamo dobro opremljene bolnice kako bismo znali da je u svakom trenutku moguće dobiti adekvatnu negu. 

Ipak, kada zdravstveno stanje zahteva urgentno reagovanje, ili lečenje u drugim državama, česti su slučajevi gde vidimo koliku moć ima naša zajednica. Dobar primer u Srbiji je svakako fondacija Budi human, na čijem sajtu građani uvek mogu da saznaju kome je potrebna pomoć i doniraju novac za lečenje pojedinaca.

Ove nedelje govorimo o tome koliko su ljudi iz regiona spremni da pomognu kada je u pitanju lečenje drugih.

1. Skoro 5 miliona evra prikupljeno za malu Milu 

Kada je 26. marta na svom Facebooku objavio da je njegovoj ćerki Mili potrebna pomoć, Marin Rončečvić iz Rijeke nije ni mogao ni da zamisli koliki će odziv biti ljudi širom Hrvatske. Već 1. aprila, Marin je poručio da treba prestati sa uplatama, kako je potrebna suma od 2,5 miliona evra višestruko premašena, a naznačio je i da će naknadno biti odlučeno kako će preostali novac biti iskorišćen, odnosno čije lečenje će pomoći. Prema poslednjim podacima, za Milu je prikupljeno skoro 4,7 miliona evra (35 miliona kuna). Mala Mila ima 2 godine i boluje od leukemije. Mogućnost izlečenja za nju predstavlja eksperimentalna terapija koja je dostupna u Dečijoj bolnici u Filadelfiji, a zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u rekordnom roku, Mila je pre nekoliko dana otputovala na lečenje

2. Dečak prodaje poklon od Pjanića da pomogne bolesnom sugrađaninu 

Ismet Hodžić, osmogodišnjak iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja i sam se ne tako davno suočio sa bolešću. Prošle godine prikupljana su sredstva za njegovo lečenje, a on je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i čeka na transplantaciju jetre. Tokom lečenja, Ismet je kao vid podrške dobio i jedan poseban poklon - loptu koju mu je darovao čuveni fudbaler Juventusa Miralem Pjanić. Iako je ovaj poklon dečaku posebno značajan, Ismet je odlučio da ga proda kako bi novac donirao za lečenje svog sugrađnina Mahira Memića. Aukcija, koju je organizovala Ismetova sugrađanka Naila Muminović, traje do kraja maja. Do sada najviša ponuda iznosi 500 EUR (1.000 KM) uz uslov da lopta i dalje ostane kod svog prvobitnog vlasnika, Ismeta. Ponuda je došla od vlasnika firme Balkan Transfer. 

3. Održan 10. Teleton za kupovinu magnetne rezonance 

Jubilarni 10. Teleton koji organizuje RTS održan je u utorak 2. aprila u sklopu akcije Rak je izlečiv kako bi se obezbedila sredstva za kupovinu magnetne rezonance za Klinički centar Srbije. Prema poslednjim rezultatima, samo tokom ove večeri primljeno je 8.705 poziva a poslato 75.545 SMS poruka. Telefon je zatvoren u petak, 5. aprila u ponoć. 

  

4. Ivan Ravlić donira električna kolica

Još krajem februara ispratili smo vest o gestu Ivana Ravlića, čovek iz Teslića koji je do sada donirao čak 12. električna kolica. Poslednja u nizu poklonio je Miletu Burkiću, bivšem ribaru iz Banjaluke, koji je osoba sa invaliditetom, a zbog teškog ekonomskog stanja nije bio u prilici da sam priušti ovakva kolica. Dva čoveka povezao je Dragiša Ristekić iz Udruženja dijabetičara “Dijabeta” Doboj. Sa prilikama da nekome pomognemo svi se susrećemo svakodnevno, ali retki su oni koji se trude da saznaju kako će njihova podrška ostvariti najveći uticaj i pruže pomoć onima kojima je najpotrebnija, bez obzira da li se radi o prvim komšijama ili ljudima iz drugog grada. 

5. Udruženje Bosna Sandžak doniralo opremu Domu zdravlja u Tutinu 

Udruženje dijaspore iz Istanbula 8. marta doniralo je opremu vrednu 100.000 EUR. Za donaciju je zadužen klub žena ovog udruženja, koje su povodom Međunarodnog dana žena, želele da na ovaj način podrže žene u domovini. Baš zato je vredna oprema poslužila za opremanje porodilišta u okviru tutinske bolnice, a donacija se sastoji od ultrazvučnog kolor dopler aparata, 5 inkubatora, autoklava, 3 porođajna stola, 12 bolesničkih kreveta, kao i hirurških setova.

6. Rotary klub Budva za bolnicu Danilo I 

Tokom donatorske večeri koja je održana 15. marta na Cetinju prikupljena je suma od 38.000 EUR. Ovaj novac, uz sredstva prethodno obezbeđna tokom događaja Ladies Night i doprinos Rotary fondacije čine sumu od 100.000 EUR. Sredstva će pomoći opremanje bolnice Danilo I na Cetinju, najstarije bolnice u Crnoj Gori. Posebni doprinos večeri, dali su i brojni predstavnici iz sfera kulture i zabave, između ostalih grupa Perper, Kravljesko pozorište Zetski dom i KUD Njegoš, čiji članovi su goste zabavljali izvođenjem narodnih igara.