Da li ste nekada poželeli da se bavite umetnošću? Ili je to san koji i dalje imate? 

Znamo koliko su umetnost i kultura važne za razvoj društva - kroz umetnost možemo da bolje sagledamo sebe i svoj način života, povežemo se sa drugima, osetimo empatiju. Pa ipak, umetnost i kultura i dalje nisu dovoljno prepoznate kao važne oblasti za ulaganje  – u 2018. svega 1-3% donacija privatnog sektora u Srbiji bile su usmerene ka ovoj temi.  

Posebno interesantan primer kako umetnost direktno pomaže razvoj zajednice, nedavno smo dali sa 5 knjiga nastalih iz dobrih dela povodom Svetskog dana knjige.  

Danas nastavljamo da govorimo o temi dobročinstva i umetnosti. Bilo da ste umetnik po zanimanju, ili samo ljubitelj ovih 5 priča sigurno će vas inspirisati da se i sami uključite u razvoj svoje zajednice. 

1. Milion dinara za GAK Narodni front od ljubitelja kafe 

Da li ste znali da se 21. marta obeležava Svetski dan poezije? Iako ne možemo da se nadamo da ćemo baš svi postati novi Bodler, Šantić ili Emili Dikinson, većina nas, kao i mnogi veliki pesnici, svakdonevno pije kafu. Baš zbog toga je bečka kompanije za preradu kafe Julius Meinl u Srbiji tradicionalno obeležila ovaj datum kroz akciju “Plati kafu stihom”, putem koje su potrošači mogli da kafu, umesto novcem, plate stihovima koje su namenili dragim osobama. Uz Julius Meinl, akciji se priključilo i 54 lokala koji su se odrekli prihoda od prodate kafe i donirali je u humanitarne svrhe. Na kraju akcije donirano je blizu 8.500 EUR (1.000.812 RSD) Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front.

2. Studenti Fakulteta vizuelnih umetnosti iz Podgorice oslikavaju bolnice 

Boravak u bolnicama nikada nije lak, posebno za najmlađe. Zbog toga su studenti Fakulteta vizuelnih umetnosti Univerziteta Mediteran odlučili da obiđu nekoliko bolnica u Crnoj Gori i zidove oplemene lepim i veselim muralima kako bi boravak dece u ovim ustanovama učinili prijatnijim. Mladi slikari akciju su započeli prošle godine u prostorijama Instituta za bolesti dece u okviru Kliničkog centra Crne Gore. Nakon toga posetili su Centar za prava djeteta u Podgorici, gde postoji dnevni boravak za socijalno ugroženu decu. Tamo su studenti održali šest likovnih radionica za decu različitih uzrasta tokom 3 meseca. Posle skoro 2.000 kvadratnih metaraa oslikanih u ustanovama u Podgorici i Bijelom Polju studenti su započeli sa oslikavanjem prve ustanove namenjene odraslima – Psihijatrijskom odeljenju bolnice u Bijelom Polju.

3. JUPOL karavan obilazi region 

Za sve umetnike, posebno one nalik mladim Podgoričanima, veoma je važan kvalitetan materijal. Čuveni proizvođač zidnih boja JUB ove godine obeležava 50ogodišnjicu poslovanja, u okviru koje će posebni Jupol karavan obići 10 zemalja iz regiona. Putovanje je počelo 21. marta u Severnoj Makedoniji, a nakon toga put se nastavio kroz  Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i BiH. Karavan trenutno obilazi gradove Hrvatske, a nakon toga na redu su Mađarska, Slovačka, Češka i Slovenija, gde bi početkom juna trebalo da se završi dvomesečno putovanje od oko 5.000 pređenih kilometara. Tokom putovanja, karavan obilazi ustanove i udruženja koja imaju socijalni karakter i istima donosi donacije u vidu zidnih boja. Uz to, kao što je i uobičajeno povodom rođenadana, u planu je nekoliko rođendanskih zabava sa aktivnostim za najmlađe i tortom. Proverite da li je karavan već prošao kroz vaš grad ili tek stiže.

4. Aukcija fotografija za SOS Dečije selo u Hrvatskoj 

Dramatična, poetična, nesvakidašnja, jedinstvena – umetnička fotografija je još jedan sjajan način da ulepšate svoj dom ili prostor u kom boravite. A ako ne znate gde da ih pronađete, mi imamo sjajnu preporuku. SOS Dečije selo u Hrvatskoj pokrenulo je online aukciju fotografija pod nazivom Naš svijet je lep. Sve fotografije možete pronaći na Facebook stranici i nadmetati se za onu koja vam se najviše dopadne. Akcija traje do 13. maja a sav novac namenjen je organizaciji koja pruža alternativni način zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja (umesto u domovima deca žive u SOS porodicama). 

5. Humanitarna izložba u Ohridu

Izložba bod nazivom “Budi voda” (Биди вода) prva je samostalna izložba Aleksandra Ilijevskog, apsolventa na univerzitetu Informatike i tehnologije Sv Apostol Pavle u Ohridu. Izložba je otvorena u ponedeljak, 6. maja u prostorijama univerziteta, a inspirisana je prirodom, klimatskim promenama, naučnom fantastikom i postapokalističnim vizijama budućnosti. Izložbu takođe čine 3D modeli sačinjeni od samolepljivih slika, a sredstva od prodaje sličica namenjena su za lečenje dvogodišnje Mile Dimoske i 22godišnjeg Martina Stojanoskog. U zgradi fakulteta takođe će biti postavljena i kutija za donacije.

 foto: Bojan Simjanoski